FunX

Sharifa (25) heeft emetofobie en is extreem bang om over te geven

  1. Newschevron right
  2. Sharifa (25) heeft emetofobie en is extreem bang om over te geven

Emetofobie; het is misschien een term waar je nog nooit van hebt gehoord en toch hebben zo'n 115.000 Nederlanders en Belgen last van deze vorm van angststoornis. Mensen met emetofobie hebben een extreme angst om over te geven, anderen te zien overgeven en misselijk te zijn. Sharifa heeft er al sinds kind af aan last van.

Hey Sharifa, niemand vindt het natuurlijk leuk om over te geven, dus hoe ben jij erachter gekomen dat je emetofobie hebt?

"Het heeft even geduurd voor ik wist dat ik een fobie had. Later merkte ik dat bepaalde situaties ging vermijden en ik checkte altijd de houdbaarheidsdata van producten. Het werd zo erg dat ik erover ben gaan googelen. Ik kwam erachter dat mijn angst een naam had en dat er veel meer mensen zijn die het hebben. Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan en die heeft mij doorverwezen naar een therapeut. Ik kreeg cognitieve therapie, maar had niet het gevoel dat het me hielp."

Wat is emetofobie precies?

"Een confrontatie met braken zorgt voor een extreem angstgevoel, waarbij je het gevoel hebt te moeten vluchten. En zo snel mogelijk! Je krijgt hartkloppingen, het zweet breekt je uit en sommigen worden zelfs misselijk waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. Misselijk door de angst en angstig door de misselijkheid."

Hoe komt het dan dat je hier plotseling last van had?

"Het is ontstaan door een traumatische gebeurtenis. Toen hebben mijn hersenen de angst van die situatie gekoppeld aan overgeven. Het is lastig om daarvan los te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moet je zelf nooit overgeven?

"Vorig jaar nog. Ik had buikgriep, was op werk en ik ben toen naar huis gegaan. Thuis werd ik steeds misselijker en raakte ik steeds meer in paniek. Op een gegeven moment dacht ik: het is beter als het eruit gaat, maar tegelijkertijd had ik die paniek. Het is heel dubbel. Uiteindelijk moest ik huilen en toen kwam er een klein beetje uit. Het voelde als een opluchting, maar de dagen daarna was ik wel bang om te eten en zelfs om te drinken."

Hoe belemmert je angst je in het dagelijks leven?

"Als ik ga reizen bijvoorbeeld, want in het vliegtuig zitten ook wel eens mensen die ziek worden. Ik ga over twee maanden alleen naar Ibiza en daar stress ik dan over. Ik ben bang ben dat er iemand naast me komt zitten die ziek wordt, want dan kan ik niet weg. Dat is mijn nachtmerrie."

Ben je dan bang dat je dan zelf ook moet overgeven?

"Nee, meer dat ik niet weg kan. Als ik het zie, raak ik in paniek. Het is dus niet omdat ik het vies vind of de angst heb om daar zelf van over te geven."

Ben je vaak geconfronteerd met overgevende mensen?

"Ik woon in Amsterdam en als je door de stad loopt, kom je veel dronken mensen tegen. Ik ben daar heel alert op, ik zie het echt meteen als iemand moet overgeven, terwijl mijn vriendinnen denken: hoe valt dat je op? Ik ben wel eens door de Reguliersdwarsstraat gelopen en daar zag ik veel kots. Sindsdien loop ik liever een andere route."

Wat vinden je vrienden en familie er eigenlijk van?

"Veel mensen die begrijpen het. Ik heb me er nooit voor geschaamd. Als ik met iemand bevriend raak, dan vertel ik het meteen. Zodat als ik op straat opeens wegren, ze weten dat het is omdat er iemand aan het overgeven is."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie