Up 2 Date

Verkrachter Josef Fritzl waarschijnlijk naar verzorgingshuis in plaats van levenslange straf

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verkrachter Josef Fritzl waarschijnlijk naar verzorgingshuis in plaats van levenslange straf

Josef Fritzl had een levenslange straf gekregen voor het jarenlang seksueel misbruiken en opsluiten van zijn eigen dochter. Nu wordt hij mogelijk in een verzorgingshuis geplaatst, in plaats van het uitzitten van zijn straf in de gevangenis. Dit blijkt uit het recente rapport van de Oostenrijkse omroep OMF.

Eigen dochter misbruikt

Op 18-jarige leeftijd werd Elisabeth Fritzl, nu 56 jaar oud, 24 jaar lang vastgehouden in een geheime, geluidsdichte kelder. Elisabeth verklaarde aan de Guardian dat ze duizenden keren verkracht werd door haar eigen vader, wat leidde tot de geboorte van zeven kinderen. In 2009 werd de vader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sinds zijn veroordeling wordt hij vastgehouden in de Stein-gevangenis, een streng beveiligde gevangenis voor delinquenten met psychische aandoeningen.

Ondanks zijn zware straf kan Fritzl mogelijk naar een verzorgingshuis worden overgeplaatst vanwege zijn gezondheid. Een rapport toont namelijk aan dat Fritzl lijdt aan dementie en de gevangenis voldoet niet aan de eisen om hem de medische zorg te geven die hij nodig heeft. Bovendien heeft de regionale rechtbank in 2022 vastgesteld dat hij geen gevaar meer vormt voor de samenleving. Op basis hiervan zal de rechtbank nu beslissen of Fritzl moet worden overgebracht naar een normale gevangenis. Fritzl kan na vijftien jaar in de reguliere gevangenis een aanvraag indienen voor voorwaardelijke vrijlating, en experts suggereren dat de gevangene hiervoor in aanmerking komt. Zijn advocaat benadrukt dat Fritzl recht heeft op 'menselijke waardigheid' en stelt voor dat een verzorgingshuis de geschikte plek is, gezien zijn gezondheidstoestand. Ondanks dat hij volgens de advocaat niet ernstig dementerend is, verdraait hij soms de werkelijkheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reacties

Op X hebben meerdere gebruikers laten weten het niet eens te zijn met de mogelijke verplaatsing. Zo is het voor velen shockerend dat Fritzl wellicht eerder vrijkomt dan zijn oorspronkelijke straf. "Ongelofelijk dat zulke mensen toch nog vrij kunnen komen", zei iemand.

foto: X - @wegotit2k

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie