De journalisten in Gaza zijn in gevaar: "Ik ga dit niet overleven"
- News
- De journalisten in Gaza zijn in gevaar: "Ik ga dit niet overleven"
Na een korte gevechtspauze is het geweld in Gaza de afgelopen dagen weer flink opgelaaid. Voor buitenlandse journalisten is het onmogelijk om vanuit Palestina verslag te doen, omdat het gebied volledig is afgesloten. Daarom zijn we afhankelijk van Palestijnse journalisten die iedere dag weer hun leven riskeren om zo nieuws over de oorlog naar buiten te brengen. Hun journalistieke werk is essentieel voor de buitenwereld, maar het wordt journalisten zoals Bisan Owda en Motaz Azaiza steeds moeilijker gemaakt om dit uit te voeren. Beide mediamakers hebben dan ook een afscheidsbericht op Instagram gedeeld, waarin ze zeggen te vrezen voor hun leven.
Journalisten in Gaza
Motaz Azaiza en Bisan Owda zijn op dit moment twee van de bekendste journalisten die ter plekke verslag doen over de oorlog tegen de Palestijnen. Ze informeren hun miljoenen volgers iedere dag weer over het dagelijkse leven in Palestina. Helaas heeft hun publieke persona ook een keerzijde: Motaz en Bisan zijn beiden een doelwit geworden voor het Israëlische leger. Dit betekent dan ook dat het steeds gevaarlijker voor hen wordt om hun werk uit te voeren. Iets wat de journalisten deze week beiden lieten weten op Instagram via een emotioneel bericht aan hun volgers. Zo schreef Bisan het volgende aan haar drie miljoen volgers: "Ik heb geen hoop meer dat ik dit zal overleven, zoals ik dat aan het begin van de genocide wel had."
De 24-jarige Motaz schreef dat hij zich in een ontzettende onveilige situatie bevindt. “De fase waarin ik mijn leven riskeer om te laten zien wat er gebeurt, is nu voorbij en de fase van proberen te overleven is begonnen.” Deze week circuleerden er dan ook beelden op Instagram, waarin te zien was dat het Israëlische leger het vuur opende op Palestijnse journalisten en fotografen. Motaz Azaiza was hier ook een doelwit van, maar overleefde de beschietingen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Persvrijheid
Journalisten horen ten alle tijden de vrijheid te hebben om hun werk uit te voeren. Volgens verschillende protocollen en de conventies van Genève horen journalisten in een oorlog bescherming te krijgen, omdat hun werk van cruciaal belang is. Het opzettelijk doden of plegen van aanvallen op journalisten wordt dan ook als oorlogsmisdaad beschouwd.
Inmiddels zijn er echter al 63 journalisten en mediamakers gedood in Gaza. Dit blijkt uit cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat onderzoek doet naar de journalisten die omgekomen zijn tijdens de oorlog. Bovendien zijn er sinds de oorlog elf journalisten verwond, drie journalisten vermist en negentien gearresteerd. Deze mediamakers zijn ook het slachtoffer geweest van meerdere aanvallen, dreigementen en cyber-aanvallen.
Onafhankelijke journalistiek
De Palestijnse journalisten tonen hoe groot het belang van onafhankelijke journalistiek is. Naast het feit dat zij de dagelijkse aanvallen vastleggen, weerleggen ze ook de uitspraken van Israëlische politici en militairen. Zo werd er op 11 oktober een aanval door het Israëlische leger gepleegd, waarin witte fosfor - een zelfontbrandbare stof die hevige brandwonden veroorzaakt - werd gebruikt. Iets wat Israël zelf ontkende, maar later werd bevestigd door Human Right Watch en werd bestempeld als een schending van het internationaal humanitair recht. De reden dat zij dit konden bevestigen, kwam voort uit de beelden die door de Palestijnen naar buiten zijn gebracht.
Journalisten bevestigden ook dat de uitspraken van Israëlische militairen over de onthoofding van baby's door Hamas niet klopten. Zij bezochten namelijk de plek waar de situatie zogezegd had plaatsgevonden en ondervonden dat deze baby's nooit waren onthoofd. Het Israëlische leger dat hen vergezelde bracht dit zelf niet naar buiten en heeft ook meerdere keren geweigerd om dit te bevestigen. Hoewel het neppe nieuws uiteindelijk naar buitenkwam, was het kwaad wel al geschied aangezien zelfs president Joe Biden dit voorbeeld hanteerde tijdens een speech.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Actie ondernemen
Naast het informeren van burgers zorgen deze journalisten er ook voor dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Zo hebben de beelden uit Palestina ervoor gezorgd dat er wereldwijd honderden protesten tegen het Israëlische regime zijn geweest. In ons eigen land is er zelfs een proces gestart tegen de Nederlandse regering. Er zijn namelijk vier mensenrechtenorganisaties bijeengekomen om de Nederlandse staat aan te klagen wegens de 'mogelijke medeverantwoordelijkheid voor bombardementen in Gaza'.
Deze initiatieven kunnen alleen voortkomen uit de onafhankelijke journalistiek, omdat buitenlandse journalisten geen toegang hebben tot de Gazastrook. Het is daarom van groot belang dat Palestijnse journalisten zoals Motaz Azaiza en Bisan Owda volledig gebruik kunnen maken van hun persvrijheid en veilig hun werk kunnen doen om álle kanten van de oorlog te belichten.
Lees ook
Up 2 Date
Meer dan 10.000 Palestijnen gedood volgens Palestijns ministerie van VolksgezondheidFunX
Carolien haalt ruim 40.000 euro op voor billboard-actie "Free Palestine": "Binnen een paar uur geregeld"Up 2 Date
Israël neemt nieuwe wet aan tegen pro-Palestina content: dit is wat het betekentFunX
Hoe zit het met de 7000 Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen?