OMG

Olympische marathonloopster Rebecca Cheptegei overleden na in brand gestoken te zijn door vriend

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Olympische marathonloopster Rebecca Cheptegei overleden na in brand gestoken te zijn door vriend

Marathonloopster Rebecca Cheptegei is overleden nadat ze in brand werd gestoken door haar vriend. Dat meldt de sportbond van Oeganda. Cheptegei nam afgelopen maand nog deel aan de Olympische Spelen door de marathon van Parijs te lopen.

Rebecca Cheptegei overleden

De baas van het olympisch comité in Oeganda, Donald Rukare, deelt het vreselijke nieuws via X. "We hebben vernomen dat onze olympische atlete Rebecca Cheptegei op trieste wijze is overleden, na een gewelddadige aanval door haar vriend." In zijn bericht maakt hij onder meer duidelijk dat de sportbond geweld tegen vrouwen afkeurt. "Dit was een laffe en zinloze daad die heeft geleid tot het verlies van een groot atleet. Haar nalatenschap zal altijd blijven bestaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rebecca Cheptegei in brand gestoken door vriend

Volgens RTL Nieuws werd Rebecca Cheptegei begin deze week in Kenia door haar partner met benzine overgoten en in brand gestoken. Het voorval zou zich hebben afgespeeld in het huis van het koppel in Trans Nzoia. De 33-jarige atlete liet daar een woning bouwen om in de omgeving te kunnen trainen voor haar sport. Nadat Rebecca Cheptegei met haar kinderen een kerkviering had bezocht, zou ze door haar partner thuis zijn aangevallen. Ze werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde de aanval niet.

Rebecca Cheptegei nam afgelopen maand nog deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Daar werd ze 44e bij de marathonloop.

Wat is femicide?

In 1976 introduceerde feminist, expert en activist Diana Russell de term femicide. Daarmee bedoelt ze 'de moord op vrouwen door mannen met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen' en 'de moord op vrouwen door vrouwenhatende mannen'.

Russell vond het belangrijk dat er een onderscheid werd gemaakt tussen het genderneutrale woord homicide en de term femicide. Dit om zichtbaar te maken dat vrouwen vermoord worden vanwege hun vrouw-zijn en om ervoor te zorgen dat er wordt gekeken naar de achtergrond van de moord. Bij femicide is er namelijk sprake van een machtsverhouding, een afhankelijkheidspositie of bepaalde denkbeelden die mannen over vrouwen hebben. En dat komt voort uit sociale ongelijkheid.

Als je vrouwenmoord genderneutraal bekijkt, lijkt het alsof het om een incident gaat. Maar eigenlijk is er sprake van een maatschappelijk probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie