FunX

Activisten woedend op Apple vanwege oorlog in Congo: "Boycot iPhone 16!"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Activisten woedend op Apple vanwege oorlog in Congo: "Boycot iPhone 16!"

Apple heeft de nieuwste iPhone 16 gelanceerd en hoewel Apple-heads de kerverse smartphone niet snel genoeg in handen kunnen krijgen, zijn er ook veel mensen die oproepen om het niet te kopen. De materialen die nodig zijn voor de productie, zoals kobalt en coltan, worden namelijk gewonnen in Congo, waar mensen onder onmenselijke omstandigheden moeten werken. Activisten zeggen dat het bedrijf daar meer verantwoordelijkheid voor moet nemen en daarom is er nu een oproep om de nieuwe smartphone te boycotten.

iPhone 16 Lancering roept op tot Apple boycot

Via social media roepen activisten massaal op om de nieuwe iPhone 16 niet te kopen. Zo deelt de non-profit organisatie Team Congo via Instagram: "Er vindt een genocide plaats in Congo, enkel om een iPhone voor jou te maken." Daarnaast benadrukt Team Congo dat het gebruik van smartphones geen levens zou moeten kosten.

Zo meldt organisatie Save the Children dat er meer dan 26,4 miljoen mensen in Congo humanitaire hulp nodig hebben, wat neerkomt op één op de vier mensen. Hieronder vallen 14,2 miljoen kinderen die worden gedood, seksueel misbruikt, ontvoerd en onder dwang gerekruteerd worden voor door gewapende groepen. Activisten benadrukken dat techbedrijven hier indirect aan bijdragen door grondstoffen uit dat gebied te blijven gebruiken, wat het conflict alleen maar in stand zal houden. "Het is belangrijk voor ons om te laten zien dat we niet alleen zijn en dat mensen van over de hele wereld ons helpen om het woord te verspreiden", aldus Team Congo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oorlog en de humanitaire crisis in Congo

In Congo zijn miljoenen mensen getroffen door het geweld en de instabiliteit die gepaard gaan met de mijnbouw voor technologiebedrijven zoals Apple. Gewapende groepen profiteren van de mijnen, wat resulteert in kinderarbeid en seksuele uitbuiting. Recent onderzoek laat zien dat 531 gevallen van seksueel geweld in 2023 zijn gerapporteerd in mijnbouwgebieden in Oost-Congo​.

De belofte van Apple

Activisten hebben de boycot van de iPhone 16 niet enkel in het leven geroepen vanwege de slechte omstandigheden bij het winnen van grondstoffen, maar ook om Apple en de techindustrie te dwingen hun aanpak te verbeteren. Het bedrijf zegt wel bezig te zijn met betere arbeidsomstandigheden en duurzame grondstoffen, maar veel mensen vinden dat ze nog lang niet genoeg doen. Door de iPhone 16 links te laten liggen, hopen activisten dat consumenten een duidelijk signaal afgeven en het bedrijf zo echt in beweging krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie