News

Dan Schneider beschuldigt makers Nickelodeon docu van verspreiden leugens en klaagt ze aan

foto: Investigation Discovery, trailer 'Quiet on Set'
  1. Newschevron right
  2. Dan Schneider beschuldigt makers Nickelodeon docu van verspreiden leugens en klaagt ze aan

Dan Schneider heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de documentaire 'Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV'. In de documentaire wordt het misbruik en wangedrag op de set bij Nickelodeon aan het licht gebracht, waarvan ook Dan Schneider beschuldigd wordt.

Rechtszaak

Volgens maker en producent Dan Schneider en zijn advocaten is er sprake van smaad. Zo zeggen zijn advocaten: "Hoewel het onbetwistbaar is dat twee seksuele kindermisbruikers aan shows van Nickelodeon hebben meegewerkt, had Schneider geen kennis van het misbruik en was hij niet medeplichtig." Volgens zijn advocaten hebben betrokkenen omwille van clickbait en views de reputatie van Schneider verpest door valse verklaringen. In de aanklacht beweren ze dat de voice-overs, graphics en trailer doelbewust en opzettelijk lasterlijk zijn. Ze zouden Schneider er 'onterecht' van beschuldigen dat hij een seksueel kindermisbruiker is.

Grensoverschrijdend gedrag

Schneider werkte zo'n twintig jaar voor Nickelodeon en werd beschuldigd van seksueel en verbaal misbruik. Ook werd zijn naam meerdere keren genoemd tijdens de #MeToo-beweging. In de serie worden schokkende verhalen verteld over giftige werkomstandigheden en grensoverschrijdend gedrag op de set van tv-shows als Drake & Josh, The Amanda Show, Victorious, iCarly en Zoey 101. Kindsterren en crewleden beschuldigen de producent van Nickelodeon van de slechte werkomgeving. Ook zeggen ze dat hij voormalige kindacteurs op televisie wilde seksualiseren.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Drake Bell

Een van de verhalen in de docu-serie gaat over Drake Bell van de tv-show Drake & Josh. De acteur deelt dat hij seksueel misbruikt is door zijn dialoogcoach Brian Peck. Peck zorgde er eerst voor dat Drake en zijn vader uit elkaar werden gedreven, zodat hij zelf meer tijd kon doorbrengen met Drake. De acteur bleef regelmatig bij de coach overnachten vanwege audities. Zo vertelde hij in de documentaire: "Op een dag bleef ik slapen op zijn bank, waar ik wel vaker sliep en werd ik wakker toen hij me seksueel aan het misbruiken was." Later werd het misbruik steeds erger, waaronder 'geforceerde penetratie, het gebruik van een vreemd voorwerp en tewerkstelling van een minderjarige voor pornografie'.

Schneider

In een video die na de lancering van de documentaire over Nickelodeon werd gepost, zei Schneider: "Het was erg moeilijk om de afgelopen twee nachten te kijken. Mijn gedrag uit het verleden onder ogen zien, waarvan sommige beschamend zijn en waar ik spijt van heb." Ook zegt hij dat hij zich moet verontschuldigen aan sommige mensen.

In een verklaring geeft Schneider toe dat hij soms een slechte leider was. Hij wil daar zijn verantwoordelijkheid voor nemen, maar zegt ook: "Na het zien van 'Quiet on Set', de trailer en de reacties, heb ik helaas geen andere keuze dan juridische stappen ondernemen tegen de makers van de docu. Het is verkeerd om miljoenen mensen tot de valse conclusie te leiden dat ik betrokken was bij gruwelijke daden. Ik ben het aan mezelf, mijn familie en de vele geweldige mensen die betrokken zijn bij het maken van deze shows verplicht om de zaken recht te zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie