OMG

Bizar: winkel in Hoorn beeldt Memphis Depay uit als gorilla

foto: Instagram: @wepromiseto
  1. Newschevron right
  2. Bizar: winkel in Hoorn beeldt Memphis Depay uit als gorilla

Een opmerkelijke situatie in Hoorn, waar feestwinkel Ooms ervoor heeft gekozen om Memphis Depay uit te beelden als een gorilla. Een lid van stichting We Promise kwam het beeld tegen en ging naar binnen om opheldering te vragen, waarna ze door de medewerkster werd weggestuurd. Vervolgens deelde ze de beelden op social media. Inmiddels is de politie onaangekondigd bij stichting We Promise langs geweest om te vragen om de video offline te halen.

Memphis als gorilla uitgebeeld

Tot haar grote verbazing liep de vrouw het beeld van de gorilla, die verkleed was als Memphis Depay, tegen het lijf. "Waar je denkt gezellig door de stad te lopen, word je wederom geconfronteerd met racisme", schreef ze gisteren op Instagram. "Het is absoluut verwerpelijk, dehumaniserend en racistisch om een grote gorilla met een witte hoofdband met daarop het nummer ‘10’ voor je winkeldeur te plaatsen, refererend aan de Zwarte voetbalspeler Memphis Depay, die dezelfde hoofdband met het nummer ‘10’ draagt dit EK."

foto: Instagram: @wepromiseto

De gorilla verkleed als Memphis Depay

Winkel in Hoorn

Op de beelden is te zien dat de vrouw respectvol de winkel ingaat om te vragen of Memphis buiten staat afgebeeld. Zonder enige vorm van schaamte bevestigt de medewerker dat dat zo is. "We verkopen die zweetbandjes, weet niet of dat is wat je bedoelt?", zegt ze grinnikend. De vrouw van stichting We Promise wijst de medewerker erop dat de karikatuur racistisch is. "Als je verderloopt, zie je hem niet meer. En zodra Nederland eruit ligt, gaat de hoofdband er weer vanaf", aldus de medewerker, die vervolgens duidelijk maakt niet in discussie te gaan. "Sorry, maar ik moet weer verder."

Het is volgens stichting We Promise niet de eerste keer dat de winkel in Hoorn zich "problematisch" uit. "Eerder zijn zij diverse keren aangesproken op het feit dat zij nog steeds zwarte pieten op hun website hebben staan en items met blackface in de winkel hebben liggen. De eigenaresse boeit het allemaal niet en vindt het wel prima zo."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zweetband eraf gehaald

De post van stichting We Promise maakte veel los op social media. Zo'n veertien uur later plaatste het account een update met goed nieuws. "We hebben een foto binnengekregen die laat zien dat de winkel de witte hoofdband van de gorilla heeft afgehaald. Heel erg bedankt voor jullie reacties op onze vorige post. Samen hebben we laten zien dat er geen plek is voor racisme."

Ondanks dat de hoofdband is verwijderd van de gorilla, heeft de stichting wel een melding gemaakt van racisme bij de gemeente. "De gorilla stond racistisch uitgedost op een plek waar men er ongevraagd mee geconfronteerd kon worden. Dit is niet acceptabel, met Feestwinkel Ooms moet hierover gesproken worden, vooral ook omdat het niet de eerste keer is dat zij gewezen worden op racisme."

foto: Instagram: @wepromiseto

De foto van de gorilla zonder zweetband

Politie verzoekt beelden te verwijderen

Stichting We Promise postte zojuist een opvallende wending in de zaak rondom de gorilla. Zo stonden er ineens twee agenten van de Hoornse politie voor de deur bij oprichter van de stichting. "Niet op verzoek van de feestwinkel, maar op eigen initiatief, zo blijkt uit opgenomen gesprekken." Volgens de politie moet We Promise de beelden van Instagram afhalen, omdat de verwijzing naar Memphis is verwijderd. Als de video nog langer online zou staan, zou dat kunnen leiden tot smaad en laster.

Woordvoerder Marisella de Cuba van stichting We Promise is erg verbaasd over de gang van zaken. "Dat de politie onaangekondigd aan de deur komt, is echt ongehoord. Er is geen aangifte gedaan tegen stichting We Promise. De politieagenten kwamen op eigen initiatief en probeerden ons onder druk te zetten om het bericht te verwijderen. Dat is machtsmisbruik. We zullen hier een klacht over indienen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie