Gay zijn en tussen twee culturen opgroeien: "Ik moest het huis uit van mijn moeder"
- News
- Gay zijn en tussen twee culturen opgroeien: "Ik moest het huis uit van mijn moeder"
Journalist en documaker Pete Wu en dj Shug La Sheedah hebben allebei een biculturele achtergrond. Pete is Chinees-Nederlands en Shug is Surinaams-Nederlands. Zij vertelden openhartig over hun eigen ervaring als LHBTI+'er. Hoe kwamen zij uit de kast en hoe reageerden hun omgeving hierop? Ze vertelden Merel er meer over in TopiX.
'Dat is vies'
Zowel voor Pete als Shug la Sheeda was gay zijn en opgroeien in een biculturele omgeving niet altijd even makkelijk. Pete maakte onder andere een documentaire, genaamd Pete en de Bananen, om te kijken hoe daten tussen twee werelden voor hem werkt als homoseksuele man met een Chinese achtergrond. Iets waar Pete gedurende zijn jeugd erg mee heeft gestruggled.
"Het was niet zo'n leuke jeugd om op te groeien binnen een familie die zich hiertegen openlijk uitspreekt. Als mijn vader twee mannen op tv zag zoenen, zei hij: 'Kijk, dat hoort niet. Dat is vies.' Toen dacht ik: dat ben ik ook."
funxvideo_5f281cccce01a
Video niet beschikbaar
Coming out via WhatsApp
Pete's coming out kwam via WhatsApp. Daar had hij zo zijn redenen voor. Zo stuurde zijn moeder op een random vrijdagavond voor de zoveelste keer een foto van een potentiële Chinese bruid. "Ik dacht: ik moet dit gewoon opschrijven, zodat ze het kunnen lezen en niet kunnen negeren. Als ik het gewoon in hun gezicht had gezegd, was het natuurlijk heel eng geweest, maar dan konden ze het ook een beetje wegwuiven. Nu stond het zwart op wit dat ik meisjes niet leuk vind."
Zijn moeder barstte in tranen uit, maar stelde nog wel een hele bijzondere, maar belangrijke vraag aan Pete. "Tijdens diezelfde huilbui zei ze wel van: 'Wil je nog iets eten?' Dat betekent in de Chinese cultuur van: ik zie je nog en je bent er nog voor mij."
Pete was dit jaar een van de nieuwe ambassadeurs van Pride Amsterdam 2020. Met zijn stem wil hij laten zien dat Oost-Aziatische mannen en vrouwen ook zichzelf mogen zijn. "Dat heb ik zelf altijd gemist toen ik opgroeide."
Inpakken en wegwezen
Ook dj Shug la Sheeda heeft veel moeite gehad met haar coming out. "Ik heb er bewust voor gekozen om het op een super random dag aan mijn moeder te vertellen. Dat kwam omdat ze bepaalde opmerkingen maakte die er bij mij niet ingingen. [...] Ik kreeg na mijn coming out bepaalde verwensingen van haar en ze gaf me letterlijk twee uur de tijd om mijn spullen te pakken en uit huis gegaan." Shug la Sheeda vertrok uiteindelijk uit huis, maar vertelt dat zij en haar moeder nu inmiddels weer beste maatjes zijn. "Het is eigenlijk een generatiekloof geweest, we hebben moeten leren om met elkaar te praten over bepaalde dingen."
Black Pride
Op de eerste dag van Pride Amsterdam op 25 juli werd de eerste Nederlandse Black Pride ingeluid door middel van een protest tegen het geweld naar zwarte queer en trans personen. Ook Shug la Sheeda was aanwezig tijdens het protest. "Ik vond het mooi om te zien dat het Museumplein vol was en zoveel mensen zich uit wilden spreken over dit onderwerp. Ik voelde me gesteund."
Traditionele waarden verenigen met cultuur
Zowel Pete als Shug la Sheeda vonden het moeilijk om het gay zijn te verenigen met de traditionele waarden en normen van hun verschillende culturen. Shug la Sheeda ging voor haar coming out wekelijks naar de kerk en vond heel veel dingen die zij daar hoorde niet kloppen. Gelukkig wist haar dominee haar een belangrijke boodschap mee te geven. "Hij probeerde mij uit te leggen dat het niet uitmaakt wat of hoe je bent, zolang je in jezelf gelooft en jij een relatie zoekt met wat jij belangrijk vindt. Hij zei: 'Je blijft Surinaams en je blijft een religie aanhouden en vormgeven zoals je dat zelf wilt.'"
Pete herkent ook de worstelingen die hij meemaakte met zijn Chinese ouders. Volgens Pete zijn zijn ouders niet per se heel traditioneel, maar houden zij zich - wat betreft de Aziatische cultuur - wel heel erg bezig met gezichtsverlies. "Het plaatje naar buiten toe is heel belangrijk voor hen. In de media zeg ik bijvoorbeeld dingen over mijn homoseksualiteit. Dan denken zij van: shit, we zijn wel trots dat hij in de media komt, maar hij zegt dat hij gay is. Dat is voor hen een soort strijd, zo van: wat vinden we belangrijker? [...] Ik heb er zo hard voor gevochten om mezelf te mogen zijn dat ik nu denk van: ik wil dit wel uitdragen, zodat mensen die misschien ook in mijn situatie zitten denken van: het kan wel."
Pride-special
Wil jij meer inspirerende verhalen horen uit de Pride-special van TopiX? Hier vind je alle fragmenten terug en vergeet hieronder niet de volledige podcast terug te luisteren! Alle andere podcasts kan je beluisteren via FunX.nl/podcasts.
Lees ook
FunX
Charisa vertelt over opmerkingen die je écht niet kan maken tegen queer-mensenFunX
Hindoestaans en gay: ''Ik zit tussen twee culturen in''Entertainment
Valentina Sampaio is het eerste transgendermodel ooit op cover Sports IllustratedFunX
Straatvoetbalster Rocky over haar coming out: "Mijn enige liefde was voetbal, ik sliep letterlijk met een bal in bed"