Deense voetbalbond doneert voor iedere goal in november geld aan arbeidsmigranten Qatar
- News
- Deense voetbalbond doneert voor iedere goal in november geld aan arbeidsmigranten Qatar
Elk doelpunt dat in november in Denemarken wordt gescoord, levert arbeidsmigranten uit Qatar geld op. Op die manier wil de Deense bond een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het land.
10 kroon per doelpunt
Over drie weken begint het omstreden WK voetbal in Qatar. Voor de totstandkoming van het toernooi zijn mensenrechten geschonden en duizenden arbeidsmigranten kwamen om het leven tijdens het bouwen van stadions.
Om de arbeidsomstandigheden in Qatar te verbeteren, gaat de Deense voetbalbond 10 Deense kroon (1,34 euro) doneren voor elk doelpunt dat in november in het Deense amateur- of profvoetbal wordt gescoord. Vorig jaar waren dat in november ruim 55.000 doelpunten, wat dus zo'n 75.000 euro zou opleveren. De opbrengst van de actie wordt geschonken aan BWI, een internationale vakbond voor arbeiders in de bouwsector.
Niet enige actie
"We kijken uit naar het WK en gaan ons team ondersteunen", schrijft de Deense bond in een verklaring. "Maar tegelijkertijd staan we nog steeds sceptisch tegenover de mensenrechtenschendingen die sommige werknemers in Qatar hebben meegemaakt."
Het doneren van geld bij ieder doelpunt wordt niet de enige actie van het Deense voetbalelftal om op te staan tegen de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar. Hummel, de shirtsponsor van het Deense voetbalelftal, maakt op het WK in Qatar een statement door hun logo op het shirt 'onzichtbaar' te maken. "We willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat duizenden mensen het leven heeft gekost", klinkt het in de verklaring.
WK voetbal in Qatar
Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.
Sportwashing
Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.
Lees ook
Films, Series & TV
Danny Ghosen praat met arbeidsmigrant Qatar: "Ik heb moeite met ademen"Sport
Qatar betaalt tickets Oranjefans in ruil voor positieve pr over WK op social mediaUp 2 Date
Duizenden arbeidsmigranten in Qatar op straat gezet in aanloop naar WKSport
Inter Miami van David Beckham wil Messi naar VS halen