Waarom wordt de wietverslaving van Ronnie Flex zo geminimaliseerd?
- News
- Waarom wordt de wietverslaving van Ronnie Flex zo geminimaliseerd?
Opgenomen worden vanwege een wietverslaving? Het is natuurlijk niet de eerste keer dat dit gebeurd, maar na de aankondiging van Ronnie Flex is de ernst van een wietverslaving ineens het gesprek van de dag. Iets wat voorheen nooit onderwerp voor discussie leek, is dat nu wel.
trots op ronnie
Dat Ronnie in het openbaar durft toe te geven dat hij een probleem heeft, zou normaal gesproken vooral op support moeten rekenen. Gelukkig krijgt Ronnie ontzettend veel steun, maar ook het tegendeel gebeurt. Zo zijn er veel mensen die het allemaal één grote PR-stunt noemen en wordt er zelfs gezegd dat je helemaal niet verslaafd kunt zijn aan wiet. Hoe komt het dat wietverslavingen zo geminimaliseerd worden? Kunnen we niet gewoon ontzettend trots zijn op Ronnie zonder te oordelen over de zwaarte van zijn verslaving?
https://t.co/zYr35Fz6RR vraag me af hoeveel Ronnie Flex pakte voor deze gesponserde actie.
— RDJ134 (@RDJ134) 26 januari 2018
Afkicken van cannabis? Een paar nachten wat onrustig slapen en 't is klaar. Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat de door Ronnie Flex gemaakte stap naar een afkickkliniek niet in de laatste plaats is gemaakt om weer wat media-aandacht rondom zijn persoon te genereren.
— Delicate sounds (@Sound_Delicate) 25 januari 2018
Deze aboeharie flex loopt een beetje aandacht te farmen over de ruggen van tienermeisjes voor zijn za3ma wietverslaving. Dat gaat er bij mij niet in
— Anouar Kadi (@Anouarkadi) 22 januari 2018
Sorry maar meteen de racisme kaart trekken is wel erg zwak van deze wietrokert. Aandacht te kort? wat voor stunt zit hierachter?
— Roger de Blanke (@TheCrackass) 23 januari 2018
Ooh en op dat afkickcentrum kun je dus de hele dag twitteren? Straks dus daarvan afkicken?
Sorry Ronnie maar je bent een zwakkeling.
Je wilt jezelf zien vallen. Kom eens uit die slachtofferrol joh. Je muziek is hard, maar vind jezelf eens niet zo zielig.
— Pennywise the Clown (@KnockKnockHello) 23 januari 2018
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gevoel van herkenning
In CritiX werd er gesproken over het onschuldige imago van cannabis. Ook ex-wietverslaafde Gabrielle deelde haar verhaal. Inmiddels is ze anderhalf jaar clean, maar ze heeft het een lange periode heel erg zwaar gehad. Een verslaving is vaak het gevolg van onderliggende problemen en dat blijkt ook uit het verhaal van Gabrielle.
''Ik heb een slechte jeugd gehad. Ik kon mij moeilijk hechten aan mensen. Op een gegeven moment begon ik met blowen, toen voelde ik ineens wel een band met mensen. Op school had ik dat niet, dat gevoel van herkenning.''
Ontkenning
Dat Gabrielle verslaafd zou kunnen zijn aan wiet, was nooit in haar opgekomen. Totdat ze zo erg in de problemen raakte dat ze geen andere keuze meer had dan afkicken. Ze raakte haar huis kwijt en kwam in een crisisopvang terecht. Daar werd ze voor het eerst gewezen op haar verslaving.
''Ik dacht dat het normaal was. Tot ik mijn huis kwijtraakte: ik gaf alleen geld uit aan drank en wiet. In de crisisopvang vertelden ze mij dat ik verslaafd was, maar ik ontkende het.''
Experimenteren
Eén van de redenen dat overmatig gebruik van cannabis zo wordt geminimaliseerd, is omdat er over het algemeen een onschuldig beeld van wiet bestaat. Het wordt toch niet voor niets gecategoriseerd als softdrugs? Marcel is jongerenhulpverlener bij Verslavingszorg Noord-Nederland. Hij vindt dat er zeker meer bewustwording mag komen onder jongeren, maar er hoeft volgens hem ook weer niet té paranoia worden gedaan over cannabis.
''Ouders overschatten het vaak. Ze denken gelijk: ''het begint bij een beetje wiet en eindigt bij cocaïne of erger. Jongeren onderschatten het wel eens en experimenteren meer dan goed voor hen is. Maar meestal stopt het wel na de experimenteerfase.''
Eens verslaafd, altijd verslaafd
Stel, je bent wel verslaafd. Kun je daar dan wel vanaf komen? Of is het eens verslaafd, altijd verslaafd? Marcel laat weten dat het best moeilijk is om terug te gaan naar naar verantwoord gebruik, als je voorheen echt verslaafd was.
''Verslavingsgevoeligheid blijft altijd. Maar zoals Gabrielle ook vertelde: er is altijd meer aan de hand dan alleen verslaafd zijn. Dan maakt het eigenlijk niet eens uit wat voor middel je gebruikt, het is vooral iets in je hersenen. De geestelijke verslaving is het zwaarst. Mensen die langdurig verslaafd zijn geweest, kunnen moeilijk terug naar verantwoord gebruik.''
Prioriteiten stellen
Ruben Coelho is medicinaal gebruiker en beheert mediwietsite.nl. Hij vindt het geen probleem om af en toe wat cannabis te roken, zolang het je leven niet overneemt.
''Ik ben geen wetenschapper, maar wat wij zien is dat cannabis op zich minder lichamelijk verslavende effecten heeft dan bijvoorbeeld sigaretten of koffie. Maar je kunt wel mentaal verslaafd raken, anders zouden er ook niet tienduizend mensen zijn die zich jaarlijks bij Jellinek aanmelden. Als jij niet meer van de bank af kunt komen en niet naar het werk gaat, maar naar een coffeeshop, dan kun je beter stoppen en eerst je prioriteiten op orde krijgen.''
Bewustwording
Ronnie Flex is niet de enige persoon die zo open is over zijn verslaving. Ook Jack $hirak sprak met #First openlijk over zijn excessieve wietgebruik en de psychische problemen die daaraan ten grondslag lagen. Hij en Ronnie Flex zetten belangrijke stappen door te laten zien dat het helemaal niets is voor je om te schamen. Jongerenhulpverlener Marcel benadrukt hoe dapper het is om daadwerkelijk naar rehab te gaan en daar open over te zijn.
''Ik vind het heel krachtig wat Ronnie heeft gedaan. Hij heeft een voorbeeldfunctie en het is ook heel goed dat hij laat zien dat het niet goed gaat. Zo brengt hij bewustwording tot stand.''
Steun
Ronnie zal nog twee weken in de afkickkliniek blijven. Hij heeft al meermaals laten weten dat hij ontzettend blij is met alle liefde die hij ontvangt, dus aan alle Ronnie-fans: blijf hem vooral steunen! En ook vanuit FunX: heel veel sterkte, Ronnie!