Anouk noemt Ronnie Flex een ‘n*gg*h’: waar is de outrage?
- News
- Anouk noemt Ronnie Flex een ‘n*gg*h’: waar is de outrage?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Anouk heeft Ronnie Flex een ‘n*gg*h genoemd op het internet. Er is in geen jaren zoveel commotie geweest in de Nederlandse hiphopscene als nu. Vijf weken nadat Ronnie zijn ongenoegen uitte over zijn vorige label en de track Kees Closed dropte, reageerde TNNA middels een disstrack van Jiggy Djé en Sticks, met bijdrage van Hef: Pincodes. Het kostte Ronnie slechts 24 uur om te reageren, met een track die reacties opriep van de gehele scene. Pincode Gekraakt, de reactietrack van Ronnie, maakte blijkbaar zelfs zoveel los dat een witte vrouw zich comfortabel genoeg voelde om een Zwarte man een van de meest racistische termen ooit te noemen. Op het internet, waar iedereen het kan lezen. Ik vraag me af: wordt ze nu gecanceld?
Problematische uitingen van Anouk
Er is online al een tijdje discussie over Anouk. Zo vonden velen het een sterk verhaal dat ze niets wist van het wangedrag van haar collega’s bij The Voice. Onlangs voelde ze ook random de behoefte om een foto van haar menstruatiebloed te delen, waarbij ze schreef dat ‘je pipi afhakken je geen vrouw maakt, dit wel’, een duidelijke en zeer onnodige sneer naar transvrouwen. En nu heeft Anouk Ronnie Flex dus ongegeneerd een ‘n*gg*h genoemd. Haar precieze woorden waren: ‘’Crying over spilled milk. Happy kings day little cryin’ broke bitch ni***h. Greetings from your old happy rich bitch ni***h."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
GEEN ZIGGO DOME
Nadat haar comments overstroomden met kritiek, heeft ze de racistische slur zo snel mogelijk verwijderd. Ze maakte uiteraard geen schijn van kans tegen het internet. Screenshots van de oorspronkelijke caption werden al snel gedeeld op verschillende jongerenplatformen, Threads, en zelfs de IG Story van Ronnie Flex, die er gelukkig wel om kon lachen. Sor cancelde de Ziggo Dome shows waar hij als voorprogramma voor Anouk zou staan. ‘For obvious reasons’, schreef hij op zijn Instagram. Maar verder dan het internet ging het niet. Het nieuws werd ten tijde van het schrijven van deze column door geen enkel traditioneel mediaplatform opgepakt, behalve De Telegraaf.
foto: Ronnie Flex Instagram
Ronnie's reactie op Anouk
White privilege
Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich zo uit durft te laten op Instagram, laat staan een publiekelijk persoon. Het kan toch niet dat je denkt dat je daarmee wegkomt? Ik kan me dit niet voorstellen, omdat ik beredeneer vanuit een vrouw van kleur en hoe ik de maatschappij ervaar. Zulke acties van witte mensen laten mij telkens weer zien dat ik me absoluut geen voorstelling kan maken van hoeveel privilege zij ervaren. En dat, terwijl het bewijs zo in your face is. Het enige wat je hoeft te doen, is kijken naar de reactie van de media.
Ik vind het vervelend om vergelijkingen te maken, maar hoe kan je anders? Wanneer Boef een vrouw een kech noemt op zijn Snapchat, is het landelijk nieuws. Hij moet in elk praatprogramma zijn excuses aanbieden aan de hele natie en hij wordt neergezet als een extremist. Wanneer Anouk zich transfobisch uit op het internet, wordt het door elk mediaplatform opgepakt, schrijven experts opiniestukken over de ernst van de zaak en gaat Anouk in gesprek met transpersonen om te leren. Maar wanneer Anouk een Zwarte man racistisch bejegent, pakt geen enkel traditioneel mediaplatform (hallo RTL Boulevard, Shownieuws, AD, maar ook NOS, Nu.nl!) het op. Wordt het publiekelijk uitlaten van racistische termen dan niet gezien als extremistisch gedrag?
De druk van de media maakt een schandaal. Zonder de traditionele media was het Boef gebeuren niets meer dan iets wat een beetje viraal zou gaan op jongerenplatformen. Door de aandacht van de traditionele media werd het een publiekelijk schandaal. Dit is een publiekelijk schandaal. Hetzelfde geldt voor Anouk’s transfobische post. Hoe kan het dat een Threads-post van de zangeres wel op de radar van de media komt, maar een post op haar Instagram feed niet? Los van dat het ethisch en journalistiek gezien niet eerlijk is om het ene wel op te pakken en het andere niet, heeft dit ook gewoon nieuwswaarde. Dit betreft twee van de grootste artiesten in Nederland. Iedereen die in de media werkt weet dat dit het nieuws is waarmee je makkelijk kliks en kijkers genereert. De reactie van de media, of beter het gebrek aan, wijst Zwarte mensen dan ook weer op de pijnlijke realiteit in deze wereld: racisme zal altijd de minst belangrijke maatschappelijke kwestie zijn. Altijd onderaan de ladder. En het is aan ons om onszelf te verdedigen. De kritiek op Anouk’s transfobische uitingen was correct. En deze kwestie verdient dezelfde kritiek.
Waar blijft een statement?
Ik vraag me af: zal Anouk ook haar excuses aan moeten bieden of was het aanpassen van haar caption en het uitzetten van haar comments genoeg? Zal er een statement komen? En zo ja, wat zou ze er dan in zetten? Bokoesam plaatste op Threads: ‘Sowieso gaat die ‘m’n kinderen zijn half zwart’ komen’. Dat is inderdaad een argument dat we kunnen verwachten. Het is ook een argument dat makkelijk ontkracht kan worden en al talloze keren ontkracht is. Robin DiAngelo, auteur van: White Fragility: Why it’s so hard for white people to talk about racism, beschrijft dat witte mensen wel banden op kunnen bouwen met Zwarte mensen, maar diep van binnen nog steeds het gevoel kunnen hebben boven Zwarte mensen te staan, omdat de maatschappij ze continu vertelt dat wit zijn de norm is. Dat gevoel kreeg ik ook van de caption van Anouk. Een witte, oudere vrouw die een jonge, Zwarte man ‘n*gg*h’ noemt op het internet. Het had de denigrerende energie van de oorsprong van het woord, waarbij er zo neergekeken werd op Zwarte mensen dat er een term bedacht werd om hun huidskleur belachelijk te maken.
Het spreekt denk ik voor zich dat het hebben van Zwarte kinderen jou niet Zwart maakt en jou niet het recht geeft om dat woord te zeggen. Sterker nog, ik denk dat je nog voorzichtiger moet zijn met je taalgebruik als je Zwarte kinderen hebt. Zo ook als je een publiekelijk persoon bent. Dit betreft een rap beef over geld, over zaken, over verschillende interpretaties van eerlijkheid. Ronnie Flex probeert een statement te maken over misstanden in de muziekindustrie en jongeren te behoeden dezelfde fouten te maken als hij. Anouk reageert op een line waarin hij haar naam noemt en de eerste kans die ze krijgt, brengt ze meteen zijn huidskleur in het spel. Zoals Veronica van Hoogdalem op Threads plaatste: ‘Als het klinkt als een racist…’. Er is voor mij ook geen discussie over mogelijk of de uitspraak van Anouk racistisch is.
Wat mij dan ook redelijk lijkt, the bare minimum eigenlijk, is dat Anouk haar excuses maakt aan Ronnie Flex, maar ook aan de Zwarte gemeenschap in Nederland. En wat mij ook niet meer dan normaal lijkt, is dat dit nieuws opgepakt wordt door de media.
DISCLAIMER: De meningen in dit stuk zijn van de schrijver zelf en staan niet voor FunX als geheel.