Waarom hebben wij nog steeds gestolen kunst van voormalige koloniën?
- News
- Waarom hebben wij nog steeds gestolen kunst van voormalige koloniën?
In de Nederlandse musea is nog steeds veel koloniale roofkunst te vinden, ondanks dat veel van deze kunstobjecten al jaren geleden zijn teruggevraagd door de voormalige Nederlandse koloniën. Vanessa en Patrick spraken in Turn Up! met Jos van Beurden, onderzoeker koloniale roofkunst aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, over waarom deze objecten nog steeds niet allemaal zijn teruggegeven.
Hebberig
Teruggeven
Drie Nederlandse musea hebben nu besloten om koloniale roofkunst terug te gaan geven. Het gaat om het Tropenmuseum Amsterdam, Museum Volkenkunde Leiden en het Afrika Museum Nijmegen, die samen het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) vormen. De directeur van het NMVW vertelt in Het Parool dat de helft van de 375.000 kunstobjecten die ze bezitten, verbonden is aan het koloniale verleden en een deel daarvan moet worden teruggegeven. Daarom kunnen landen die de kunst terug willen, nu direct bij het NMVW aankloppen. Door deze nieuwe aanpak moet de procedure makkelijker worden.
Ook het Rijksmuseum heeft aangegeven in gesprek te willen gaan met Sri Lanka en Indonesië over de mogelijke teruggave van objecten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Meer aandacht
Volgens Jos komt het door de debatten over racisme, slavernij en de negatieve gevolgen van het kolonialisme dat nu ook koloniale roofkunst ter discussie staat. "Daardoor is er meer aandacht voor gekomen." Jos vindt dit een positieve ontwikkeling.
Lees ook
FunX
Dit is waarom je beter niet kan beginnen aan goede voornemens in januariFunX
Déze films en series moet je tijdens de kerstdagen checken: "Voor als je je schoonfamilie zat bent"FunX
Bye 2024, hello 2025: dít gaat er allemaal voor jou veranderen vanaf 1 januariFunX
Deze klassieke hiphopalbums worden in 2025 dertig jaar oud