Up 2 Date

Netanyahu noemt VN 'antisemitische moeras' nadat diplomaten massaal vertrekken tijdens speech

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Netanyahu noemt VN 'antisemitische moeras' nadat diplomaten massaal vertrekken tijdens speech

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft bij de Algemene Vergadering van de VN in New York een opvallende toespraak gehouden. Tijdens zijn speech gaf hij aan 'niet van plan te zijn om te komen', maar besloot hij 'naar aanleiding van de verspreide leugens' bepaalde uitspraken 'recht te zetten'. Voorafgaand aan zijn toespraak verlieten verschillende diplomaten de zaal uit protest.

Vrede en Zelfverdediging

Netanyahu opende zijn toespraak met de verklaring dat Israël 'niets dan vrede' wil, maar dat het land tegen zijn zin 'in oorlog is, vechtend voor zijn leven'. Volgens hem zijn de Israëlische aanvallen in Gaza 'uit zelfverdediging'. Een hoop landen zijn kritisch op de aanpak van Netanyahu, dit was duidelijk te merken tijdens de Algemene Vergadering.

Overwinning op Hezbollah

Tijdens zijn toespraak beweerde Netanyahu dat Israël 'aan het winnen' is van Hezbollah. "Er is geen plek in Iran die de lange arm van Israël niet kan bereiken, en dat geldt voor het hele Midden-Oosten", zei hij. Daarbij hield hij bordjes omhoog met de teksten 'de vloek', verwijzend naar de invloed van Iran, en 'de zegen', waarmee hij stelde dat Israël deel uitmaakt van een betere toekomst. Hezbollah bevestigde vandaag de dood van hun leider Hassan Nasrallah die overleed tijdens een Israëlische luchtaanval.

Kritiek op de VN

Netanyahu uitte ook zijn onvrede over de VN. Hij zei het volgende over de wereldwijde diplomatieke en politieke organisatie die zich inzet voor internationale vrede: “Totdat Israël, totdat de Joodse staat, wordt behandeld als andere landen, en totdat dit antisemitische moeras is drooggelegd, zal de VN door rechtvaardige mensen overal ter wereld worden gezien als niets meer dan een verachtelijke farce.”

Burgerslachtoffers en Wapenstilstand

Verder stelde de premier dat geen enkel ander leger 'net zoveel moeite doet' als Israël om burgerslachtoffers te voorkomen. Het dodental in Gaza, waar sinds de aanval van Hamas op 7 oktober oorlog woedt met dagelijkse Israëlische luchtaanvallen, is inmiddels opgelopen tot ruim 40.000. Tijdens zijn toespraak ging Netanyahu niet in op een mogelijke wapenstilstand in Gaza of Libanon, iets waar internationaal op wordt aangedrongen.

Protesten Tegen Netanyahu

Niet iedereen was gediend van de komst van Netanyahu. Vlak voor de Israëlische premier het podium betrad, verlieten een hoop diplomaten de zaal uit protest. Ook buiten het gebouw stonden demonstranten, sommigen met borden waarop een foto van Netanyahu met een rode handafdruk over zijn mond te zien was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie