Herstel(betalingen) voor slavernij gaan om meer dan financiële compensaties
- News
- Herstel(betalingen) voor slavernij gaan om meer dan financiële compensaties
Het was afgelopen zaterdag hét gesprek van de dag: de koning maakte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden en vroeg om vergiffenis voor de rol van het Huis van Oranje-Nassau in de handel van tot slaafgemaakten. De koning kon met zijn toespraak rekenen op lovende reacties van nazaten. Tegelijkertijd deed zijn toespraak ook weer een discussie oplaaien waar al maanden over wordt gesproken: herstelbetalingen ofwel reparaties. Velen denken namelijk dat het einddoel van nazaten van tot slaafgemaakten een mooi bedrag op hun bankrekening is, als boete voor het leed dat hun voorouders is aangedaan. Waar veel mensen echter aan voorbijgaan, is dat herstelbetalingen niet simpelweg financiële compensaties zijn.
"Effecten zijn voelbaar"
Lang leek het ondenkbaar, maar 150 jaar na de afschaffing van de slavernij biedt een Nederlands staatshoofd eindelijk excuses voor het pijnlijke verleden dat nog altijd zijn doorwerkingen heeft in het heden. Dat erkende de koning tijdens zijn toespraak op Keti Koti. "We dragen de gruwlijkheden van het slavernijverleden met ons mee. De effecten zijn nog steeds voelbaar, bijvoorbeeld via racisme." De koning haalde in zijn speech aan dat we “na erkenning en excuses mogen samenwerken aan heling, verzoening en herstel, zodat we eindelijk allen trots kunnen zijn op alles wat we delen”. "Er is geen blauwdruk voor het proces van heling, verzoening en herstel. We betreden samen nieuw gebied."
Het betreden van dat 'nieuwe gebied' lijken veel mensen in Nederland maar eng te vinden. Het eerste waar velen namelijk aan denken wanneer ze de term 'herstelbetaling' horen is namelijk dat er grote sommen geld worden overgemaakt naar nazaten van tot slaafgemaakten, wat nadelig zou zijn voor de staatskas. Dit is echter te kort door de bocht, aangezien herstel veel meer inhoudt dan de meeste mensen in eerste instantie zouden denken.
Situatie herstellen
Volgens het internationaal recht hebben slachtoffers van mensenrechtenschendingen recht op herstelbetalingen. Hoe herstel eruit moeten komen te zien? Dat is voor elk land anders, maar de VN heeft in elk geval vier richtlijnen opgesteld die Nederland zou kunnen aanhouden om herstel voor de nakomelingen van tot slaafgemaakten vorm te geven. Deze richtlijnen zijn: restitutie, compensatie, rehabilitatie en genoegdoening. Hierbij is het uiteindelijke doel om alle schendingen van mensenrechten ongedaan te maken en de situatie te herstellen die hoogstwaarschijnlijk zou hebben bestaan als die schendingen nooit hadden plaatsgevonden.
VN-richtlijnen
- Restitutie: Slachtoffers moeten hersteld worden in hun oorspronkelijke situatie voordat de mensenrechtenschending plaatsvond. Denk bijvoorbeeld aan herstel van vrijheid, herstel van werk, teruggave van eigendommen, terugkeer naar de woonplaats.
- Compensatie: Die moet worden verstrekt voor alle economisch beoordeelbare schade, gederfde inkomsten, verlies van eigendommen, verlies van economische kansen, morele schade.
- Rehabilitatie: Slachtoffers moeten toegang krijgen tot medische en psychologische zorg en gebruik kunnen maken van de juiste juridische en sociale diensten om te herstellen van het onrecht.
- Genoegdoening: Verdere schendingen moeten gestaakt worden, er moet ruimte zijn voor waarheidsvinding, verdwenen personen of hun stoffelijk overschotten moeten gevonden en herbegraven worden. Ook moeten er openbare verontschuldigingen, gerechtelijke en administratieve sancties, gedenktekens en herdenkingen komen.
Bredere benadering
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) schreef in 2001 dat een financiële compensatie slechts een aspect is van een veel bredere benadering van reparaties. Reparaties zouden vooral gericht moeten zijn op het bevorderen van de sociale en economische positie van slachtoffers en hun nakomelingen. "Deze benadering kan het probleem van intergenerationele rechtvaardigheid helpen voorkomen. Als herstelbetalingen worden gedaan in de vorm van betalingen aan individuen in plaats van investeringen in de economische en sociale dynamiek achter voortdurende marginalisering, zou dat de vraag doen rijzen waarom de huidige generatie deze betalingen meer verdient dan de generatie van morgen of de volgende", aldus HRW.
Geen blauwdruk
Hoewel er inderdaad geen blauwdruk is voor heling, verzoening en herstel kan Nederland wel leren van andere landen die na grove mensenrechtenschendingen hun onrecht moesten herstellen. Zo zegt historicus René Koekkoek van de Universiteit Utrecht tegen Trouw dat Duitsland maar liefst 80 miljard euro aan compensatie heeft uitgekeerd aan Joodse slachtoffers. Daarnaast bood Duitsland 1,1 miljard euro, verspreid over 30 jaar, aan Namibië voor de genocide tussen 1904 en 1908 op de Herero en Nama.
Geen financiële compensaties
De meeste organisaties in Nederland, Suriname en de Antillen die pleiten voor herstelbetalingen zijn echter niet uit op financiële compensaties voor nazaten. Zo vinden velen, waaronder Mitchell Esajas van The Black Archives, dat herstelbetalingen geïnvesteerd zouden moeten worden in onder meer onderwijs, technologische ontwikkelingen, het verbeteren van de positie van Zwarte mensen op de arbeidsmarkt en het bestrijden van (institutioneel) racisme in de samenleving.
Geen punt, maar komma
Op 19 december liet Mark Rutte weten dat de excuses namens de staat geen punt maar een komma is. Wat er na die komma komt, is nog onduidelijk, maar dat er een vorm van herstel moet komen, is voor veel nazaten niets minder dan logisch. Vooralsnog heeft de regering 200 miljoen toegezegd om de bewustwording over slavernij en racisme te vergroten. Ondertussen gaat het gesprek over herstel onverminderd door, maar volgens Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, is dat niet van de ene op de andere dag geregeld. "Het is een proces van meerdere jaren: op zijn minst twee generaties", vertelt hij aan Trouw.
Lees ook
FunX
Dit is waarom het belangrijk is dat 1 juli een nationale herdenkingsdag wordtFunX
Peggy Bouva: "30 juni staat in het teken van Kabra Neti: de dag van de rouw"Up 2 Date
Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven direct na herdenking vernieldFunX
Lancering campagne 'Elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'