Snel geld verdienen via Instagram oproep? Dit is wat er gebeurt als je erop ingaat
- News
- Snel geld verdienen via Instagram oproep? Dit is wat er gebeurt als je erop ingaat
'Snel geld verdienen? Stuur mij dan een dm!' Die oproep heb je vast vaker als comment op Instagram gezien. Zo'n bericht kan verleidelijk zijn als je in de financiële problemen zit of gewoon snel geld nodig hebt. Maar wat gebeurt er als je erop ingaat? Op het nieuwe kanaal van de NOS, NOS Stories zochten Jeroen en Danny dit uit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
geldezel
Ga je in op het verzoek op Instagram, of op Telegram waar het ook gebeurt, dan kan het zijn dat je door criminelen als 'geldezel' wordt gebruikt. Ze vragen om je bankgegevens en pinpas en gebruiken vervolgens je rekening om geld wit te wassen.
Jeroen sprak af met een van de ronselaars die dit soort berichten delen. Ook zochten hij en Danny uit hoe het netwerk achter diegene eruit ziet.
Netwerk
Jeroen trapte niet in de praatjes van de jonge criminelen die hij ontmoette, maar doe je dat wel, dan krijg je indirect te maken met een paar mensen. De grote baas zet mensen in als techneuten om een groot aantal phishingmails te versturen in de hoop dat iemand op een link klikt. Met die ene klik kan de techneut belangrijke inloggevens stelen. Vervolgens wordt er geld gestolen van dat slachtoffer. Dat geld komt dus te staan op jouw bankrekening (geldezel) en een casher pint een gedeelte daarvan weer. Met alle gevolgen van dien.
Politie
De politie waarschuwt voor dit soort ronselaars via social media. Vaak zijn ze op zoek naar klanten van specifieke banken. Tegen de NOS zegt een woordvoerder van de grote Nederlandse banken dat de criminelen daarmee waarschijnlijk vertragingen willen voorkomen, als het crimineel geld wordt overgemaakt. Volgens de woordvoerder zijn de witwassers op zoek naar meerderjarige geldezels. Vermoedelijk willen ze daarmee voorkomen dat ouders nog kunnen meekijken op de bankrekeningen.
geen slachtoffer
Het geld dat op je rekening wordt gestort, is afkomstig van criminele activiteiten zoals online oplichting of het stelen van bankgegevens, schrijft de NOS. Door een rekening van een onbekende te gebruiken, zorgen ze ervoor dat ze uit beeld blijven bij de autoriteiten. De politie leidt daarentegen de verdachte activiteiten naar jou toe. Besluit je toch in te gaan op het criminele aanbod, dan ziet de politie je dus niet als slachtoffer, maar als dader.
ervaring
Verslaggevers Jeroen en Danny spraken met een van de geldezels die zich liet verleiden door online criminelen. Onder de naam Bobby vertelde hij:
"Ik werd door iemand uit mijn klas benaderd. Hij vroeg of hij mijn bankrekening kon gebruiken, omdat zijn broer, die op vakantie was geld erop wilde storten. Ik zei: "Ja, kan wel een keertje. Geen probleem. Is wel goed, joh. En voordat ik het wist, ging het helemaal fout."
gevolgen
Volgens de politie is de kans dat je gepakt wordt bijna honderd procent. En dat heeft grote gevolgen:
- Het gestolen bedrag dat naar je bankrekening is overgemaakt en is gepind, moet je terugbetalen. Dat kan oplopen tot in de duizenden euro's.
- Je komt in het systeem van banken geregistreerd te staan als fraudeur. Daardoor wordt je huidige rekening afgesloten en kun je de komende acht jaar geen nieuwe openen bij die of meerdere banken. Dat wordt vervelend op het moment dat je salaris wilt ontvangen of je huur wil betalen.
- Je krijgt een strafblad, wat problemen kan opleveren als bijvoorbeeld een nieuwe werkgever vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag.
Lees ook
Up 2 Date
Diddy wéér aangeklaagd: vermeend slachtoffer zou tien jarig jongetje zijnUp 2 Date
Ali B hoeft geen celstraf te krijgen wat Ellen ten Damme betreft: “Geloof in opvoeding”Up 2 Date
Nieuwe schokkende details: Diddy had mogelijk minderjarige "Harajuku Barbies" op feestenUp 2 Date
Rechter dwingt vermeend slachtoffer van Diddy om naam bekend te maken