Danny Ghosen terug na bezoek Beiroet: "De situatie is hartverscheurend"
- News
- Danny Ghosen terug na bezoek Beiroet: "De situatie is hartverscheurend"
Het gaat niet goed in Libanon. Er is al een lange tijd een economische crisis gaande en daar kwam de explosie in de hoofdstad Beiroet vervolgens nog bovenop. Nu zijn er in een korte tijd 456 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in het land. Journalist Danny Ghosen was vorige week in Beiroet en is nu weer terug in Nederland. Hij vertelde in Start met Fernando meer over de situatie van zijn geboorteland.
Ellende en pijn
"Het was heel treurig om te zien dat die mensen zoveel ellende en pijn meemaakten", vertelt Danny. "Mensen zijn hun huis kwijt en er is bijna niets meer over van de hoofdstad. Het is hartverscheurend." Ook corruptie blijft een groot probleem in het Midden-Oosterse land. Op de vraag wat de overheid doet om het land te helpen na alle rampen, antwoordt Danny:
"De overheid? Die bestaat daar niet. Ze zijn alleen hun eigen zakken aan het vullen. Ze hebben letterlijk niks gedaan, het is zo schandalig. Je kunt je bijna niet voorstellen dat alle hulpdiensten, zoals de brandweer en het leger, niet op zouden komen dagen als er hier in Nederland een ramp plaatsvindt."
Het viel Danny op dat mensen uit het leger en politieagenten voornamelijk aan het 'chillen' waren. "Ze stonden een beetje koffie te drinken en sigaretten te roken. Dat is tot ergernis van heel veel Libanezen die denken van: 'Jongens, dit is ook jullie land. Doe eens wat en help ons even'."
Nog steeds geen verandering
Danny kan niet geloven dat veel corrupte politici inmiddels al bijna 30 jaar aan de macht zijn in Libanon. "Af en toe geven ze elkaar wat andere functies, maar inmiddels hebben zij het land helemaal leeggezogen", legt hij uit. "Libanon heeft een staatsschuld van 90 miljard euro. Al dat geld hebben zij lekker in hun zak gestoken en ze weigeren nu nog om weg te gaan. De Libanese bevolking wil dat deze mensen voor eens en altijd achter slot en grendel verdwijnen. Er moeten nieuwe mensen in de politiek komen en niet steeds dezelfde poppetjes of een van hun vertrouwelingen."
Zelf oplossen
Volgens Danny moet de Libanese bevolking het helemaal zelf oplossen, aangezien de hulpdiensten nergens te bekennen zijn. "Heel veel jongeren zijn de straten opgegaan met een schoffel om elkaar en de ouderen te helpen en de huizen die er nog staan een beetje bewoonbaar te maken. Je moet je voorstellen heel veel mensen iedere nacht moeten slapen zonder ramen. De jongeren hebben daarvoor wat plastic geplakt en wat eten en water gebracht naar die mensen."
GIRO 555
Lees hier meer over de situatie in Beiroet. Wil je meer doen? De slachtoffers hebben je hulp hard nodig. Doneren kan via Giro555. Danny verzekert: "Het geld gaat echt niet naar de regering, maar naar de NGO's die daar geweldig werk aan het leveren zijn. Laten we de mensen daar een goede en mooie toekomst proberen te bieden."
Giro555 bestaat uit 11 samenwerkende hulporganisaties die de handen ineen slaan om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. De hulporganisaties achter deze Giro555-actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision.
funxvideo_5f3ce0c8883d0
Video niet beschikbaar