Rosa liep 1,5 jaar rond met chlamydia: "Mijn eileiders zijn beschadigd"
- News
- Rosa liep 1,5 jaar rond met chlamydia: "Mijn eileiders zijn beschadigd"
Je bedpartner(s) inlichten over een soa is niet echt een leuk klusje. Toch voeren volgens het AD steeds meer mensen dat noodzakelijke gesprekje. Gelukkig maar, want op deze manier worden er steeds meer soa's opgespoord en steeds meer mensen behandeld. Hoe belangrijk dat is, weet FunX-luisteraar Rosa als geen ander. In TopiX vertelde ze hoe zij, zonder dat ze het door had, lange tijd een schadelijke soa bij zich droeg.
Beschadigde eileiders
Rosa benadrukt hoe erg soa's onderschat worden door mensen. Zij kwam er op haar achttiende, toen ze in een vaste relatie zat, achter dat ze al anderhalf jaar met chlamydia rondliep. In het ziekenhuis kreeg ze vervolgens te horen wat de heftige gevolgen daarvan zijn: haar eileiders zijn flink beschadigd zijn, eentje werkt zelfs helemaal niet meer en Rosa's kans om zwanger te worden is beperkt tot 25%.
Inlichten
Rosa vertelt dat ze destijds een vaste partner had en nergens last van had. Later bleek haar vriend ook chlamydia te hebben, terwijl ze beiden tijdens hun relatie met niemand anders seks hadden gehad. De kans is dus heel groot dat ze de soa hebben opgelopen van een vorige sekspartner, die daar niks over heeft gezegd. "Wij hebben nooit van iemand te horen gekregen: 'Ik heb chlamydia en misschien kan jij het ook hebben'. En daar gaat het fout."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vooroordelen
Over soa's heersen veel vooroordelen. Zo kun je best meerdere soa's tegelijk hebben, kun je ook besmet worden als je lesbisch bent en kunnen ook mensen die er 'schoon' uitzien in het bezit zijn van een soa, vertelt Marjolein van de GGD. Voor meer informatie of vragen over soa's kun je terecht bij Sense of de GGD. Vind je het moeilijk om hierover te praten met je bedpartner(s)? Via Partnerwaarschuwing kan je ze anoniem waarschuwen. Ook vind je hier tips en informatie.