Aybuke (17) maakte docu over Oeigoeren voor school: "Nederland moet over hun situatie weten"
- News
- Aybuke (17) maakte docu over Oeigoeren voor school: "Nederland moet over hun situatie weten"
De 17-jarige Aybuke moest voor school een profielwerkstuk maken en besloot dat over de situatie van de Oeigoeren te doen. In een docu van twaalf minuten legt ze in haar eigen woorden meer uit over hun situatie en waarom het belangrijk is om hun verhaal te vertellen. Ze sprak erover met Sander en Vonneke.
Aybuke (17) maakte profielwerkstuk over Oeigoeren
Video niet beschikbaar
'Altijd aandacht aan besteed'
"Het is een onderwerp waaraan ik in mijn hele schoolcarrière altijd aandacht heb besteed", vertelt Aybuke. Ze maakte eerder al verschillende presentaties over de Oeigoeren en ze heeft altijd de drang gehad om zoveel mogelijk informatie te verspreiden over hun situatie. "Ik ben er al van jongs af aan heel geïnteresseerd in en ik zag dit als de perfecte kans om heel Nederland erover te informeren."
Wat is er aan de hand in China?
De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en zelfs opgesloten in zogenaamde 'heropvoedingskampen', die volgens mensenrechtenorganisaties meer weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.
Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. Er werd al een oproep gedaan aan de VN om onderzoek te doen naar de kampen, maar China wil daar niet aan meewerken.
De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is.
In gesprek met Ahmedjan
De keuze was dus snel gemaakt toen Aybuke een onderwerp moest kiezen voor haar profielwerkstuk. Het resultaat was uiteindelijk Het resultaat was uiteindelijk een informatieve. Aybuke wist al veel over de Oeigoeren, maar door het maken van haar docu leerde ze nog veel meer over hun situatie. Dat gebeurde onder meer door een interview met de Oeigoerse Ahmedjan, die met zijn moeder vluchtte naar Nederland. Zijn vader zit nog altijd in zo'n kamp. Daar heeft Ahmedjan sinds 2017 geen contact meer mee. "Ik heb een paar weken geleden gehoord dat mijn vader gelukkig nog leeft", vertelt Ahmedjan in de docu.
Trots
Aybuke is ontzettend trots op haar profielwerkstuk en besloot de docu daarom met de hele wereld te delen. "Normaal zouden alleen de klassen van havo-5 en vwo-5 de docu bij mij op school zien. Maar ik was er stiekem heel trots op en daarom heb ik 'm op YouTube geplaatst om het te promoten."
De beoordeling krijgt Aybuke pas na de vakantie, dus daar moet ze nog even zenuwachtig op blijven wachten. "Ik ga het sowieso met jullie delen", vertelt Aybuke.
Check de docu hieronder.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Oeigoeren in het buitenland slachtoffer Chinese hackers via FacebookFunX
Hoe Alerk (22) vanuit Nederland strijdt tegen de onderdrukking van OeigoerenUp 2 Date
Aangifte gedaan tegen o.a. Nike en C&A wegens mogelijk dwangarbeid door OeigoerenFunX
Alerk (22) blijft zich verzetten tegen de onderdrukking van Oeigoeren in China