Hogeschool Rotterdam vraagt medewerkers studenten in huis te nemen wegens kamertekort
- News
- Hogeschool Rotterdam vraagt medewerkers studenten in huis te nemen wegens kamertekort
Dat er een dramatisch groot tekort aan woningen en kamers is, wordt opnieuw pijnlijk duidelijk. Hogeschool Rotterdam voelt zich namelijk genoodzaakt om medewerkers en docenten op te roepen studenten in huis te nemen. Honderden studenten kunnen namelijk geen woonruimte vinden, waardoor sommigen zelfs stoppen met hun studie.
Vooral internationale studenten
Vooral internationale studenten hebben moeite met het vinden van een woning, zo vertelt bestuurder van Hogeschool Rotterdam Wijnand van den Brink aan het AD. "Ze blijven verplaatsen van het ene logeeradres naar het andere. Dat is een nijpende situatie." Zo wonen ze nu vaak noodgedwongen bij familie, vrienden of in een hostel.
'Onderdak bieden'
De school ziet daarom geen andere optie dan als "tijdelijke oplossing" docenten en andere medewerkers oproepen om studenten in woningnood onderdak aan te bieden. "Die internationale studenten zijn er maar voor een half jaar", aldus Van den Brink. "Dat is een overzichtelijke periode. We zouden zo een aantal studenten enorm uit de brand kunnen helpen door ze een slaapplek aan te bieden." Wat zowel de studenten als medewerkers hiervan vinden, is nog maar de vraag.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Groot tekort
Volgens aanbieder Stadswonen vissen jaarlijks 4000 studenten achter het net bij het zoeken naar een woning. Samen met InHolland en de Erasmus Universiteit deed Hogeschool Rotterdam daarom onlangs al een noodoproep aan de gemeente, die er volgens de scholen niet genoeg aan doet om de studenten in de stad te houden. Daardoor moeten sommige van hen nu noodgedwongen stoppen met hun opleiding.
Expres studievertraging oplopen
Ook bij het doorstromen van een studentenwoning naar een volgende zelfstandige woning zit een groot onderdeel van het woonprobleem. Als alleenstaande starter een huis vinden is namelijk zo goed als onmogelijk. "Van mensen die klaar of bijna klaar zijn met hun studie horen we dat ze expres niet afstuderen omdat ze anders hun kamer uitmoeten", vertelt Van den Brink. "En dan moeten ze na zes jaar op kamers wonen terug naar hun ouderlijk huis."
Dat probleem heeft ook Emine. Zij vertelde eerder dit jaar aan FunX expres studievertraging te hebben opgelopen zodat ze in haar relatief goedkope studentenflat kan blijven wonen. Maar dat betekent ook dat ze schoolgeld moet blijven betalen. "Het is eigenlijk belachelijk, maar als je het uitrekent ben ik op deze manier goedkoper uit dan wanneer ik een huurwoning in de vrije sector huur."
Lees ook
FunX
Jongeren over hun struggles op de woningmarkt: "Ik heb de hoop opgegeven"FunX Amsterdam
Duizenden mensen aanwezig in Westerpark voor woonprotestFunX Beseft
Vast in je studentenflat omdat je geen woning kan vinden: "Ik liep expres studievertraging op"Up 2 Date
Grote steden willen opkopen van woningen door beleggers verbieden