FunX

Aya (21) wil jonge moslims motiveren om over hun mentale problemen te praten

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Aya (21) wil jonge moslims motiveren om over hun mentale problemen te praten

Je hoort steeds vaker hoe belangrijk het is om over je depressie, angststoornis of andere psychische problemen te praten. Toch rust daar voor veel mensen nog steeds een taboe op. De 21-jarige Aya probeert dat taboe onder jonge moslims te doorbreken door in haar blogs te schrijven over haar eigen psychische problemen. Vanochtend vertelde ze in Start met Fernando onder andere waarom ze begon met schrijven over haar mentale gezondheid en waarom het zo belangrijk is voor jonge moslims om hierover te praten.

Aya schrijft voor moslims over mentale problemen

Quote

Je moet er altijd goed uit zien en altijd oké zijn, maar dat kan niet altijd. Je bent niet altijd oké.

Aya

'Onze cultuur is een eercultuur'

Aya denkt dat veel jonge moslims worstelen met hun mentale gezondheid, maar uit culturele overwegingen niet erover willen praten. "Persoonlijk vind ik dat heel veel mensen met hun mentale problemen worstelen, maar er niet genoeg over praten, omdat er geen ruimte voor is in onze cultuur. In onze religie daarentegen wordt het juist aangemoedigd om te praten over je problemen, maar onze cultuur is een eercultuur. Je moet er altijd goed uit zien en altijd oké zijn, maar dat kan niet altijd. Je bent niet altijd oké." Ondanks dat het binnen de islamitische gemeenschap ongebruikelijk is om over je mentale problemen te praten weerhield dat Aya er niet van om toch haar gedachtes met de rest van de wereld te delen. Toen ze op haar achttiende stage liep in Marokko vond ze dat het tijd was om iets te doen voor haar gemeenschap en over haar mentale gezondheid te gaan schrijven.

Angststoornissen en depressies

Zelf kampte Aya met angststoornissen en depressies, maar in plaats van het op zijn beloop te laten, besloot ze erover te praten. "Ik heb een heel goede vriendin die net als een zus is voor mij en met haar kan ik altijd over mijn gevoelens praten. Ook heb ik een therapeut gezocht om mee te praten en sindsdien gaat het allemaal prima. Het belangrijkste wat ik mensen wil meegeven is: zoek een therapeut die je echt begrijpt. De mijne was bijvoorbeeld een moslima met een hoofddoek en die begreep mij veel beter dan bijvoorbeeld een andere therapeut."

'Positieve, maar ook negatieve reacties'

Volgens Aya zijn er verschillende manieren om over je mentale problemen te praten. Voor haar was schrijven de perfecte manier om zichzelf te uiten. Dit leverde haar veel positieve, maar ook negatieve reacties op. "De positieve reacties zijn: door jou voel ik me gehoord of door jou kan ik ook praten over mijn gevoelens en heb ik de moed gekregen om erover te praten met mijn ouders of met vrienden. Dat vind ik zo mooi, want daar doe ik het voor. Negatieve reacties zijn opmerkingen, zoals 'ken je geen schaamte' of 'het is wel toegestaan binnen de religie hoor.' Dan denk ik van ja, dat zeg ik ook. Het mag van onze religie wel, maar niet van de cultuur en dat is een onderscheid die veel mensen niet maken."

'Zoek iemand waarmee je kan praten'

Aya hoopt met haar blog verandering te brengen binnen de islamitische gemeenschap door te laten zien dat het normaal is om over je gevoelens te praten. Haar tip is dan ook om iemand te zoeken met wie je daarover zou kunnen praten. "Vooral nu met corona heeft iedereen er wel mee te maken, want we zitten allemaal thuis. Je moet reflecteren op jezelf en het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Worstel niet met jezelf. Het maakt niet uit met wie je over je gevoelens praat."

Ster advertentie
Ster advertentie