Financiële verantwoordelijkheid op je 18e: deze geldzaken moet je regelen
- News
- Financiële verantwoordelijkheid op je 18e: deze geldzaken moet je regelen
Het moment waar je al die jaren op hebt gewacht, is eindelijk aangebroken: je bent 18 jaar geworden. Dat betekent dat je voor de wet nu écht financieel verantwoordelijk bent. Veel verantwoordelijkheden verschuiven dan van je ouders naar jou en veel zaken zal je dan ook zelf moeten regelen. Vooral op financieel vlak gaat er veel voor je veranderen. Benieuwd welke veranderingen dit zijn? FunX zet de belangrijkste voor je op een rijtje.
Zorgverzekering regelen
Een van de grootste veranderingen waar je mee te maken krijgt vanaf je 18e is dat je helaas niet meer gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van een van je ouders. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar oud moet namelijk een eigen zorgverzekering hebben. Je mag helemaal zelf kiezen bij welke verzekeraar je een zorgverzekering neemt. Als je niets doet, krijg je van je huidige zorgverzekeraar automatisch hetzelfde pakket als dat van je ouder die je heeft meeverzekerd.
Toch is het verstandiger om zelf te kijken welke dekking het beste bij jou past. Zo zou het kunnen dat je moeder of vader maandelijks weinig geld kwijt is aan zorgpremie, maar wel een hoog eigen risico betaalt. Dat is een verplicht bedrag dat je betaalt wanneer je gebruikmaakt van zorg. Als 18-jarige zit je hoogstwaarschijnlijk niet de wachten op hoge zorgkosten. Daarom kan het geen kwaad om een middagje uit te trekken om de pakketten, en prijzen, van verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken om een weloverwogen keuze te maken.
Recht op toeslagen
Dat je volgens de wet vanaf je 18e financieel verantwoordelijk bent, wil niet meteen zeggen dat je helemaal zelf al het geld bij elkaar moet sprokkelen om je zorgverzekering te betalen. Zo is de kans groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Om voor deze maandelijkse bijdrage van de overheid in aanmerking te komen, mag je niet teveel verdienen. Zo mag je jaarinkomen in 2023 niet hoger zijn dan 38.520 euro. In het geval dat je een toeslagpartner hebt, mag je samen niet meer dan 48.224 per jaar verdienen.
Het is tegenwoordig haast ondenkbaar, maar mocht je op je 18e al een woning huren, dan kom je ook in aanmerking voor huurtoeslag. Voor deze toeslag geldt eveneens dat je jaarinkomen, en dat van je toeslagpartner, niet te hoog mag zijn. Aangezien er geen vaste inkomensgrens is, kun je via de belastingdienst een proefberekening maken om erachter te komen of je huurtoeslag kunt krijgen en hoeveel. Houdt er wel rekening mee dat je huur niet te hoog mag zijn. Zo is de huurgrens in 2023 voor huurders tussen de 18 en 23 jaar oud 452,20 euro.
Andere verzekeringen
Naast je zorgverzekering zijn er ook andere verzekeringen die, afhankelijk van jouw specifieke situatie, belangrijk voor je kunnen zijn. Als je voor je studie op kamers gaat, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar een inboedelverzekering om je spullen te verzekeren. Als je van plan bent om in het buitenland te gaan studeren, zou je een reisverzekering kunnen overwegen. Daarnaast is het handig om bij je ouders te checken of je nog bent meeverzekerd bij de aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel de meeste verzekeraars jongeren standaard tot hun 27e meeverzekeren bij de ouders hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Check daarom goed de voorwaarden na van de aansprakelijkheidsverzekering.
Bankzaken in eigen beheer
Ook qua bankzaken verandert er het een en ander. Wellicht heb je al een betaal- en spaarrekening die één van je ouders voor je hebben geopend. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor al je bankzaken en kun je eindelijk laten zien hoeveel je hebt geleerd van al die geldgesprekken met je ouders. Als je nog geen bankrekening hebt, kun je die uiteraard openen bij de bank van jouw keuze. Voor een bankrekening betaal je een vast bedrag per maand of per kwartaal, maar de meeste banken bieden ook een studentenrekening aan waar je, zolang je studeert, geen cent voor hoeft te betalen.
Studiefinanciering aanvragen
Vanaf 2023 keert gelukkig weer de basisbeurs terug voor studenten in het hoger onderwijs. Je hoeft dus niet meer aan je professionele leven te beginnen met een enorme studieschuld, maar kunt net als vanouds studiefinanciering aanvragen. Als student krijg je standaard een studentenreisproduct, basisbeurs, aanvullende beurs en eventueel een lening of collegekrediet. Je basis- en aanvullende beurs en reisproduct worden een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Een lening of collegekrediet moet je altijd terugbetalen.
Belastingaangifte doen
Last but not least moet je net als de rest van Nederland belastingaangifte doen. Had je vóór je 18e al een bijbaantje, maar nooit eerder belastingaangifte gedaan? Dan kun je dit nog met terugwerkende kracht doen. Meestal houdt je werkgever een bedrag in op je salaris. Dit noemen we loonheffing. Dat bedrag is een voorschot aan de Belastingdienst. Zodra je je jaarlijkse belastingaangifte doet, zie je na het doorlopen van alle stappen of je werkgever teveel geld heeft ingehouden. Het teveel krijg je dan weer terug van de Belastingdienst. Heeft je werkgever te weinig ingehouden? Dan zit er helaas niets anders op dan het bedrag terug te betalen, tenzij het niet hoger of gelijk is aan 48 euro.
Sparen
Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet regelen na je 18e verjaardag, maar uiteraard zijn er nog een hoop andere geldzaken waar je rekening mee moet houden. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je nu al begint met sparen en nadenkt over je (financiële) toekomst. In dit artikel lees je meer over hoe je kunt besparen.
Week van het Geld
Van 27 t/m 31 maart is het de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. In deze week worden jongeren gestimuleerd om zich bezig te houden met alles dat met geld te maken heeft om zo hun financiële vaardigheden te ontwikkelen. Op 31 maart organiseert FunX in TivoliVredenburg in Utrecht 'Op Je Money', een event waar samen met verschillende influencers en deskundigen zonder schaamte wordt gepraat over geld en verleiding. Meld je daarvoor gratis aan.
Ook bij FunX lees en hoor je de hele week verhalen over de financiële situatie van jongeren. Hier kun je alles teruglezen.
Lees ook
FunX
Koningin Máxima: "Ik heb ook financiële fouten gemaakt, daar leer je van"FunX
Kyra heeft altijd €300 aan betalingen openstaan: "Achteraf betalen is verslavend"FunX
Fay (21) geeft 100 euro per maand uit aan boodschappen: "Het is makkelijker dan je denkt"FunX
Rady (25) verdient naast zijn fulltime baan geld met TikTok-filmpjes maken