Hijab-verbod tijdens de Olympische Spelen: dubbele standaard en discriminatie
- News
- Hijab-verbod tijdens de Olympische Spelen: dubbele standaard en discriminatie
Frankrijk ligt onder vuur vanwege het hoofddoekverbod voor vrouwelijke atleten tijdens de Olympische Spelen. Amnesty International beschuldigt de Franse autoriteiten van discriminatie en hekelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor hun nalatigheid.
Racistische genderdiscriminatie
In het rapport "We can’t breathe anymore. Even sports, we can’t do them anymore" benadrukt Amnesty International hoe het verbod op hijabs moslimvrouwen en -meisjes raakt in de sportwereld. Anna Błuś van Amnesty zegt: "Het verbod voor Franse atletes met een hoofddoek ondermijnt de bewering dat de Spelen in Parijs 2024 de eerste Gender Equal Olympics zijn. Dit is racistische genderdiscriminatie."
Amnesty stelt dat discriminerende kledingvoorschriften de mensenrechten van moslimvrouwen schenden. Het hijabverbod belemmert hun deelname aan sport en ondermijnt inspanningen om sport inclusiever te maken. Frankrijk, gastland van de Olympische Spelen, schendt hiermee internationale mensenrechtenverdragen en de waarden van het IOC. Dit terwijl er wel een veroordeelde kinderverkrachter uitkomt voor het Nederlandse volleybalteam.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Reactie van het IOC
Op 11 juni 2024 schreven leden van de Sport & Rights Alliance en Baskets Pour Toutes een brief aan het IOC, waarin ze opriepen het hoofddoekverbod in de Franse sportwereld te beëindigen. Op 18 juni antwoordde het IOC. In een reactie aan organisaties stelde het IOC dat de interpretatie van religieuze vrijheid per staat verschilt, en ging het niet in op schendingen zoals vrijheid van meningsuiting en toegang tot gezondheidszorg. Ondanks herhaalde oproepen heeft het IOC Frankrijk niet opgeroepen om het verbod in te trekken.
Het Franse verbod staat haaks op de kledingregels van internationale sportorganisaties zoals FIFA, FIBA en FIVB. Amnesty onderzocht de regels in 38 Europese landen en concludeerde dat Frankrijk als enige land een wettelijk verbod op religieuze hoofdbedekking heeft.
Breder verbod
Het hijabverbod beperkt zich niet tot de Olympische Spelen. Het geldt ook voor sporten zoals voetbal, basketbal en volleybal, op zowel professioneel als amateurniveau. Dit leidt tot uitsluiting van moslimvrouwen van sportdeelname, trainingen en wedstrijden, waardoor ze hun volledige potentieel niet kunnen bereiken.
Basketbalspeelster Hélène Bâ vertelde Amnesty: "Mentaal is het zwaar omdat je je buitengesloten voelt. Vooral als je naar de bank loopt en de scheidsrechter zegt dat je naar de tribune moet gaan. Iedereen ziet je, het is een 'walk of shame'."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Islamofobie
Volgens internationale wetgeving zijn neutraliteit of secularisme geen geldige redenen om de vrijheid van meningsuiting of godsdienstvrijheid te beperken. Toch gebruikt Frankrijk deze concepten om wetten door te voeren die moslimvrouwen en -meisjes buitensluiten. Frankrijk voert al 20 jaar een campagne tegen de kleding van moslimvrouwen.
Founé Diawara van de voetbalvereniging de Hijabeuses zegt: "Onze strijd is niet politiek of religieus, maar draait om onze mensenrechten om aan sport deel te nemen. Beleidsmakers mogen niet bepalen wat een vrouw wel of niet kan dragen." Anna Błuś van Amnesty voegt toe: "Het is nog niet te laat voor de Franse autoriteiten, sportfederaties en het IOC om het juiste te doen en het hijabverbod voor atleten in te trekken."