Sport

Quincy Promes dichtbij terugkeer naar Nederland: "Ik wil niet opgepakt worden"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Quincy Promes dichtbij terugkeer naar Nederland: "Ik wil niet opgepakt worden"

Quincy Promes is bereid om naar Nederland te komen om een verklaring af te leggen. Dat heeft zijn advocaat Robert Malewicz laten weten tijdens de behandeling van het hoger beroep in de rechtbank. Promes staat daarvoor open mits zijn straf wordt geschorst en hij dus niet direct wordt gearresteerd als hij in Nederland aankomt.

Hoger beroep Quincy Promes

Het hoger beroep in de zaak van Quincy Promes, die wordt verdacht van het neersteken van zijn neef en betrokkenheid bij het importeren van grote hoeveelheden drugs, ging vandaag van start. Zijn advocaat legde in de rechtbank uit dat de voetballer onschuldig is. Om de rechter te overtuigen, gaf de verdediging aan de neef van Promes te willen spreken. Hij zou namelijk meerdere afwijkende verklaringen hebben afgelegd. Daarnaast roepen ze ook de nicht van Promes en een andere getuige op.

Wat betreft de aanklachten omtrent zijn betrokkenheid aan drugshandel, willen de advocaten van Promes toegang tot Belgische dossiers en in gesprek met Belgische betrokkenen. Zo zouden ze hen onder meer willen vragen of Promes 'een grote speler' is. Daarnaast wil advocaat Malewicz inzicht in bepaalde groepschats. Daarin zou, zowel met als zonder Quincy Promes, gesproken zijn over het 'uithalen van drugs'. Volgens de verdediging zou zo een beter beeld geschetst kunnen worden van de precieze gang van zaken en de onschuld van de voetballer bewezen kunnen worden.

Quincy Promes mogelijk naar Nederland

Tegenover de eisen van Promes staat ook een opvallende wens van het Openbaar Ministerie. Zo zouden de aanklagers graag een verklaring van de voetballer zelf willen zien. Advocaat Malewicz was in de rechtbank duidelijk: Quincy Promes is niet van plan om naar Nederland te komen als hij meteen wordt gearresteerd. Maar als zijn straf wordt geschorst, is hij wel degelijk bereid om een verklaring af te leggen.

De neef van Promes wil dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgerond en heeft via zijn advocaat laten weten dat hij een schorsing van de straf van de voetballer geen slecht idee vindt. Een verklaring van Promes zelf zou het proces namelijk versnellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Straf Quincy Promes en mogelijke uitlevering vanuit Dubai

De media heeft de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de situatie van Quincy Promes. De voetballer werd in het afgelopen jaar veroordeeld tot een celstraf van zeven en een half jaar. De eerste veroordeling kreeg hij van de rechtbank vanwege het neersteken van zijn neef. De rechtbank sprak toen een vonnis uit van anderhalf jaar cel. In de tweede zaak werd Quincy Promes schuldig bevonden voor het smokkelen van ruim 1300 kilo cocaïne. Die veroordeling leverde hem een celstraf van zes jaar op.

Promes bevond zich in Rusland op de momenten dat de straffen werden uitgesproken. Tijdens een bezoek aan Dubai met zijn club Spartak Moskou werd de ex-international aangehouden. Kort daarna zette de Nederlandse autoriteiten een uitleveringsproces in gang. Dit proces mag de voetballer in vrijheid afwachten, mits hij de Verenigde Arabische Emiraten niet verlaat.

Ster advertentie
Ster advertentie