Opinie

Metaal in tampons: Vrouwen verdienen betere medische veiligheid

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Metaal in tampons: Vrouwen verdienen betere medische veiligheid

Uit het eerste onderzoek naar tampons ooit (!) kwam naar voren dat er tientallen diverse metalen zijn gevonden in de producten, waarvan er minstens twee gevaarlijk kunnen zijn. Dit is een mokerslag voor de vrouwen die voor de zoveelste keer niet serieus worden genomen in de medische wereld. Blijkbaar vinden we het welzijn en de gezondheid van vrouwen niet belangrijk genoeg. Maar ook wij verdienen medische veiligheid, net zoals mannen.

Metaal in tampons

Uit recent onderzoek blijkt dat er maar liefst 16 diverse metalen zijn ontdekt in tampons, waaronder lood en arsenicum. Deze giftige metalen kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen als je hier langdurig aan wordt blootgesteld. Het kan onder meer zorgen voor hersen- en nierbeschadigingen, kanker, hartziekten en neurologische problemen.

Eerste onderzoek ooit

Zo'n zeventig procent van de mensen die menstrueren, gebruikt regelmatig tampons. Het is alleen al problematisch dat dit onderzoek de allereerste is sinds het ontstaan van de tampon in de jaren '30. Maar het feit dat er ook nog schadelijke metalen zijn gevonden, slaat echt alles. Los van het feit dat mensen dagelijks verschillende metalen inademen of binnenkrijgen via eten en drinken, is er nog geen goed onderzoek gedaan naar wat de gevolgen zijn als je metaal binnenkrijgt via de vagina. Alles wat via de vagina binnenkomt, komt namelijk direct in de bloedsomloop terecht en wordt meteen in het lichaam opgenomen. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien het dan niet eerst langs je lever gaat, wat wel gebeurt als je metaal via een andere manier binnenkrijgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mannenwereld

Het feit dat er geen of weinig onderzoek is gedaan naar tampons of wat de gevolgen ervan kunnen zijn wanneer hier schadelijke stoffen in zitten, laat maar weer eens zien hoe serieus we de medische veiligheid van vrouwen nemen: totaal niet. Het voorbeeld van tampons is nog maar het topje van de ijsberg. Vrouwen met (menstruatie)klachten worden namelijk al jaren niet serieus genomen, wanneer zij een huisarts bezoeken. Voornamelijk omdat de symptomen van bepaalde ziektes niet overeenkomen met die van 'de standaard patiënt' (de man). Een gevolg hiervan is dat vrouwen verkeerde medicatie voorgeschreven krijgen die niets te maken heeft met hun daadwerkelijke klachten en de oorzaak van het probleem niet aanpakt. Mannen worden daarentegen wel serieus genomen en worden eerder doorgestuurd naar een specialist. Zij krijgen dus ook vaker de juiste diagnose en de goede medicatie voorgeschreven. Dat is ook niet zo gek, aangezien het westerse zorgstelsel volledig is afgestemd op de (witte, hetero) man (zonder lichamelijke en geestelijke beperkingen).

Kennis over vrouwen

Hetgeen wat er aan de westerse medische wereld ontbreekt, is de volledige en correcte kennis over het vrouwelijk lichaam. Veel mensen weten niet eens hoe hun eigen menstruatiecyclus werkt, omdat deze algemene kennis simpelweg ontbrak op de (middelbare) scholen. Daarbij bestaan er ook nog steeds misconcepties rondom het vrouwelijk lichaam. Zo dacht Nicolaas Hartsoeker, een Nederlandse wetenschapper uit de 17e eeuw dat de eicellen van een vrouw 'eierschalen' hadden, net zoals kippeneieren. Inmiddels leven we in de 21e eeuw en is de kennis nauwelijks verbeterd, aangezien sommige mannen nog altijd denken dat vrouwen 'bloeden uit hun plasbuis' en "niet met een tampon in naar het toilet kunnen gaan".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Halfbakken testen

Verder worden er tot op de dag van vandaag menstruatieproducten getest met een zoutwateroplossing in plaats van met echt bloed. Hierdoor slaan ontwikkelaars de plank volledig mis. Dit zorgt namelijk voor een vertekend beeld van de resultaten, waardoor de producten niet optimaal werken voor de mensen waarvoor ze initieel bedoeld zijn. Dit benadrukt nogmaals hoe serieus de westerse medische wereld de zorg voor haar vrouwen neemt.

Neem vrouwen serieus

Het wordt tijd dat vrouwen even serieus worden genomen als mannen op medisch gebied. Het is van belang dat er meer algemene educatie komt over het vrouwelijke lichaam en hoe de symptomen bij vrouwen verschillen van die bij mannen. Vrouwen verdienen namelijk net zo goed medische veiligheid. Dat is ons goed recht.

DISCLAIMER: De meningen in dit stuk zijn van de schrijver zelf en staan niet voor FunX als geheel.

Ster advertentie
Ster advertentie