FunX

Een jaar geleden viel Hamas Israël aan, maar het echte verhaal begon 76 jaar geleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Een jaar geleden viel Hamas Israël aan, maar het echte verhaal begon 76 jaar geleden

Je ontkomt vandaag niet aan de berichtgevingen over de aanval van Hamas van een jaar geleden. Maar dat is niet hoe het begon. Het échte verhaal begon namelijk 76 jaar geleden.

Aanval van Hamas op Israël 7 oktober

Eén jaar geleden voerde Hamas een grote aanval uit op Israël. Hierbij werden 1139 Israëliërs gedood en werden zo'n 240 mensen gegijzeld. Het dodental is later bijgesteld en wordt nu geschat op ongeveer 1.200 slachtoffers., wat ook wordt bevestigd door Israëlische autoriteiten. De aanval van Hamas was een reactie op de jarenlange Israëlische bezetting, onderdrukking en etnische zuivering van de Palestijnen.

In de maanden voorafgaand aan de Hamas-aanval op 7 oktober 2023 werden ten minste 250 Palestijnen gedood door het Israëlische leger, vooral in de Westelijke Jordaanoever, te midden van toenemende spanningen door militaire operaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Israël start eenzijdige oorlog tegen gehele Gazastrook

Na de aanval van Hamas op 7 oktober is Israël een eenzijdige oorlog begonnen tegen de gehele Gazastrook. Naar eigenzeggen om Hamas uit te schakelen en de gijzelaars terug te halen. Dit duurt al een jaar lang en inmiddels is het duidelijk dat Israël een heel ander doel voor ogen heeft, namelijk het plegen van genocide. Zo heeft Israël op 13 oktober onschuldige burgers, die niets met Hamas te maken hebben, naar een safe zone gelokt en die vervolgens gebombardeerd. Verder heeft het Israëlische leger ook ziekenhuizen aangevallen, waardoor er medische ingrepen gedaan moesten worden zonder verdovingen of werkend ziekenhuisapparatuur. Sinds 7 oktober heeft Israël al meer dan 41.000 Palestijnen (waarvan 16.000 kinderen) vermoord en 175 journalisten zijn daarbij doelbewust en letterlijk monddood gemaakt.

Verder heeft elk persoon in Gaza op dit moment honger, sinds de blokkade van Israël op 9 oktober. Bovendien lopen alle kinderen onder de vijf jaar (335.000) een groot risico op ernstige ondervoeding en dreigt er een grote hongersnood aan te komen.

Het echte verhaal begon 76 jaar geleden

Sommige mensen zijn van mening dat Hamas dit over zichzelf heeft afgeroepen, maar het hele verhaal begon dus 76 jaar geleden al, tijdens de Nakba. Na het ontstaan van de staat Israël vonden er namelijk massaslachtingen plaats en werden er ruim 750.000 Palestijnen uit hun huizen verdreven.

De geschiedenis van de Palestijnen wordt vaak weggelaten of vergeten in de westerse media. Vooral als je gaat om de aanval van Hamas op 7 oktober. Maar alles wat daar aan voorafging mag niet vergeten of geneerd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie