FunX

Amine (20) vertrok naar Marokko om Arabisch te leren: "Een zoektocht naar mezelf"

foto: Louka
  1. Newschevron right
  2. Amine (20) vertrok naar Marokko om Arabisch te leren: "Een zoektocht naar mezelf"

Steeds meer moslims staan ervoor open om vanuit religieuze overtuigingen te emigreren. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuws en Co. De gedachte heerst dat er in islamitische landen meer ruimte zou zijn om het geloof te praktiseren en een leven te leiden dat beter aansluit bij de islamitische normen en waarden. Amine (20) kan zich wel vinden in dit gedachtegoed en ging vorig jaar in zijn eentje op reis naar Marokko om zes maanden lang de Arabische taal en de Koran te memoriseren om zo dichterbij zichzelf en zijn religie te komen. In een interview met FunX vertelt Amine over hoe hij deze reis naar Marokko heeft ervaren.

Reis naar Marokko

Amine besloot vorig jaar een stap terug te doen uit de drukke maatschappij en zes maanden lang een sober leven te leiden. "Na het behalen van mijn propedeuse koos ik ervoor om een pauze in te lassen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wilde mezelf de ruimte geven om nieuwe ervaringen op te doen." Hij reisde namelijk af naar een Marokkaanse school om daar de Arabische taal te leren, zodat hij het schrijven en lezen van de taal volledig zou beheersen. Deze trip documenteerde hij dan ook op YouTube om zijn volgers mee te nemen. "Ik ben ervan overtuigd dat je een taal het beste kunt leren in het land waar het gesproken wordt," vertelt Amine over de reden van zijn reis.

Hij legt uit dat het een bewuste keuze was om naar een afgelegen gebied af te reizen, zodat hij geen afleidingen had. "Ik wilde deze tijd helemaal alleen doorbrengen en ver van alle drukte zijn. Het was echt een zoektocht naar mezelf en mijn cultuur om zo een persoonlijke groei door te maken." Amine's reis bestond niet alleen uit het leren van de Arabische taal, maar had ook een religieus motief. Hij leerde tijdens deze reis namelijk de Koran te memoriseren. "Vanuit huis ben ik op islamitische wijze opgevoed, dus ik heb altijd het besef gehad hoe belangrijk het is om dit te onderhouden. Die zes maanden in Marokko zorgden ervoor dat ik nog dichterbij mijn religie kwam."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dankbaarheid

De eerste maanden had Amine moeite om te wennen aan zijn leven in Marokko. "Mentaal was het best wel lastig. Toen ik hier aankwam, was het ineens duidelijk dat ik deze periode alleen zou doormaken. Natuurlijk heb ik God aan mijn zijde, maar ik ben hier wel helemaal alleen", deelde hij in zijn eigen documentaire op YouTube. Zijn dagen waren gestructureerd en zagen er iedere dag hetzelfde uit.

Amine had niet de sanitaire voorzieningen waar hij in Nederland aan gewend was. Zo was er geen 'normaal' toilet en kon hij niet even een warme douche nemen. Gelukkig raakte hij snel gewend aan deze omstandigheden. "Hierdoor heb ik echt meer dankbaarheid gekregen voor wat ik in Nederland allemaal heb. De luxe waarmee wij zijn omringd, zoals het nemen van een warme douche, is echt niet vanzelfsprekend."

foto: Amine Blal

Broederschap

Iets wat Amine gelukkig wel in Marokko had, was een gevoel van broederschap. Hij was namelijk niet de enige die deze reis had afgelegd. Er waren jongens met dezelfde motivatie vanuit de hele wereld naar de Marokkaanse school gekomen. "Het was een heel fijn gevoel om omringd te zijn met mensen die allemaal dezelfde doelen hadden. Je bent samen met hetzelfde bezig en voelt daardoor echt een verbinding met elkaar." Niet alleen in Marokko, maar ook nu hij terug is in Nederland merkt hij een nieuw bewustzijn rondom het gevoel van broederschap. Amine is vaak te vinden in de moskee en merkt dat er een bepaalde groei en nieuwe belangstelling in de religie is vanuit de jongere islamitische gemeenschap. Iets wat hen ook dichterbij elkaar brengt. "De vrienden om mij heen zijn steeds meer aan het praktiseren en ik zie ook steeds meer bekeerlingen in de moskee. Bij mijn vrienden zie ik dat het praktiseren echt een positieve invloed op hen heeft en dat ze bijvoorbeeld veel geduldiger dan voorheen zijn."

Hoewel hij op dit moment niet de ambitie heeft om te emigreren naar een islamitisch land, heeft hij wel begrip voor de mensen die Nederland om deze reden willen verlaten. "Ik ervaar zelf geen moeite met het belijden van mijn geloof, omdat ik de vrijheid heb om naar de moskee te gaan en eigenlijk alles wel kan doen wat ik wil doen. Maar ik kan mij wel voorstellen dat vrouwen die bijvoorbeeld een hoofddoek dragen, veel meer moeilijkheden ermee ervaren en liever in een land zijn waar deze keuze volledig wordt geaccepteerd."

Levenservaring

Amine is ondertussen alweer een aantal maanden in Nederland en kijkt met een goed gevoel terug naar zijn tijd in Marokko. "Als ik nu terugkijk op mijn reis, dan mis ik de rust. Ik heb namelijk een hele mooie persoonlijke en religieuze groei mogen doormaken." Hij raadt jongeren dan ook aan om een soortgelijke reis te maken, omdat het een belangrijke levenservaring voor hem is geweest. "Je kunt echt even tot jezelf komen om te relativeren en te kijken welke richting je op wil gaan met je leven. Ik denk dat dit de mooiste ervaring is die iemand kan opdoen."

Ster advertentie
Ster advertentie