Petitie 'maak 1 juli een vrije dag' in ontvangst genomen door Tweede Kamer
- News
- Petitie 'maak 1 juli een vrije dag' in ontvangst genomen door Tweede Kamer
Op 24 juni startten Stichting Nederland Wordt Beter, The Black Archives en FunX een petitie om te eisen dat Keti Koti erkend wordt als nationale feestdag. Sinds de lancering van de petitie zijn er – mede dankzij jouw hulp – maar liefst 60.960 handtekeningen verzameld! Vandaag werd de petitie officieel overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag.
Toespraak op het Binnenhof
FunX, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter werden dinsdagmiddag verwelkomd door de verschillende Kamerleden, waaronder Farid Azarkan, Sylvana Simons en Salima Belhaj, op het Binnenhof om de petitie te overhandigen. Tijdens de overhandiging vertelden de Kamerleden waarom ze het belangrijk vindt dat 1 juli erkend wordt als nationale feestdag en waarom het van belang is dat Nederland verantwoordelijkheid neemt voor het slavernijverleden. Uiteraard waren Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter en Mitchell Esajas van The Black Archives aanwezig en spraken ook zij de Kamerleden toe.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nationale feestdag
Ook Sylvana Simons was namens BIJ1 aanwezig en nam samen met de aanwezige Kamerleden de petitie in ontvangst. Daarbij vertelde ze waarom ze het belangrijk vindt om te pleiten voor een nationale feestdag waarop de afschaffing van de slavernij herdacht wordt. "Ik vind het een mooi gebaar om vanuit het voormalige gebouw van het ministerie van koloniën te pleiten voor 1 juli als nationale feestdag, nationale vrije dag en dag van herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij", zegt Simons. "Ik zie het als mijn taak om de petitie mee te nemen naar de Tweede Kamer en ervoor te pleiten dat we erkenning geven aan die gedeelde geschiedenis die bolstaat van pijn, verdriet, ellende en een heleboel onrecht."
Formeel excuus
FunX, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter eisen met de petitie niet alleen dat 1 juli erkend wordt als nationale vrije dag, maar ook dat Nederland formeel zijn excuses aanbiedt voor zijn rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Ook moet de overheid zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet en waarbij de overheid alle nodige verantwoordelijkheid op zich neemt.
Excuses van Amsterdam
Afgelopen week maakte burgemeester Femke Halsema namens Amsterdam, als eerste stad in Nederland, excuus voor de rol die het Amsterdamse stadsbestuur speelde in de wereldwijde slavenhandel. Dit deed Halsema tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Het excuus volgde na een uitgebreid onderzoek naar het Amsterdamse slavernijverleden. "Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan", aldus Halsema.
Volgende stap
De overhandiging van de petitie is de eerste stap naar erkenning van 1 juli als nationale feestdag. Het initiatief moet eerst nog goedgekeurd worden door de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Pas na goedkeuring worden de eisen die in de petitie staan besproken in de Tweede Kamer, zo legt Mitchell uit. "We hebben een aantal eisen in de petitie staan en die moeten door de Tweede Kamer besproken worden. Daarna pas kunnen deze eisen daadwerkelijk omgezet worden in beleid." Als een meerderheid voor de erkenning van 1 juli als nationale feestdag stemt, krijgen de desbetreffende Kamerleden de opdracht om het plan in werking te gaan zetten.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!