FunX

'Stem op een vrouw'-Devika Partiman over stemmen: "We moeten stemmen ook al zijn we teleurgesteld"

foto: Peter Schat
  1. Newschevron right
  2. 'Stem op een vrouw'-Devika Partiman over stemmen: "We moeten stemmen ook al zijn we teleurgesteld"

Het gaat steeds beter met de representatie van de samenleving binnen de Tweede Kamer. Toch kan het altijd beter en zou jouw stem op 22 november een bijdrage kunnen leveren aan de nodige verandering binnen het politieke klimaat. Zo wordt de Tweede Kamer nog steeds gedomineerd door mannen en heeft de Nederlandse burger steeds minder vertrouwen in de regering. Daarom spreekt FunX Devika Partiman van het initiatief Stem op een Vrouw over de macht van jouw stem.

Stem op een vrouw

In 2017 richtte Devika Gauri de stichting Stem op een Vrouw op, die voortkwam uit een gebrek aan representatie binnen de politiek. Zelf was Devika in de jaren daarvoor onderdeel van de organisatie Zwarte Piet is Racisme en zag zij van dichtbij hoe de zwartepietendiscussie het land verdeelde. Het gebrek aan representatie van zwarte politici zorgde er volgens haar ook voor dat er vanuit de politiek niet actief werd gesproken over de problemen rondom zwarte piet. "Overal spraken mensen over deze discussie, maar op één plek was het muisstil: de politiek. Dit kwam voort uit het probleem dat de politiek niet divers genoeg was. Er zaten bijvoorbeeld toen geen zwarte Nederlanders in de Tweede Kamer." Uiteindelijk resulteerde deze gedachtegang er in dat Devika ook stil ging staan bij het gebrek aan vrouwen binnen de politiek. Dit gebrek aan representatie zorgde voor het initiatief Stem op een Vrouw.

Met Stem op een Vrouw spoort ze mensen aan om hun stem uit te brengen op basis van diversiteit. Zo kan de Tweede Kamer ook daadwerkelijk een reflectie zijn van de maatschappij. Volgens Devika staan er echter maar 34 procent aan vrouwen op de huidige stemlijsten en is er nog wel een sterke groei binnen het politieke klimaat nodig. Nederland staat bijvoorbeeld ook op de 27e plek in de wereldwijde ranglijst van vrouwelijke politici in regeringen. Het is daarom belangrijk dat de door mannen gedomineerde cultuur wordt aangepakt. "Representatie is de eerste stap, maar uit onderzoek blijkt ook dat je de dominante mannelijke cultuur pas kunt doorbreken, wanneer er zo'n zestig procent aan vrouwen in de Tweede Kamer zitten."

Hoe maak je verandering met je stem?

Het kan lastig zijn om te stemmen als je eigenlijk geen enkele partij kunt vinden die aansluit bij jouw normen en waarden. Toch moet je volgens Devika gebruikmaken van je stemrecht. "Een kwart van de mensen die mogen stemmen is jonger dan 35 jaar. Als jongeren allemaal een stem uitbrengen, zouden ze een kwart van de Kamer kunnen inrichten. Misschien staat er wel een kandidaat op de lijst wiens standpunten overeenkomen met die van jou. Het is vooral belangrijk dat je een persoon kunt vinden die je vertrouwt, als je twijfelt over de partij."

Devika geeft de tip om gebruik te maken van verschillende stemwijzers. Zo heb je de Jongeren kieswijzer, maar ook de Vredeswijzer, die vooral gefocust zijn op bepaalde onderwerpen. "Als je dan eenmaal een partij vindt, raad ik je aan om de kandidaten op te zoeken. Het liefst kijk je dan naar kandidaten die later op de lijst staan. Daar staan namelijk vaak de mensen die veel verandering binnen een partij of de Kamer willen brengen. De mensen zijn onderaan de lijst ook vaak diverser en profileren zich een stuk socialer."

Vrouwen in de politiek

Volgens Devika is het ook extra belangrijk om te stemmen op een vrouw die lager op de lijst staat. "Zij heeft jouw stem het hardst nodig en misschien zorg jij er wel voor dat zij het net in de Kamer haalt. Hoewel het kan voelen alsof je stem niet uitmaakt, is het belangrijk om te weten dat je voor een groot verschil kunt zorgen."

Dat verschil is hard nodig, want vrouwen zijn nog steeds in de minderheid in de Tweede Kamer. "Als dat zo blijft, dan zal er minder aandacht uitgaan naar zaken zoals het klimaat, onderwijs, de zorg en thema's die belangrijk zijn voor iedereen. Wanneer je meer vrouwen in de politiek hebt, wordt daar vaker aandacht aan geschonken. Ook laten zij natuurlijk de stem van de Nederlandse vrouw horen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dilan Yeşilgöz

Daarnaast is het volgens haar ook belangrijk dat er niet wordt verwacht dat één vrouw de hele cultuur binnen de Kamer zal veranderen. "Dilan Yeşilgöz van de VVD wordt best wel hard afgerekend op het feit dat ze een vrouw van kleur is met een vluchtelingen achtergrond, maar erg hard is op het gebied van de behandeling van vluchtelingen. Mensen zijn daar teleurgesteld over, omdat ze dan denken: dan is er vrouw van kleur en dan staat ze niet op voor deze rechten."

Devika begrijpt deze frustratie, maar zegt ook dat er genoeg andere politici zijn die zich wel inzetten voor een humaan asielbeleid. "Je krijgt als vrouwelijke politici veel over je heen. Zo zijn er genoeg mensen binnen de politiek die bedreigd worden en daardoor stoppen." Dit maakt het volgens de initiatiefnemer ook niet aantrekkelijk voor anderen om de politiek te betreden. "Wanneer je als jonge zwarte vrouw politieke ambities hebt, maar ziet hoe er is omgegaan met Sylvana Simons, dan denk ik niet dat je snel de politiek in wil gaan."

Niet stemmen

Devika spreekt vooral over de veranderingen die nodig zijn binnen de politieke cultuur, omdat er ook veel teleurstelling onder burgers heerst. Niet alleen onderwerpen zoals de coronacrisis en de toeslagenaffaire hebben hieraan bijgedragen, maar ook de houding van Nederland tegenover de oorlog in Palestina. "Dit is denk ik ook de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat mensen niet meer automatisch pro-Israël zijn. Het frustrerende is dat de maatschappij sneller verandert dan de politiek. Toch zie je dat er wel meer oog begint te komen voor het geluid van de burgers omtrent dit onderwerp."

Zo is een groot deel van de Nederlandse burgers voor een staakt-het-vuren in Palestina, maar loopt de politieke sector hier nog erg in achter. "Je verwacht dat dit soort mensen leiderschap tonen door voorop te lopen in de massa. Toch denk ik dat we hoop moeten houden - en dat is heel lastig in een oorlog - dat de regering het in een volgende crisis anders aanpakt. Ik denk dat het des te belangrijker is om nu te gaan stemmen, ook al zijn we allemaal boos en teleurgesteld. Nu kunnen we juist ons geluid laten horen."

Ster advertentie
Ster advertentie