FunX

Ali B schuldig bevonden aan verkrachting en veroordeeld tot twee jaar cel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ali B schuldig bevonden aan verkrachting en veroordeeld tot twee jaar cel

De rechter heeft vandaag een uitspraak gedaan in de zedenzaak tegen Ali B. De rapper, die afwezig was in de rechtszaal, is schuldig bevonden aan twee zedenfeiten: verkrachting van Naomi en poging tot verkrachting van Ellen ten Damme. Voor de aanranding van Naomi en Jill Helena is Ali B vrijgesproken.

Verkrachting en aanranding

Ali B werd verdacht van vier zedenfeiten met drie verschillende vrouwen. Het ging hierbij om verkrachting en aanranding van actrice en zangeres Ellen ten Damme, aanranding van zangeres Jill Helena en verkrachting en aanranding van Naomi. Laatstgenoemde deed in 2019 al aangifte tegen Ali B wegens verkrachting tijdens een schrijverskamp in Heiloo. Het onderzoek naar het zedenfeit kwam pas echt op gang nadat ze haar verhaal deed in een uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice of Holland.

"Zij spaart zichzelf niet"

De rechter besprak per slachtoffer of hun verklaringen betrouwbaar en bruikbaar zijn. Volgens de rechtbank is het in zedenzaken vaak zo dat zedenfeiten zich vaak voordoen buiten het zicht van anderen. Ook in de zaak van Ali B is dat zo. "De verklaringen van de vrouwen staan tegenover de ontkennende verklaring van Ali B." Als eerst besprak de rechter de zaak rondom Naomi. De rechtbank oordeelde dat haar verklaringen op belangrijke punten consistent waren. "Zij spaart zichzelf niet. Dit maakt dat de rechtbank geen reden ziet om aan de betrouwbaarheid van haar verklaringen te twijfelen", aldus de rechter. Ook stelde de rechtbank dat de verklaring van Ronnie Flex op belangrijke punten overeenkwam met die van Naomi.

De rechter besprak ook de verklaring van een getuige, die Naomi naar het treinstation in Heiloo bracht nadat ze het schrijverskamp verliet. De getuige, een oudere vrouw, kwam Naomi tegen bij een bushalte en bracht haar naar het treinstation op haar elektrische fiets. De omschrijving van Naomi's uiterlijk kwam niet overeen met hoe het slachtoffer er daadwerkelijk uitziet. De rechtbank vindt dat niet raar aangezien de vrouw op leeftijd is en het al jaren geleden is. De verklaring van de vrouw wordt om die reden bestempeld als betrouwbaar.

Verkrachting, geen aanranding

Op basis van deze verklaringen acht de rechtbank het bewezen dat Ali B Naomi heeft verkracht. Wel wordt de rapper vrijgesproken van aanranding. Er is namelijk geen steunbewijs gevonden in de verklaringen van Ronnie Flex en Bokoesam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrijspraak voor aanranding

De rechtbank behandelde vervolgens de aanranding van The Voice-kandidaat Jill Helena. Ook haar verklaringen worden bestempeld als betrouwbaar. Helena verklaarde te zijn aangerand door Ali B op een afgelegen plek toen ze samen in zijn auto zaten. Hij zou tussen haar benen hebben gewreven en haar hebben gedwongen om hem af te trekken. Hoewel ze aanvankelijk geen melding maakte van het incident besloot ze dat wel te doen na het zien van de BOOS-uitzending.

Ondanks dat de rechtbank de verklaringen van Jill betrouwbaar acht, is de rapper vrijgesproken van aanranding van de zangeres. Dit omdat er onvoldoende steunbewijs is.

Poging tot verkrachting

Als laatst werd de zaak rondom Ellen ten Damme behandeld. Zij was in april 2014 met Ali B in Marokko voor de opnames van het programma Ali B en de Muziekkaravaan, waar ze in een villa verbleven. De twee spraken in de avond af om iets te bespreken op de kamer van Ellen. Toen Ali de kamer binnenkwam, probeerde hij haar vrijwel meteen te verkrachten. Ellen wist hem echter weg te krijgen.

De rechtbank acht haar verklaringen authentiek en gedetailleerd. De verdediging van Ali B droeg tijdens een eerdere zitting aan dat haar verhaal onbetrouwbaar zou zijn, omdat aan haar gedrag in Ali B en de Muziekkaravaan niet te zien was dat er een incident had plaatsgevonden tussen de twee. De rechtbank ging daar echter niet in mee.

Uit de verklaring van de toenmalige vriend van Ellen blijkt dat de zangeres niet meer hetzelfde was na de opnames van het programma. Ze vertelde alleen dat Ali B een grens over was gegaan, maar vertelde niet wat er precies was gebeurd. De rechtbank acht zijn verklaring als bruikbaar en kan worden gezien als steunbewijs. Hoewel Ali B in de zaak van Ellen wordt verdacht van verkrachting en poging tot verkrachting acht de rechter niet bewezen dat hij de zangeres heeft verkracht. Wel is hij schuldig bevonden aan poging tot verkrachting. "Omdat niet duidelijk is geworden of Ali B daadwerkelijk met zijn penis bij Ellen is binnengedrongen, heeft de rechtbank bewezen verklaard dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot verkrachting."

Lager dan strafeis OM

De celstraf van twee jaar valt lager uit dan de eis van het OM. Tijdens een eerdere zitting in de rechtszaak eiste het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar: "We vorderen de rechtbank de verdachte te veroordelen tot een celstraf van drie jaar." Volgens de officieren van justitie is er een patroon te herkennen in het gedrag van Ali B. "Uit het dossier komt naar voren dat de verdachte dominant en manipulatief gedrag vertoont en geen 'nee' accepteert. Ook zijn vrouw beschrijft hem als een 'ziek persoon'."

Voor de strafmaat heeft de rechtbank onder andere gekeken naar de aard en ernst van de zedenfeiten en zijn blanco strafblad. De rechtbank stelt dat hij "een grote inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers". "Hij liet zich leiden door zijn eigen seksuele behoeften, zonder rekening te hebben gehouden met de wil van de vrouwen en de gevolgen die zijn gedragingen voor hen zouden hebben."

Moed van slachtoffers

De rechtbank heeft ook de moed van de slachtoffers meegewogen in de strafmaat. Door Ali's imago in de media en zijn status als bekende Nederlander zou het veel moed hebben gevergd van de slachtoffers om aangifte tegen hem te doen. Vooral ook omdat het consequenties voor henzelf kan hebben.

Ook het gedrag van Ali B tijdens de zitting woog mee in de strafmaat. De rechtbank spreekt van een persoon die zich in het nauw gedreven voelde en geen verantwoordelijkheid nam voor zijn gedrag. "De rechtbank kreeg de indruk dat Ali B een dwingend persoon is die geen 'nee' accepteert, weinig inlevingsvermogen toont en uitgaat van zijn eigen visie op zaken.

Media-aandacht

De rechtbank heeft in mindere mate rekening gehouden met de media-aandacht voor de rechtszaak en de gevolgen die dit heeft op zowel persoonlijk als zakelijk vlak voor Ali B. Dit woog in het voordeel mee voor de rapper. Wel vindt de rechtbank dat hij alle media-aandacht te wijten heeft aan zijn eigen gedrag.

Tot slot woog de rechtbank in positieve zin mee dat de aangiftes tegen Ali B zo lang na de incidenten hebben plaatsgevonden. "Hoe begrijpelijk het ook is dat de slachtoffers pas jaren later de kracht of noodzaak voelden om aangifte of melding hiervan te doen, heeft de rechtbank in strafmatigende zin meegewogen dat de feiten zich inmiddels tien en zes jaar geleden hebben afgespeeld."

Onduidelijk waar Ali B is

Ali B's advocaat Bart Swier wilde voorafgaand aan het vonnis niet zeggen waar zijn cliënt is. De raadsman liet eerder aan het AD weten dat "zowel vrijspraak als een veroordeling veel impact heeft en dat hij dit eerst in beslotenheid van zijn gezin wil verwerken". In eerdere zittingen was Ali B wel altijd aanwezig. Hij sprak veel tijdens de inhoudelijke behandeling en stond voor en na de zittingen veelvoudig de pers te woord. Ali B heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hoger beroep

De advocaat van Ali B liet kort na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. "Ali B is overtuigd van zijn onschuld en heeft vol ongeloof en met diepe teleurstelling gereageerd", aldus Swiers. Volgens de raadsman hebben ze "een slag verloren, maar nog niet de oorlog".

Ster advertentie
Ster advertentie