Carlijn (26) over de impact van homofobe scheldwoorden: "Het voelt alsof ik niet mezelf mag zijn"
- News
- Carlijn (26) over de impact van homofobe scheldwoorden: "Het voelt alsof ik niet mezelf mag zijn"
Helaas krijgen nog steeds veel mensen te maken met pesterijen vanwege hun gender of seksualiteit. De 26-jarige Carlijn weet hier alles van. Zij is lesbisch en wordt regelmatig op straat lastiggevallen. Twee jaar geleden is ze zelfs in elkaar geslagen. In de Mental Health Club-podcast spreekt ze samen met psycholoog en roze coach Derek Brouwer over de mentale impact van homofobe scheldwoorden en geweld.
Carlijn (26): "Het voelt alsof ik niet mezelf mag zijn" - FunX Mental Health Club
Dan ben je eindelijk jezelf en dan mag dat blijkbaar niet.
Opmerkingen
"Het doet wel wat met je", vertelt Carlijn over de impact van alle vervelende opmerkingen. Vroeger op school werd ze al gepest vanwege haar 'stoere uiterlijk'. Daardoor kleedde ze zich op een gegeven moment wat 'vrouwelijker' en liet ze haar haar groeien. "Ik was totaal niet mezelf." Toen ze uiteindelijk uit de kast kwam, besloot ze zich weer meer te kleden zoals ze dat zelf wilde. Zo draagt ze graag baggy kleding en heeft ze een kort kapsel.
Sindsdien heeft Carlijn voortdurend te maken met vervelende opmerkingen. "Dan ben je eindelijk jezelf en dan mag dat blijkbaar niet." Zo wordt Carlijn regelmatig op straat uitgescholden. Ook vermijdt ze publieke toiletten, omdat ze vaak reacties krijgt wanneer ze het vrouwentoilet binnenloopt. "Dan wordt er gezegd: de mannen-wc is daar."
Mentale klachten
Carlijn heeft er veel moeite mee gehad dat ze niet zichzelf kon zijn zonder dat andere daar wat over te zeggen hadden. De impact van alle negatieve opmerkingen en pesterijen was zelfs zo groot dat Carlijn vanwege mentale klachten op haar zeventiende werd opgenomen op een gesloten afdeling. "Ik was heel suïcidaal en depressief."
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Lichamelijke reactie
Psycholoog Derek Brouwer vertelt dat pesterijen over je gender of seksualiteit voor allerlei klachten kunnen zorgen. "Fysiologisch gezien roept het een reactie in je lichaam op van onveiligheid en stress." Daardoor kan je volgens hem te maken krijgen met bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of slaapproblemen. "Maar het zorgt voornamelijk voor onzekerheid of angst. Je krijgt het gevoel dat het niet oké is om jezelf te zijn."
In elkaar geslagen
In 2020 kreeg Carlijn te maken met fysiek geweld. Ze raakte bewusteloos nadat ze op straat in elkaar werd geslagen en kon zich daardoor niet meer alle details herinneren. Daarom heeft ze ook nooit aangifte kunnen doen. Wel heeft ze via het politienetwerk Roze in Blauw - waar ze zich veel meer gehoord voelde dan bij de reguliere politie - een melding kunnen maken.
Carlijn heeft nog steeds last van de traumatische ervaring. "Ik was eerst niet zo bang, maar na 2020 ben ik heel bang geweest. Als er 's avonds iemand achter me liep op straat, was ik meteen bang dat diegene me in elkaar ging slaan."
Het wordt niet beter
Carlijn komt vaak mensen tegen die denken dat het in Nederland tegenwoordig wel meevalt met pesterijen en geweld tegen mensen uit de queer-community. Zelf weet ze echter uit eigen ervaring dat dit nog steeds voorkomt. "Vorige week had ik nog een uitje met een club mensen die niet geloven dat dit gebeurt", zegt Carlijn. "Waarom zou je me niet geloven? Het gebeurt." Sommige mensen raden haar aan om het te filmen als ze op straat wordt uitgescholden. "Maar daar heb ik geen zin in. Ik ga echt geen bodycam dragen, omdat ik me onveilig voel."
Steun zoeken
De impact die het heeft als mensen je continu uitschelden om wie je bent of hoe je eruitziet, is dus groot. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? "Dat is een hele grote uitdaging", zegt Derek. Hij vertelt dat het belangrijk is om je gehoord en gesteund te voelen. "Stap uit je comfortzone en zoek iemand op om je verhaal te delen, ook als dat anoniem is bij een instantie. Wees niet bang en schaam je niet voor wat je is overkomen. Je bent niet de enige die dit overkomt." Daarnaast is het volgens hem goed om een uitlaatklep te hebben, zoals schrijven of muziek maken. "Het lost niet alles op, maar wellicht kun je daardoor je pijn verzachten en de stress of angst die je ervaart iets verminderen."
Je mag er zijn
Carlijn heeft bij een stichting waar ze ook vrijwilligerswerk doet een plek gevonden waar ze helemaal zichzelf kan zijn. Daar heeft ze ook geleerd hoe je het beste een ander kunt helpen die kampt met de impact van pesterijen of verbaal of fysiek geweld. "Luister echt naar iemand, ga niet gelijk allemaal adviezen geven. Sommige mensen zeggen door hun eigen boosheid meteen van 'je moet aangifte doen'. Maar luister eerst en wees er voor iemand. Neem het verhaal aan voor waarheid en ga later pas op zoek naar verdere mogelijkheden."
Volgens haar is het belangrijk dat je niet aan jezelf moet twijfelen. "Het is niet normaal dat het gebeurt. Ga niet twijfelen of je niet normaal bent of er raar uitziet. Nee, je mag er volledig zijn. Wie of wat je bent en hoe je er ook uitziet."
Niet grappig
Carlijn wil ten slotte nog meegeven dat het totaal niet grappig is om een ander uit te schelden. "Je kan er mensen heel veel pijn mee doen. Het kan zelfs zo zijn dat je een minder veilige omgeving creëert voor mensen om uit de kast te komen." Ze roept iedereen dan ook op om mensen gewoon in hun waarde te laten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Van 30 juli tot en met 7 augustus vindt dit jaar voor de 26e keer Pride Amsterdam plaats. FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het belangrijk om samen te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Blijf open staan voor elkaar en weet dat het oké is om je mening bij te schaven.
Meer artikelen over Pride vind je op Funx.nl/Pride
Lees ook
FunX
Dit is hoe je een goede bondgenoot kunt zijn voor de lhbtqia+-communityClose-up
Dinesh (27): "Vroeger schold ik mensen uit om hun geaardheid, dat is zo kinderachtig"FunX
Door haatreacties over lesbiennes belandde Kamilia (25) in ziekenhuisFunX
Jongeren protesteren tijdens Pride Walk: "Niemand is vrij tot iedereen vrij is"