FunX

Ellen heeft een bipolaire stoornis: "Ik zag dingen die er niet waren"

foto: Unspash | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Ellen heeft een bipolaire stoornis: "Ik zag dingen die er niet waren"

Iedereen gaat door ups en downs, maar wanneer je strugglet met een bipolaire stoornis, zijn die pieken en dalen heel extreem. Ellen weet daar alles van. In de Mental Health Club-podcast praat ze met Tannaz en psycholoog Lidewy over de impact van de stoornis en het stigma dat eromheen hangt.

Quote

De drempel om hulp te zoeken was heel hoog, omdat ik niet als 'gek' bestempeld wilde worden.

#25 - Bipolariteit - FunX Mental Health Club

Waanbeelden

Het kan best wel lang duren voordat een bipolaire stoornis ontdekt wordt. Ellen kreeg de diagnose pas afgelopen zomer, maar ze vertelt dat ze altijd al last heeft gehad van extreme moodswings: ze was óf heel druk en impulsief óf ze lag in bed te huilen. "Ik had last van manische en depressieve buien, ik wist alleen nooit eerder dat het bipolariteit was. Ik dacht dat het gewoon onderdeel was van wie ik ben."

Maar hoe meer Ellen leerde over bipolariteit en mentale stoornissen, hoe meer ze zichzelf herkende in het plaatje. Vooral de film Silver Linings Playbook, waarin de hoofdpersoon een bipolaire stoornis heeft, zorgde voor herkenning. Zo had Ellen onder meer last van wanen en leefde ze soms in een zogeheten alternatieve realiteit. "Ik zag dingen die er niet waren, maar de drempel om hulp te zoeken was heel hoog, omdat ik niet als 'gek' bestempeld wilde worden."

Vermoeiend

Leven met een bipolaire stoornis heeft veel invloed op je dagelijks leven. "Het is heel vermoeiend om met die pieken en dalen te moeten leven, dus ik was mentaal heel erg moe", vertelt Ellen. Maar ook fysiek voelde Ellen vermoeidheid. "In depressieve episodes kon in bijna m'n bed niet uitkomen. Douchen was al te veel moeite en m'n hele lichaam deed zeer. Dus fysiek had het ook veel invloed op me."

Ellen FunX

foto: FunX

Ellen

Psycholoog Lidewy legt uit

Lidewy Hendriks is psycholoog bij MIND Korrelatie en legt uit waarom bipolariteit zo vermoeiend is, al helemaal wanneer je nog niet weet dat dat de diagnose is.

"Het zijn twee verschillende stemmingen die haaks op elkaar staan. Er is blijdschap tijdens een manische periode, maar die is niet realistisch, dus aan het einde van zo'n periode kan je je uitgeput voelen, omdat er vaak over grenzen wordt gegaan. De depressie en de somberheid, de andere kant, gaan ook heel ver en zorgen voor een andere uitputting. Daar komt angst bij kijken: hoe loopt het met me af en hoe krijg ik er grip op? Iemand kan daar heel erg uitgeput door raken."

Niet meer kunnen functioneren

Toen die heftige moodswings op een negatieve manier heel Ellens leven begonnen te beïnvloeden, wist ze zeker dat er meer aan de hand was. "Ik kon niet meer functioneren en had last van manische en depressieve episodes tegelijk. Dan lag ik in bed te huilen, maar m'n gedachtes maakten overuren, dus ik was ook manisch en kon totaal geen rust pakken of slapen."

Ellen lichtte haar vrienden in, die al langer zagen dat het niet goed met haar ging. "Als ik manisch was en met mensen samen was, deed ik dingen die niet bij mijn persoonlijkheid pasten." Zo dronk ze veel te veel alcohol en had ze last van hyperseksualiteit, wat zich uitte in 'onverantwoord' seks hebben met mensen.

Quote

Ik dacht op een gegeven moment dat m'n vader een seriemoordenaar was of dat ik Beyoncé was.

Psychoses

Ellens manische episodes waren zo erg, dat ze last kreeg van psychoses. "Ik kon echt niet meer van nep onderscheiden. Je ervaart de realiteit anders. Ik had last van hallucinaties en paranoia gedachtes." Als ze ergens iets over had gelezen, dacht ze meteen dat dat de realiteit was. "Zo dacht ik op een gegeven moment dat m'n vader een seriemoordenaar was of dat ik Beyoncé was."

Zoek professionele hulp

Ellen wil anderen waarschuwen om jezelf niet te snel de stempel 'bipolair' te geven wanneer je bijpassende klachten hebt. "Er is zoveel te vinden op het internet, maar ga echt op zoek naar een professional of een huisarts voor hulp." Zo werd ze zelf helemaal obsessief van het online gezoek. "Dus wees er voorzichtig mee, want het is heel complex." Hulp zoeken kan ook anoniem, bijvoorbeeld via MIND Korrelatie.

'Gek' en 'normaal' bestaan niet

Het normaliseren van mentale stoornissen is erg belangrijk om het gesprek hierover op gang te brengen. De rol van iemands omgeving is daarbij groot. Zo vertelt Lidewy:

"Er bestaat geen 'normaal' of 'gek'. Zoiets als 'die persoon spoort niet' bestaat niet. We hebben allemaal onze eigen problemen en het is heel belangrijk om daarover te praten. Als iemand het raar vindt, betekent dat voornamelijk dat diegene onvoldoende kennis heeft. Het is vaak onbegrip."

Heb je niet zo'n goed vangnet in je omgeving zoals Ellen dat heeft? Zorg dan dat je terechtkunt bij een professionele hulpverlener. Dat kan al beginnen met een gesprek bij je huisarts.

"Verder is rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk om aan te houden. Het klinkt simpel, maar het is best moeilijk. Je denkt: ik moet gewoon op bepaalde tijden eten en slapen, maar als je waanideeën hebt, boeit dat niet meer. Dus het is heel fijn als je wekelijkse therapie volgt of wanneer je omgeving je hierbij kan helpen."

Quote

Ik heb besloten: ik ben bipolair, maar ik wil het niet m'n hele leven laten beheersen.

Geen schaamte meer

Waar Ellen eerst erg bang was dat mensen haar voor gek zouden verklaren, kan ze inmiddels open over haar stoornis praten, zonder schaamte. De steun van haar omgeving en het lezen van andermans verhalen, waaronder die van Kanye West en zangeres Halsey, hebben daarbij geholpen. Daardoor heeft ze uiteindelijk professionele hulp gezocht en kan ze nu beter met haar stoornis omgaan. Zo is er een crisisplan opgesteld, gaat ze elke week naar therapie en slikt ze medicatie.

"Ik heb besloten: ik ben bipolair, maar ik wil het niet m'n hele leven laten beheersen. Ik wil ook meer awareness creëren en het stigma rondom bipolariteit doorbreken." Ellen wil benadrukken dat je je niet voor zo'n stoornis hoeft te schamen. "Je heb het, maar het is niet je hele identiteit. Je bent nog steeds jezelf."

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Gerelateerde podcast

FunX Mental Health Club

FunX Mental Health Club

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie