FunX

Dit is hoe je een goede bondgenoot kunt zijn voor de lhbtqia+-community

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit is hoe je een goede bondgenoot kunt zijn voor de lhbtqia+-community

De 26e Pride Amsterdam is op dit moment in volle gang. FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het belangrijk om samen te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat iedereen binnen de lhbtqia+-community elkaar steunt. Sterker nog, ook heteroseksuele en cisgender personen spelen een cruciale rol. Wil je weten hoe je als bondgenoot écht iets bijdraagt aan het realiseren van gelijkwaardigheid voor de queer community? Rocher en Lela vertelden aan FunX hoe je een goede ally kunt zijn.

Quote

Mensen maken het groter dan het is. Het enige dat queer mensen willen, is gerespecteerd worden en hun leven leiden.

Lela

Cis en trans

De term cis(gender) wordt gebruikt voor iemand die zich prettig voelt bij de genderidentiteit die bij de geboorte is toegewezen. Het is het tegenovergestelde van trans. Iemand die transgender is, heeft een andere genderidentiteit dan die bij de geboorte is toegewezen.

Non-binair en genderfluïde

Een non-binair persoon identificeert zich niet met de hokjes man en vrouw. Non-binair is een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten. Zo zijn er mensen die zich zowel man als vrouw voelen, maar ook mensen die zich geen van beide voelen. Anderen voelen zich de ene dag meer vrouw en de andere dag meer man (genderfluïde), terwijl sommige mensen helemaal niet binnen deze termen denken.

Bondgenoten zijn hard nodig

Schrijver, spreker en podcastmaker Rocher Koendjbiharie legt uit waarom heteroseksuele en cisgender personen zo belangrijk zijn in de strijd voor gelijke rechten. "Mensen buiten de community zijn de 'machthebbenden', de meerderheid. Daar moeten we het van hebben."

Je kan het vergelijken met de antiracismebeweging en de strijd voor vrouwenrechten: om een einde te maken aan racisme zijn witte mensen nodig en bij het realiseren van gelijke rechten voor vrouwen hebben mannen een onmisbare rol. "Je hebt bondgenoten nodig, want mensen uit de meerderheid krijgen vanuit de samenleving al bepaald privilege, macht en invloed toegekend." Zij kunnen binnen het huidige systeem dus voor veranderingen zorgen. "Zij hebben als het ware een voet tussen de deur. Zij kunnen makkelijker andere heteroseksuele en cisgender personen aanspreken."

Rocher geeft een duidelijk voorbeeld:

"Voor mij als cisgender man is het makkelijker om een andere man aan te spreken op zijn vrouwonvriendelijke gedrag dan voor een vrouw, omdat ik al privileges toegekend heb gekregen en omdat die andere man mij wellicht meer als gelijkwaardig ziet dan een vrouw. Datzelfde mechanisme werkt ook zo bij heteroseksuele en cisgender personen die als bondgenoten nodig zijn in de strijd van de queer community."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Educate yourself

Maar wat kun je als bondgenoot dan betekenen? In je eentje onrechtvaardigheid de wereld uit helpen is een beetje ambitieus, maar gelukkig zijn er genoeg kleine dingen die je kunt doen om een verschil te maken. Het begint allemaal met jezelf inlezen en informeren, zo vertelt Rocher. "Lees artikelen, luister podcasts en volg creators uit de queer community op social media. Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren. Daardoor krijg je nieuwe inzichten en ga je bijvoorbeeld structuren herkennen die eerst onzichtbaar voor je waren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Platform bieden

Een andere manier om de queer community te supporten, is door lhbtqi+'ers een platform te bieden. "Of hun stemmen te versterken", aldus Rocher. Zo kun je berichten, foto's en video's van queer mensen delen op social media. Ook - of juist - wanneer deze berichten niet over queer zijn gaan. "Zodat mensen heel het jaar door zien dat het ook gewoon personen zijn."

Dit zag je ook gebeuren tijdens de Black Lives Matter-protesten, vertelt Rocher. Mensen met een grote following lieten hun account tijdelijk overnemen door mensen van kleur. "Lady Gaga bijvoorbeeld, zij heeft miljoenen volgers en versterkt zo de stemmen van de mensen van kleur. Ze zet in wat ze al heeft om anderen te helpen."

Financiële support

Als je er de financiële ruimte voor hebt, is doneren aan queer organisaties ook een goede manier om als ally je steentje bij te dragen. Zo kan je ervoor kiezen om kleding of kunst van makers uit de queer community te kopen. "Net zoals er bij de Black Lives Matter-beweging een oproep was om kunst of eten te kopen van black creators of black restaurants. Zo help je individuen, maar je kunt ook donaties doen aan organisaties of stichtingen die helpen om safe spaces te creëren of de samenleving te educaten", aldus Rocher.

Checklist: deze dingen kun je doen om een goede ally te zijn

🏳️‍🌈 Heb respect voor queer personen en spreek anderen aan op respectloos gedrag, ook online.

🏳️‍🌈 Spreek mensen aan met de juiste voornaamwoorden, ook als de persoon in kwestie zelf niet aanwezig is. Het is ook een goed idee om je eigen voornaamwoorden in je bio op Instagram te zetten, ook als je zelf cisgender bent. Op die manier normaliseer je het vermelden van voornaamwoorden.

🏳️‍🌈 Ga er niet automatisch vanuit dat iedereen in je omgeving hetero en/of cis is. Let daarbij op je taalgebruik. In plaats van vragen naar iemands 'vriend' of 'vriendin' kun je bijvoorbeeld ook spreken over iemands 'partner'.

🏳️‍🌈 Lees je in en sta open om te leren over en van de queer community. Dit kan via boeken, films en documentaires, maar ook via social media-kanalen van organisaties, stichtingen en queer creators. Wees vooral niet bang om fouten te maken.

🏳️‍🌈 Spreek je werkgever aan op het beleid rondom inclusiviteit. Hoe wordt er op jouw werk omgegaan met queer werknemers? Staat er naast de 'M' en de 'V' ook een 'X' bij de vacatures?

🏳️‍🌈 Bied queer mensen een platform om hun verhaal of expertise te delen, ook over onderwerpen die niks met queer zijn te maken hebben. Deel en like bijvoorbeeld hun social media-berichten.

🏳️‍🌈 Bied financiële steun door middel van donaties aan queer organisaties of door het kopen van kunst, kleding of eten van queer personen.

🏳️‍🌈 Ga het gesprek aan met mensen in je eigen omgeving en moedig anderen aan om ook een ally te worden.

Moedig anderen aan

Ben je zelf goed op weg een ally te zijn? Vergeet dan ook niet om je omgeving aan te moedigen hetzelfde te doen, ook al kan dat soms lastig zijn. "Ga eens in gesprek met die conservatieve tante", stelt Lela van YouTube-kanaal De GenderZender voor. Bij de mensen die zelf niet tot weinig met de queer community in contact komen en hier weinig over (willen) weten, valt namelijk de meeste winst te behalen. "Als je zelf niet tot een gemarginaliseerde groep behoort, is het soms makkelijker om die gesprekken aan te gaan dan wanneer je tot de queer gemeenschap behoort. Probeer het dus."

Als je echt iets voor de queer community wil betekenen, wordt het namelijk op prijs gesteld als je niet alleen van de gemeenschap leert, maar ook daadwerkelijk iets doet met die kennis. Lela: "Anders hebben de mensen uit de gemeenschap altijd de rol van educator, om de ander iets te leren. Maar ik heb niet altijd zin om met die 'tantes' in gesprek te gaan. Het is fijn als het niet altijd vanuit onszelf komt."

Nederland gezakt op Rainbow Europe Index

Nederland staat misschien bij veel mensen nog bekend als een tolerant en progressief land wanneer het gaat om lhbtqia+-rechten, maar in de praktijk blijkt dat vies tegen te vallen. Zo werd een paar dagen geleden duidelijk dat Nederland weer een plaats is gezakt op de Rainbow Europe Index, een jaarlijkse ranglijst met betrekking tot de lhbtqi+-rechten in Europese landen. Nederland staat nu met 56 van de 100 haalbare punten op plek 13, lager dan onder andere België, Frankrijk, Spanje en Zweden.

Er is vooral verbetering nodig op de gebieden haatmisdrijven en haatspraak, wettelijke gender erkenning, intersekse lichaamsintegriteit en asiel. De organisatie achter de index, ILGA-Europe, adviseert Nederland wat ze kunnen verbeteren, zoals bijvoorbeeld het verbieden van conversietherapie (ook wel bekend als 'homogenezing').

Verder is uit terugkerend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gebleken dat de acceptatie van lhbtqi+-ers in Nederland na jaren stijging stagneert, wat volgens belangenorganisatie COC 'zorgelijk' is.

Niet comfortabel in openbare ruimtes

"We denken soms dat we nog voorloper zijn op allerlei gebieden, bijvoorbeeld met de transzorg, maar dat zijn we eigenlijk niet meer als je kijkt naar de cijfers en onderzoeken", vertelt Lela. Allies zijn dus hard nodig en voor bepaalde groepen binnen de queer community is dat extra het geval. Trans en non-binaire personen krijgen bijvoorbeeld nog vaker te maken met onbegrip en weerstand dan cis personen uit de queer community.

Zo vertelt Lela dat veel trans mensen zich vaak niet comfortabel voelen in openbare ruimtes, omdat aan veel dingen een gender gekoppeld is, zoals openbare toiletten of sportteams. "Veel mensen realiseren niet dat trans mensen daar dagelijks tegenaan lopen. Eigenlijk overal waar je bent, realiseer je je dan: deze ruimte of deze groep is niet ingericht voor mensen zoals ik. Vaak zijn dingen man óf vrouw, er is geen derde optie. Non-binaire mensen vallen dan buiten de boot."

Voor anderen lijken het misschien kleine dingen, maar de voorbeelden die Lela noemt hebben een grote impact op iemands leven. "Dat realiseren mensen niet altijd. Daarom is het vooral voor trans mensen belangrijk om bondgenoten te hebben. Mensen die dingen durven aan te kaarten, bijvoorbeeld op het werk."

Leerzame queer accounts om te volgen

🏳️‍🌈 Expreszo: online queer magazine gemaakt door en voor lhbtqi+-jongeren.

🏳️‍🌈 De GenderZender: Lela leert je alles rondom gender en deelt ook hun eigen ervaringen rondom hun transitie.

🏳️‍🌈 Kutmannen: Bappie en Jason delen educatieve filmpjes over alles rondom trans zijn en in transitie gaan.

🏳️‍🌈 Black Queer & Trans Resistance en Black Pride: actiegroepen/organisaties die zich inzetten voor de zwarte queer gemeenschap.

🏳️‍🌈 Winq Magazine: Nederlands grootste queer lifestyle magazine.

🏳️‍🌈 Maruf Foundation: internationaal platform voor queer moslims.

🏳️‍🌈 Pride and Sports: platform voor Nederlandse queer sporters.

Heb geduld

Lela benadrukt dat geduld belangrijk is bij het strijden voor rechtvaardigheid en dus ook bij het worden van een goede ally. "Heb geduld met jezelf, want je gaat fouten maken. Sta daar voor open en probeer ervan te leren in plaats van gelijk te denken: laat maar zitten. Heb ook geduld met anderen. Het proces heeft tijd nodig."

Maar een ally zijn is vaak simpeler dan dat veel mensen denken, zegt Lela. Er iets van zeggen als je in je omgeving respectloze opmerkingen hoort is al een goed begin, net als iemands juiste voornaamwoorden gebruiken. "Mensen maken het groter dan het is. Het enige dat queer mensen willen, is gerespecteerd worden en hun leven leiden."

Van 30 juli tot en met 7 augustus vindt dit jaar voor de 26e keer Pride Amsterdam plaats. FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het belangrijk om samen te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Blijf open staan voor elkaar en weet dat het oké is om je mening bij te schaven.

Meer artikelen over Pride vind je op Funx.nl/Pride

Dit verhaal verscheen op 5 augustus 2021 al eerder bij FunX in een uitgebreider artikel.

Ster advertentie
Ster advertentie