Sport

UEFA onderzoekt “ongepaste doelpuntviering” van Turkse voetballer Merih Demiral

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. UEFA onderzoekt “ongepaste doelpuntviering” van Turkse voetballer Merih Demiral

De Europese voetbalfederatie UEFA is een onderzoek gestart naar aanleiding van het juichgebaar van Merih Demiral. De Turkse verdediger wist gisteren in de achtste finale twee keer te scoren tegen Oostenrijk. De manier waarop Demiral juichte was volgens de UEFA nogal ongepast.

Wolvengroet

Volgens de UEFA zou Merih Demiral zijn doelpunt hebben gevierd met de "wolvengroet". Hierbij stak hij beide wijsvingers en pinken de lucht in en met de rest van zijn vingers wees hij naar voren. Deze groet wordt geassocieerd met een groepering genaamd Grijze Wolven. Deze groep staat erom bekend extreemrechts en nationalistisch te zijn. Zo werd de groep door de Franse autoriteiten verboden in 2020.

Trotse Turk

Volgens Demiral is zijn gebaar helemaal verkeerd geïnterpreteerd. "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit", zo stelde de centrale verdediger. "Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar."

Zaterdag staat Demiral met de Turkse ploeg tegenover Oranje voor een plek in de halve finale. Het is nog niet bekend of de UEFA van plan is om Demiral te straffen.

Ster advertentie
Ster advertentie