Up 2 Date

Opnieuw aanvallen tussen Israël en Hezbollah na oplopende spanningen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Opnieuw aanvallen tussen Israël en Hezbollah na oplopende spanningen

Zondag laaiden de spanningen tussen Israël en Hezbollah weer hoog op, met nieuwe raketbeschietingen over en weer. Beide partijen spreken van hevige aanvallen, waarbij aan Israëlische zijde zeker drie gewonden zijn gevallen. Het conflict in het grensgebied bereikt hiermee een nieuwe escalatie.

Raketregen in Israël

In de nacht van zaterdag op zondag werden er zeker 85 raketten vanuit Libanon afgevuurd op Israël, waarbij het luchtalarm non-stop klonk in het noorden van het bezette gebied. Steden als Kiryat Bialik en het dorp Moreshet kregen de volle laag, wat resulteerde in beschadigde huizen en auto’s. Volgens Al Jazeera zijn er drie gewonden gevallen, waarvan er één ernstig is door een brand in een woning. Het Israëlische leger (IDF) onderschepte een groot deel van de raketten, maar enkele troffen toch hun doel. De overheid sloot uit voorzorg scholen in het noorden en gaf ziekenhuizen de opdracht patiënten naar beveiligde afdelingen te verplaatsen.

Grootste aanval in Zuid-Libanon in jaren

Hezbollah, de Libanese sjiitische beweging, meldde dat Israël als vergelding "de grootste aanval in Zuid-Libanon in jaren" uitvoerde. Israël claimt daarbij 290 Hezbollah-doelen te hebben geraakt, waaronder wapenopslagplaatsen en commandoposten. Deze aanvallen volgden op mysterieuze explosies in Libanon waarbij duizenden piepers en portofoons ontploften. Hezbollah beschuldigde Israël van de explosies, waarbij tientallen mensen omkwamen, maar de Israëlische regering heeft zich hierover nog niet uitgesproken. De recente gevechten komen ook kort na een Israëlische aanval op Beiroet waarbij 45 mensen om het leven kwamen, waaronder twee hoge Hezbollah-commandanten.

De blauwe linie

Het geweld speelt zich af in een regio zonder officiële grens tussen Israël en Libanon. De zogeheten Blauwe Linie, een demarcatielijn die in 2000 door de Verenigde Naties werd getrokken, wordt gezien als de scheidingslijn. Dit is een grens die wordt gekenmerkt door 272 blauwe tonnen. Het gebied lijkt zich nog niet te stabiliseren met het aanhoudende geweld van Israël en het feit dat Libanon het land niet erkent.

Ster advertentie
Ster advertentie