Protest Hamilton op GP van Toscane zorgt voor veel ophef in racewereld
- News
- Protest Hamilton op GP van Toscane zorgt voor veel ophef in racewereld
Al jaren protesteren sporters tegen politiegeweld en racisme, nu ook Lewis Hamilton. De Britse Formule 1-coureur won zondag de Grand Prix van Toscane in Italië. Voor en na de race droeg Hamilton een shirt met de tekst "Arresteer de agenten die Breonna Taylor vermoordden." Op de achterkant van het shirt stond een foto van Breonna met de tekst "Zeg haar naam" erboven. Dit leidde tot ophef in de sportwereld, want gaat protesteren en sporten wel samen? Fernando besprak het met sportjournalist Remco Tervoort in Start.
SPORT EN PROTEST
"De gedachte dat sport en politieke statements niet samen kunnen, komt voort uit een ver verleden", aldus de sportjournalist. Vroeger werd volgens Tervoort namelijk gezegd dat sport, net als muziek, behoort tot de 'schone kunsten' en daarmee uitstijgt boven de politiek. Dit imago wilden de sportbazen behouden en daarom ontmoedigden ze de sporters om zich uit te spreken over politiek.
'niet met politiek bemoeien'
Afgelopen zondag droeg Lewis Hamilton het shirt voor en na de race. Verschillende F1-fans reageren op Hamiltons actie. Ze vinden dat hij het gewoon bij racen moet houden en zich niet met politiek moet bemoeien. Een woordvoerder van Hamiltons raceteam Mercedes reageert op de kritiek: "We brengen geen politiek in de F1, dit zijn zaken rond mensenrechten die we proberen te belichten. Er is een groot verschil."
neutrale organisatie
De Internationale Automobielfederatie (FIA) is een neutrale organisatie, daarom willen ze niet dat sporters een politieke boodschap uitdragen. De FIA heeft laten weten geen onderzoek te starten naar aanleiding van Hamiltons acties. De richtlijnen over wat wel en niet toegestaan is zullen wel verduidelijkt worden.
SPONSOREN
Volgens Tervoort zijn organisaties als de FIA bang om sponsors te verliezen: "Ze willen eigenlijk iedereen pleasen. Ze denken dat wanneer een sporter zich uitspreekt, het afstraalt op hun organisatie." Toch ziet hij wel een keerpunt in de sportwereld: "Steeds meer organisaties laten hun sporters vrij om wél statements te maken. In de NBA mogen spelers bijvoorbeeld eigen boodschappen op hun shirt zetten."
Gaan sport en politieke statements wel samen?
BREONNA TAYLOR
Breonna Taylor was een 26-jarige Afro-Amerikaanse vrouw uit Kentucky die eerder dit jaar in haar appartement werd doodgeschoten door politieagenten. De politie viel haar appartement binnen in verband met een drugszaak waar haar vriend van verdacht werd. Haar vriend schoot op de agenten omdat hij dacht dat het inbrekers waren. De agenten vuurden terug, waardoor Breonna acht keer werd geraakt door kogels van de politie en overleed. De agenten zijn niet gestraft voor hun acties.Taylors dood zorgde, net zoals die van George Floyd, voor veel protesten en rellen.
GERECHTIGHEID
Hamilton is niet de enige sporter die zich inzet voor gerechtigheid voor Breonna Taylor. Verschillende sporters, waaronder LeBron James en Naomi Osaka, laten openlijk weten gerechtigheid voor Taylor te willen.
Genoeg is genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
Sport
Hamilton irriteert zich aan coureurs die weigeren te knielen bij racismestatementFunX Beseft
De gebalde vuist in de sportwereld: "Het is nu aan bestuurders, ook in Nederland''Sport
Red Bull-topman Marko: "Max Verstappen neemt mogelijke F1-afscheid serieus"Up 2 Date
Ajax speelt met naamloze shirts: "Protest tegen haat en racisme"