Zuid-Afrika klaagt Israël aan voor genocide: wat houdt deze zaak precies in?
- News
- Zuid-Afrika klaagt Israël aan voor genocide: wat houdt deze zaak precies in?
Deze week behandelt het Internationale Gerechtshof in Den Haag de rechtszaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Zuid-Afrika heeft Israël namelijk aangeklaagd wegens het plegen van een genocide op het Palestijnse volk. Met deze zaak hoopt de aanklager dat de oorlog tegen de Palestijnen wordt stopgezet. FunX legt je precies uit wat de aanklachten zijn en praat je bij over deze zaak.
Genocideverdrag
Op basis van de verschillende aanklachten wil Zuid-Afrika aantonen dat Israël het Verdrag ter voorkoming en bestraffing van genocide schendt. Dit is een verdrag dat in 1948 werd opgesteld na de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van de Holocaust. Hierin wordt het begrip genocide vastgesteld als daden om "een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen".
Wat zijn de aanklachten?
In de zaak, die twee dagen duurt, heeft Zuid-Afrika als eerste partij het woord gekregen. Vrijdag volgt Israël. In een document van meer dan tachtig pagina's deelde Zuid-Afrika hun acht aanklachten. Hierin zijn ooggetuigenverslagen, uitspraken van de Verenigde Naties, rapporten en historische vergelijkingen te vinden die duidelijk zouden moeten maken dat er een genocide op het Palestijnse volk wordt gepleegd. Het woord genocide mag officieel namelijk pas ingezet worden wanneer een rechter hierover heeft besloten.
In de aanklachten wordt gesproken over de meer dan 22.000 Palestijnse doden, het grote aantal slachtoffers en de "gedwongen evacuatie en ontheemding van 85 procent van de bevolking". Ook zorgt de "massale verwoesting van Palestijnse woningen, dorpen en steden en vluchtelingenkampen" ervoor dat het onmogelijk is voor een groot deel van de Palestijnen om terug te keren naar hun thuis. Dit zijn volgens de aanklagers verschillende argumenten die aantonen dat Israël het Palestijnse volk wil vernietigen.
Daarnaast weerhouden de "vernielingen van scholen, universiteiten, rechtbanken, openbare gebouwen, archieven, bibliotheken, winkels, kerken, moskeeën en wegen" de Palestijnen ervan om voort te bestaan. "Palestijnen worden gedood door wapentuig op de grond, bommen uit de lucht en geschut vanaf zee. En als gevolg van de verwoesting van Palestijnse plaatsen dreigt er hongersnood en heersen er ziekten. Daarnaast laat Israël weinig hulp toe. En die kan door de voortdurende bombardementen ook moeilijk daadwerkelijk worden geboden. Dit maakt leven onmogelijk", zei de advocaat van Zuid-Afrika, Adila Hassim, tijdens de zitting van het Internationaal Gerechtshof.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wat wil Zuid-Afrika bereiken?
Zuid-Afrika zegt dat de manier waarop de Palestijnen in Gaza worden behandeld, niet los kan worden gezien van een groter verhaal. Wat er nu gebeurt heeft volgens hen te maken met de manier waarop Israël al 75 jaar omgaat met de Palestijnen. Volgens hen is er namelijk sprake van een apartheidsstaat waar al 56 jaar een gewelddadige bezetting plaatsvindt.
Het doel is uiteindelijk dat er een bindend bevel wordt gegeven om de oorlog tegen de Palestijnen te stoppen. Ook moeten er volgens Zuid-Afrika herstelbetalingen worden aangeboden voor de wederopbouw van het Palestijnse gebied. Toch zou deze uitspraak van het Internationale Gerechtshof niet betekenen dat Israël ook daadwerkelijk wordt gedwongen om de oorlog te stoppen. Het negeren van dit bevel zal wel betekenen dat Israël het internationaal recht breekt, waardoor er imagoschade kan worden opgelopen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe reageert Israël hierop?
Israël zegt dat deze zaak gebaseerd is op onwaarheden en dat er geen sprake is van een genocide op de Palestijnen. Zij zouden alleen gebruik maken van hun verdedigingsrecht. Volgens Israëlische woordvoerder Eylon Levy worden er "innovatieve maatregelen" ingezet om het aantal slachtoffers te beperken. Hij zegt dat deze maatregelen "ongekend zijn in de geschiedenis van oorlogsvoering". Hiermee zegt Israël ook dat zij het Genocideverdrag juist bewaken en dat Hamas juist gezien moet worden als "genocidale verkrachtingsmachine".
Het gebeurt niet vaak dat Israël ingaat op dit soort internationale zaken, maar deze keer was het volgens Levy nodig om "het absurde bloedsprookje van Zuid-Afrika tegen te spreken". Hiermee verwijst hij naar de verhalen waarin er een antisemitistisch stereotype wordt gemaakt van joden, waarbij zij mensen ontvoeren en hun bloed gebruiken voor bepaalde rituelen.