Up 2 Date

Het wijzigen van achternamen uit het slavernijverleden vanaf 1 juli gratis in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het wijzigen van achternamen uit het slavernijverleden vanaf 1 juli gratis in Nederland

Vanaf 1 juli is het wijzigen van achternamen uit het slavernijverleden gratis. Voorheen was het een duur en lang proces voor nazaten van tot slaaf gemaakten die hun achternamen wilden wijzigen. Nu heeft de Staat besloten dat, in navolging op de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, in heel Nederland de naamswijzigingen gratis kunnen worden doorgevoerd.

Proces naamswijziging

Je zou denken dat het wijzigen van je naam een makkelijk proces zou zijn. Een kwestie van naar de gemeente gaan en je nieuwe doorgeven en klaar is Kees. Dat ligt helaas toch even wat anders. Je betaalt in Nederland 835 euro om je naam te wijzigen. Vervolgens moet je ook gescreend worden en een psychologisch onderzoek ondergaan. De extra kosten daarvoor komen ook op jouw rekening. Na dit proces zal getoetst worden of je naamswijziging kan worden doorgevoerd. Mocht er besloten worden dat de wijziging niet plaats kan vinden, dan ben je alsnog je geld kwijt.

Gratis

Voor de mensen die een achternaam hebben die nog dateert uit het slavernijverleden wordt er een uitzondering gemaakt. Zo zullen er geen kosten in rekening worden gebracht en wordt het proces versoepeld. Zo hoeven de mensen vanaf nu geen psychologische test te ondergaan. Vroeger werden de oorspronkelijk namen van de tot slaaf gemaakte mensen afgepakt en daar kwamen nieuwe namen voor in de plaats. Dit deden ze om hun cultuur, afkomst en geschiedenis uit te wissen. De nieuwe namen klonken Nederlands, maar het waren geen typische achternamen zoals bijvoorbeeld “Jansen”. Aan de hand van dit verleden versoepelt de overheid het proces om eventuele naamswijzigingen door te voeren.

Eerdere initiatieven

In steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het eerder al mogelijk om namen uit het slavernijverleden te wijzigen. Uit cijfers is gebleken dat er in de afgelopen drie jaar nauwelijks gebruik is gemaakt van de mogelijkheid. In Amsterdam hebben in de afgelopen jaren maar twee personen hun achternaam gewijzigd. In Utrecht was het zelfs een enkeling. Dit zou kunnen komen doordat je, ondanks dat het gratis is geworden, alsnog veel kosten maakt bij een naamswijziging. Zo moet je al je documenten zoals het paspoort, rijbewijs, identiteitskaart, diploma’s en ook bank- en kredietkaarten op eigen kosten opnieuw aanvragen.

Het is niet bekend hoeveel mensen nu van plan zijn om hun achternaam te wijzigen.

Ster advertentie
Ster advertentie