Up 2 Date

Alle onvrijwillige seks, ook zonder verzet, wordt strafbaar als verkrachting

foto: Amnesty Internationalfoto: Amnesty International
  1. Newschevron right
  2. Alle onvrijwillige seks, ook zonder verzet, wordt strafbaar als verkrachting

Alle vormen van onvrijwillige seks, ook zonder verzet van het slachtoffer, moeten straks bestraft worden als verkrachting. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een aangepast wetsvoorstel gezet.

Kritiek op eerder wetsvoorstel

Grapperhaus stelde eerder een nieuw wetsvoorstel voor waar veel kritiek op kwam uit de Tweede Kamer en van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Zo wilde de minister een nieuw delict, genaamd 'seks tegen de wil' in de wet zetten. Deze zou echter maar de helft van de strafmaat krijgen dan die voor verkrachting.

Volgens de huidige wet moet er sprake zijn van dwang en geweld als het om verkrachting gaat. Maar zonder verzet van het slachtoffer is dwang of geweld moeilijk aantoonbaar. Het komt in veel gevallen voor dat het slachtoffer 'bevriest', waardoor verzet niet mogelijk is. Ook kan het zijn dat het slachtoffer zich niet kan verzetten omdat de persoon onder invloed is of gedrogeerd is.

Onvrijwillige seks = verkrachting

De minister gaat het wetsvoorstel nu zo aanpassen dat onvrijwillige seks wettelijk gezien wordt als verkrachting, ook wanneer er niet bewezen kan worden dat er sprake van dwang of geweld is. Als iemand geen rekening houdt met non-verbale tegenreacties van het slachtoffer, zoals expliciet afhoudend gedrag, huilen of bevriezen, dan kan dat als verkrachting bestraft worden. Er wordt nog wel onderscheid gemaakt. Het gebruik van dwang of geweld kan namelijk een zwaardere straf opleveren.

'We zijn er nog niet'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is erg blij met het nieuws. "Jullie stonden massaal op en minister Grapperhaus heeft geluisterd!! [...] Een ontzettend belangrijke stap in de richting naar gelijkwaardigheid en gerechtigheid", laat de organisatie op Facebook weten. "Maar we zijn er nog niet. Eind 2020 gaat het nieuwe wetsvoorstel nog in consultatie. Deze wet móet er nu doorkomen, daar blijven we ons hard voor maken. Dan zijn we een stap dichterbij een samenleving waarin consent de norm wordt. Sámen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie