FunX Rotterdam

Politie Rotterdam-Centrum heeft onveilige werksfeer: “Racisme, seksisme en alcoholgebruik”

  1. Newschevron right
  2. Politie Rotterdam-Centrum heeft onveilige werksfeer: “Racisme, seksisme en alcoholgebruik”

Uit een onafhankelijk onderzoek van de politie is gebleken dat er een onveilige werksfeer heerst bij de politie van Rotterdam-Centrum. Volgens het onderzoek zou er sprake zijn van racisme, discriminatie, alcoholgebruik, seksisme, seksueel overschrijdend gedrag, buitensporig geweld op straat en pestgedrag.

Klachten binnen politie Rotterdam-Centrum

Meerdere personen dienden eerder een klacht in over de werksfeer binnen het politieteam Rotterdam-Centrum. Het bureau, waar zo’n 230 agenten werken, is na de klachten onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn ruim twee maanden bekend bij de agenten. Echter, zijn ze nu pas naar buiten gekomen omdat het bureau de resultaten stil wilde houden.

Politie Rotterdam-Centrum racisme

De krant NRC sprak met zes anonieme agenten die hun verhalen deelden. Een agent met Surinaamse roots die al dertig jaar werkzaam is bij de politie Rotterdam-Centrum, vertelde dat hij vaak te maken heeft gehad met racistisch gedrag van collega’s. Zo werden er nare opmerkingen gemaakt over zijn huidskleur. Ook vertelde hij dat iemand een keer tegen hem zei: "Jij hebt zeker weer alle bananen opgegeten", op het moment dat de fruitschaal leeg was.

Seksisme en alcoholgebruik binnen politie Rotterdam-Centrum

Uit een ander verhaal blijkt dat er bangalijsten van agentes rondgaan bij de politie Rotterdam. Ze worden daarbij geseksualiseerd en beoordeeld op hun uiterlijk. Ook zouden sommige agenten stiekem drank meenemen tijdens de bindingsdagen. Het alcoholgebruik tijdens deze dagen zou daarbij ook bij hebben gedragen aan een onveilige werksfeer. Door het slechte gedrag van sommige agenten zouden er sommige gedupeerde collega’s zijn die zich langdurig ziek hebben gemeld.

Extreem geweldgebruik agenten politie Rotterdam-Centrum

Het nare gedrag van sommige agenten wordt ook buiten de deuren van politie Rotterdam-Centrum vertoond. Ook burgers krijgen te maken met agenten die extreem geweld toepassen. Dit zouden ze volgens de anonieme agenten doen door mensen te slaan met hun wapenstokken en mobiele telefoon kapot te maken.

De politiechef in Rotterdam, Fred Westerbeke, heeft nog niet gereageerd op de onderzoeksresultaten.

Ster advertentie
Ster advertentie