Robin Romeysa: "Na mijn tijd in de jeugdgevangenis sliep ik op straat en moest ik eten stelen om te overleven"
- News
- Robin Romeysa: "Na mijn tijd in de jeugdgevangenis sliep ik op straat en moest ik eten stelen om te overleven"
Robin Romeysa kwam als dertienjarige in de jeugdgevangenis terecht. Op haar achttiende kwam ze vrij, maar het was het voor haar een uitdaging om een draai te vinden in de 'echte wereld.' Bij de YouTube-serie Spot On vertelt ze over de impact van deze gebeurtenis op haar leven en hoe ze er weer bovenop is gekomen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Robin Romeysa
Robin vertelt tijdens het interview met Zakia Bouhaulin hoe ze in de jeugdgevangenis terechtkwam. Rond haar dertiende ging ze net naar de eerste klas van speciaal onderwijs. Dit vond ze heel spannend, omdat er best veel agressieve kinderen op de school zaten en Robin zelf nog erg onzeker was. Ze was niet populair, maar werd op een dag gevraagd om af te spreken met een populair meisje. "We hebben afgesproken bij een basisschool en ik wilde indruk op haar maken. Toen ik zag dat er een raam openstond, stelde ik voor om daar naar binnen te gaan", zegt Robin.
Eenmaal binnen pakte Robin een spaarpotje dat ze zag staan, een doosje lucifers en een zak snoep. "Ik weet eigenlijk niet waarom ik die lucifers pakte. Om stoer te doen tegenover het meisje, denk ik. Op een gegeven moment speelde ik met die lucifers en gooide ik er een naar binnen. Een papiertje op tafel vloog in brand, waardoor er een gat door de tafel brandde", gaat ze verder.
Ze werden betrapt en de politie werd gebeld. Robin moest vervolgens mee naar het politiebureau en kreeg een rechtszitting vanwege diefstal, inbraak en brandstichting. "Ik moest 14 dagen naar de jeugdgevangenis. Daar schrok ik heel erg van, want het was maar vijf euro wat ik had gestolen." De strafrechtelijke zitting werd uiteindelijk omgezet naar Onder Toezicht Stelling (OTS), omdat Robin nog zo jong is. Nadat ze haar straf had uitgezeten, kreeg ze een nieuwe rechtszitting waarbij haar straf keer op keer werd verlengd. Hierdoor zat ze in totaal twee jaar in de jeugdgevangenis.
foto: Instagram @robinromeysa
Isoleercel
Een van de heftige dingen die Robin heeft meegemaakt in de jeugdgevangenis, is de isoleercel. "De groepsleiders hadden allemaal een pieper bij zich. Wanner ze hierop drukten, als je bijvoorbeeld niet luisterde, kwamen alle groepsleiders op je klem te zetten (optillen) en brachten je naar de isoleercel." Ze vertelt dat je kleding van alle kanten werd uitgetrokken, zodat je geen zelfmoord kon plegen. "Een keer werd ik zo agressief dat ze een schaar pakten en mijn kleding uitknipten."
De ruzies met de begeleiders en Robins ervaringen met de isoleercel hebben een hele grote impact gemaakt op haar leven. "Als je een hele dag in een betonnen hok zit met een camera in de hoek die je in de gaten houdt, dan word je wel echt gek, hoor. Ik heb ook echt agressie problemen ontwikkeld hierdoor. Wanneer mijn vriendinnen soms iets zeggen, word ik gelijk boos en kan ik niet normaal op hen reageren." Robin vertelt dat ze graag hulp had gehad om haar boosheid te reguleren, nadat ze uit de jeugdgevangenis kwam. "Als ik boos word, kan ik daar echt in doorslaan. Ik zie nu ook dat ik veel te heftig reageer op sommige dingen. Mijn vrienden zien dit ook en vertellen me ook dat ik soms te ver ga. Dus ik denk wel dat ik therapie nodig heb."
foto: Instagram @robinromeysa
Dakloos
Zakia is benieuwd hoe het Robin afging toen ze eenmaal achttien werd en naar buiten mocht. Dat ging absoluut niet van een leien dakje. Robin was niet klaar voor de buitenwereld, omdat ze opgroeide in instellingen. Ze was niet voorbereid op sociale interacties, op scholen en werk, wat ervoor zorgde dat Robin nergens durfde te solliciteren. "Ik was dakloos en heb op veel plekken in Den Haag op straat geslapen. Samen met nog een heleboel andere jongeren die niks hadden, hebben we naar slaapplekken gezocht en ons eten gestolen bij de supermarkt. Anders hadden we geen eten."
Robin had in die tijd een schuld van tienduizend euro opgebouwd, omdat ze haar zorgverkering niet kon betalen. Ook kreeg ze boetes wanneer ze gepakt werd voor het stelen van eten of zwartrijden met het openbaar vervoer. Uiteindelijk heeft een vrouw van een opvangcentrum haar onderdak geboden en is Robin bij de McDonald's gaan werken om haar schulden af te lossen. In die periode leerde Robin ook haar man kennen. Hij heeft een eigen kamer voor haar geregeld met de voorwaarde dat ze naar school zou gaan en een diploma zou halen. "Ik had nu eindelijk een dak boven mijn hoofd en ik ging naar school. Allah heeft mij echt deze kans gegeven. Dus ik dacht echt: ik kan het nu niet verpesten en moet echt wat van mijn leven maken. Dat is gelukt."
Ze heeft nu een eigen webshop genaamd Eleysa waar ze abaya's, geschenksets en vertalingen van de Koran verkoopt. Binnenkort opent ze ook haar eigen winkel in het centrum van Almere. "Dit is echt een droom die uitkomt. Dit had ik vijf jaar geleden echt niet durven dromen."
Lees ook
Up 2 Date
'Meisjes in gesloten jeugdzorg worden gedwongen om anticonceptie te gebruiken'OMG
Gevangene ontsnapt al na halfuur uit jeugdgevangenisFunX
Volkan (22): ‘’Sollicitatiegesprekken gingen goed, tot ik vertelde dat ik net vrij was uit de jeugdgevangenis’’FunX
Kim Feenstra over jeugdzorg-docu: "Groot maatschappelijk probleem"