Meer dan de helft van alle Nederlandse vrouwen is slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag
- News
- Meer dan de helft van alle Nederlandse vrouwen is slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag
Waarschuwing: In dit artikel wordt gesproken over seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder verkrachting.
Uit onderzoek van het Kenniscentrum Rutgers, het RIVM en het CBS blijkt dat de helft van alle Nederlandse vrouwen slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Al deze vrouwen zijn minstens eenmaal gedwongen tot seksuele handelingen of tegen hun wil in gezoend of betast.
Nieuw onderzoek, dezelfde resultaten
De drie onderzoeksinstellingen deden een grootschalig onderzoek naar de ervaringen van ruim 15.000 Nederlanders. Volgens de instellingen zijn de onderzoeksresultaten representatief voor de gehele Nederlandse bevolking. De resultaten waren niet erg verrassend, aangezien ze niet veel verschillen van de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek van zes jaar geleden.
De onderzoekers zijn van mening dat seksueel ongewenst gedrag nog te vaak voor komt. Zo blijkt uit het nieuwe onderzoek dat 44 procent van Nederlandse vrouwen te maken krijgt met vervelende seksuele opmerkingen en wordt een kwart van Nederlandse vrouwen ooit gedwongen tot seks.
Dader vaak bekende
Een verontrustend feit dat telkens wordt bevestigd in onderzoek, is dat de dader van seksueel overschrijdend gedrag vrijwel altijd een bekende is. Bovendien is de dader ook in de meeste gevallen een man, zowel bij vrouwelijke, als bij mannelijke slachtoffers. Vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel ongewenst gedrag, zijn over het algemeen slachtoffer van hun partner of ex-partner. Bij mannen die slachtoffer zijn, gaat het vaak om 'een bekende uit de buurt'.
Hulp bij seksueel misbruik
Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?
Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.