Opinie

Is islamofobie zo normaal geworden dat we moord negeren?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Is islamofobie zo normaal geworden dat we moord negeren?

Het structureel negeren en nuanceren van islamofobie in Nederland, heeft nu geleid tot de moord van een onschuldige burger. Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de 25-jarige Hamza is vermoord door zijn 55-jarige buurman Gerben van V. Volgens de berichtgeving ging het om een uit de hand gelopen ruzie om een parkeerplaats. Uit nader onderzoek (van externen, niet van de politie) is naar voren gekomen dat de desbetreffende buurman al jaren verontrustende, islamofobische tweets plaatste.

Onmogelijk om te spreken over 'parkeerruzie'

“Moslims zijn een probleem. Ongeacht wat ze wel of niet doen” en “De moslims zijn niet de nieuwe joden. Moslims zijn de oude nazi’s”, schreef Gerben van V. Vanzelfsprekend is het dus onmogelijk om te spreken van een ‘uit de hand gelopen burenruzie’ als deze moord gemotiveerd werd door de haat jegens moslims. Verassend genoeg (of niet?) wordt Gerben van V. in het nieuws niet bestempeld als gevaar voor de maatschappij, maar door een grote krant als de Telegraaf benoemd als “liefhebber van Mercedessen, katten en casettenbandjes.”

Nieuws is hierbij een sterke uitdrukking, want de moord is nauwelijks opgenomen in het nieuws. Kan je je voorstellen hoe groot de ophef zou zijn als Hamza de witte Gerben van V. had doodgeschoten? Er zouden stille tochten georganiseerd worden, Wilders zou er een speciale persconferentie over organiseren en hij zou neergezet worden als een extremistische terrorist.

Islamofobie is genormaliseerd

We weten natuurlijk allang dat islamofobie zwaar genormaliseerd is in onze maatschappij. Hoe kan het ook anders als we serieus een extreemrechts kabinet aan het roer van ons land hebben, waarbij termen als "omvolking" en kreten als "minder Marokkanen" blijkbaar heel normaal zijn. Maar gaat dat echt zo ver dat we in onze berichtgeving gewoon negeren dat de moordenaar een duidelijke haat jegens moslims heeft? Zeggen we echt zonder blikken of blozen dat de dood van een Marokkaanse burger minder zwaar telt dan de dood van een Nederlandse burger?

Hamza verdient gerechtigdheid

De 25-jarige Hamza uit Brabant was pas ouder geworden en heeft daarmee niet alleen een vrouw en familie achtergelaten, maar ook een kind dat nu zal opgroeien zonder vader. De familie van Hamza verdient meer. Deze situatie verdient aandacht, gerechtigdheid en grote ophef. Een zogenaamde ‘parkeerruzie’ of reden als ‘meerdere buurtbewoners hadden problemen met de jongen’ kan toch in geen enkel geval leiden tot moord?

DISCLAIMER: De meningen in dit stuk zijn van de schrijver zelf en staan niet voor FunX als geheel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie