Meerderheid Tweede Kamer wil af van verplichte 5 dagen bedenktijd bij abortus
- News
- Meerderheid Tweede Kamer wil af van verplichte 5 dagen bedenktijd bij abortus
Als het aan een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ligt, wordt de verplichte vijf dagen bedenktijd bij een abortus afgeschaft en kunnen vrouwen voortaan zelf bepalen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben. Dat voorstel kwam van GroenLinks en PvdA en is gisterenavond met 119 van de 150 stemmen aangenomen. Alleen CDA, Denk, ChristenUnie en SGP stemden tegen.
Nog niet toegepast
In de afgelopen jaren werd het afschaffen van de bedenktijd al vaker voorgesteld, maar nooit eerder haalde het plan een meerderheid. Hoe snel het besluit in de praktijk wordt toegepast, is nog niet duidelijk. Het demissionaire kabinet heeft aangegeven niet vlak voor de verkiezingen met een medisch-ethische wet als de abortuswet (officieel de Wet afbreking zwangerschap) aan de slag te gaan.
Zelf beslissen
Er wordt al lang gepleit voor het afschaffen van de bedenktijd. Wie nu een abortus wil, moet na het contact met een arts verplicht vijf dagen wachten tot de behandeling wordt uitgevoerd. Dat kan als belastend ervaren worden en is bovendien niet nodig, zo maakt Lilianne Ploumen van de PvdA duidelijk. Zij was een van de initiatiefneemsters van het voorstel en kaartte samen met Corinne Ellemeent van GroenLinks nog maar eens aan dat vrouwen "niet lichtzinnig kiezen voor een abortus."
"Want vrouwen kunnen echt prima zelf beslissen hoeveel bedenktijd ze nodig hebben. Daar is geen wet voor nodig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Anticonceptie in basispakket
Er is gisterenavond nog een voorstel aangenomen door de Tweede Kamer, namelijk dat om anticonceptie weer om te nemen in het basispakket. Dit was lange tijd het geval, maar in 2011 verdwenen de pil, het spiraaltje en andere middelen voor iedereen boven de 18 uit het basispakket wegens bezuinigingen. Dit vinden veel organisaties en partijen kwalijk, omdat kosten volgens hen nooit mogen meespelen bij het wel of niet gebruiken van anticonceptie.
Ook dit voorstel wordt niet direct toegepast. Het volgende kabinet zal een definiet besluit nemen.