Tessel ten Zweege (25) over haar boek 'Femicide': "Sommige mannen zien vrouwen niet als volwaardige mensen"
- News
- Tessel ten Zweege (25) over haar boek 'Femicide': "Sommige mannen zien vrouwen niet als volwaardige mensen"
Mediamaakster Tessel ten Zweege heeft het boek Femicide: tot de dood ons scheidt geschreven over vrouwenmoord. Vandaag is het de Internationale Dag ter Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen en Tessel vertelt waarom het zo belangrijk is dat hier aandacht aan wordt besteed.
Femicide
Volgens Tessel komt het onderwerp en de preventie van femicide niet genoeg aan bod in de media en in de Tweede Kamer. "In Nederland wordt er nog gediscussieerd over de exacte definitie van femicide, terwijl ze in Spanje constant de straat opgaan uit protest tegen geweld jegens vrouwen", zegt ze.
Femicide komt vaak voor in Nederland in vergelijking met andere Europese landen, legt Tessel uit. Maar in de media lees je hier niet veel over. "Het wordt vaak anders geframed. In de media wordt vaak benadrukt dat het geweld en de moord op vrouwen zich afspeelt in de privésfeer, terwijl dit zeker niet altijd het geval is." Tessel haalt een voorbeeld aan van een jonge vrouw die werd vermoord na twee Tinderdates. "Zij had verder geen relatie of band met deze man, los van de dates. "Geweld tegen vrouwen en femicide vinden dus niet alleen plaats bij getrouwde stellen achter gesloten deuren", aldus Tessel.
Wat is femicide?
In 1976 introduceerde feminist, expert en activist Diana Russell de term femicide. Daarmee bedoelt ze 'de moord op vrouwen door mannen met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen' en 'de moord op vrouwen door vrouwenhatende mannen'.
Russell vond het belangrijk dat er een onderscheid werd gemaakt tussen het genderneutrale woord homicide en de term femicide. Dit om zichtbaar te maken dat vrouwen vermoord worden vanwege hun vrouw-zijn en om ervoor te zorgen dat er wordt gekeken naar de achtergrond van de moord. Bij femicide is er namelijk sprake van een machtsverhouding, een afhankelijkheidspositie of bepaalde denkbeelden die mannen over vrouwen hebben. En dat komt voort uit sociale ongelijkheid.
Als je vrouwenmoord genderneutraal bekijkt, lijkt het alsof het om een incident gaat. Maar eigenlijk is er sprake van een maatschappelijk probleem.
Probleem
De mediamaakster vertelt dat Nederland denkt progressief en gendergelijk te zijn, maar niets blijkt minder waar. "In een tijdsbestek van een jaar is 56,3% van de vermoorde vrouwen omgebracht door hun (ex-)partner", meent Tessel. Nederland neemt femicide niet serieus, wat volgens haar een groot probleem is. "Voordat je een probleem op kunt lossen, moet je eerst erkennen dat het probleem er is. Zo ver is Nederland helaas nog niet", aldus de schrijfster.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oorzaken van femicide
De oorzaak van femicide staat volgens Tessel in direct verband met toxic masculinity. "Toxic masculinity is echt de hoofdzaak van de femicide-problematiek. Sommige mannen denken dat een vrouw geen autonoom persoon is die haar eigen keuzes kan maken. Deze mannen denken dat vrouwen enkel een functie hebben om hen te dienen. Zij zien vrouwen niet als volwaardige mensen."
Toxic masculinity
Toxic masculinity is een fenomeen dat bepaalde negatieve eigenschappen of gedragingen associeert met traditionele mannelijkheid. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: het onderdrukken van emoties, het tonen van agressie als een teken van kracht en macht en het negeren van hulp of steun zoeken. Daarbij worden genderstereotypen in stand gehouden en wordt er een cultuur gecreëerd waarin mannen zich gedwongen voelen te voldoen aan bepaalde normen van mannelijk gedrag.
Toxic masculinity kan daarnaast resulteren in (seksueel) geweld, seksisme, homofobie en psychische problemen bij mannen. Verder kan het ook schadelijk zijn voor vrouwen en de bredere samenleving. Dit betekent niet noodzakelijk dat alle vormen van mannelijkheid per definitie 'giftig' zijn.
Preventie
Tessel zet zich dan ook actief in voor de preventie van femicide. Dit doet ze onder meer door het gesprek aan te gaan met scholieren. "Ik heb het dan met hen over hoe je je grenzen aan kunt geven en hoe je iemands grens accepteert. Het kan best pijnlijk zijn wanneer niemand 'nee' zegt en dan is het logisch dat je je verdrietig of boos voelt. Maar hoe ga je vervolgens op een gezonde manier om met die afwijzing? Deze gesprekken worden nu nog te weinig gevoerd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Partnergeweld
Er zijn acht fases die in een relatie kunnen voorkomen, voordat een partner femicide pleegt. Onder deze fases vallen onder meer emotionele en fysieke mishandeling. Tessel heeft zelf ook in een relatie gezeten waarin partnergeweld voorkwam en heeft hier ook een boek over geschreven. Ze wil vrouwen aansporen om hulp te zoeken wanneer ze in zo'n situatie verkeren. Ook wil Tessel dat vrouwen weten dat ze niet alleen zijn. "Vrouwen die in een gewelddadige relatie zitten, onderschatten vaak in welk gevaar ze verkeren. Maar het is van belang dat je wel hulp zoekt, hoe moeilijk dat ook is. Want voor je het weet, escaleert de situatie en is het te laat."
Hulp bij partnergeweld
Mocht je zelf hulp nodig hebben of maak je je zorgen om iemand anders? Dan kun je altijd terecht bij Fier. Het landelijk expertisecentrum biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben (gehad) met geweld, misbruik of uitbuiting.
Je kunt anoniem een chat met een van de medewerkers starten of met een van hen bellen via: 088 – 208 00 00
De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 tot 6.00 uur en op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur.
Lees ook
Close-up
Jamie (24): "Ik had lange tijd niet door dat ik in een toxic relatie zat"FunX Beseft
Waarom 'gewoon weggaan' bij een gewelddadige partner geen makkelijke optie isVideo
Dylisa vertelt over haar toxic ex in de 'Lobi Lounge': "Hij hield me heel erg kort"FunX
Tessel (21): "Voordat ik het wist, zat ik in een gewelddadige relatie"