Up 2 Date

Boetes telefoongebruik tijdens rijden fors gestegen: 180.000 bestuurders beboet in 2022

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boetes telefoongebruik tijdens rijden fors gestegen: 180.000 bestuurders beboet in 2022

Bijna 180.000 bestuurders kregen vorig jaar een boete doordat zij hun mobiele telefoon gebruikten tijdens het rijden. Dat is een enorme toename ten opzichte van het jaar daarvoor, toen waren het er 140.000.

MONOcam

De toename van het aantal boetes komt voornamelijk door het gebruik van de MONOcam. Deze camera is geïnstalleerd op een viaduct en kan bestuurders die hun telefoon tijdens het rijden vasthouden automatisch bekeuren. Naast de MONOcam, controleert de politie ook met onopvallende touringcars op de weg. Vanuit deze voertuigen is het mogelijk om te zien of iemand telefoneert of berichten verstuurt in zowel auto's als vrachtwagens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkeersongelukken

Het is in de wet vastgelegd dat het niet is toegestaan om je telefoon te gebruiken wanneer je rijdt. Dit geldt voor bestuurders van fietsen, auto's en scooters. Een boete voor telefoongebruik tijdens het autorijden is 380 euro, voor een fietser is dit 150 euro en voor scooterrijders bedraagt het 350 euro. Het versturen van bijvoorbeeld berichten tijdens het rijden kan zorgen voor afleiding die tot verkeersongelukken kunnen lijden. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) berekende dat er jaarlijks 600 slachtoffers in het verkeer vallen door bellen tijdens het rijden.

Ster advertentie
Ster advertentie