Amnesty: "Qatar moet dood duizenden arbeidsmigranten beter onderzoeken"
- News
- Amnesty: "Qatar moet dood duizenden arbeidsmigranten beter onderzoeken"
Bij de voorbereidingen van het WK voetbal in Qatar kwamen de afgelopen jaren al duizenden arbeidsmigranten om het leven. Het is bewezen dat de onveilige werkomstandigheden en extreme hitte hier vaak de oorzaak van zijn, maar de overheid van het land doet hier haast nooit fatsoenlijk onderzoek naar, terwijl veel sterfgevallen daarmee voorkomen hadden kunnen worden. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport.
Doordat de onderliggende oorzaken van de dood van arbeidsmigranten niet is onderzocht, negeren de Qatarese autoriteiten waarschuwingssignalen die, indien aangepakt, levens kunnen redden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vage termen
Amnesty schrijft dat er routinematig overlijdensaktes van arbeiders worden afgegeven waarin vaak doodsoorzaken worden genoemd als "een hartstilstand" of "natuurlijke oorzaken". Onderzoek naar de echte doodsoorzaak wordt nauwelijks gedaan. "Deze vage termen zeggen niks over onderliggende oorzaken. Hierdoor wordt nabestaanden de mogelijkheid ontnomen om erachter te komen wat er met hun geliefden is gebeurd en kunnen zij ook geen compensatie krijgen van de autoriteiten van Qatar. Veel nabestaanden hebben financiële problemen na het verlies van hun belangrijkste kostwinner."
Geen compensatie voor familie
Werknemers die in Qatar onder andere stadions bouwen, moeten dat doen tijdens lange, zware werkdagen in extreemhoge temperaturen. Amnesty schrijft in het rapport dat er maatregelen zijn genomen om de arbeiders beter te beschermen, zoals een verbod op werken tijdens de heetste uren van de dag, maar dat er nog steeds grote risico's zijn.
De mensenrechtenorganisatie sprak met families van verschillende Nepalese en Bengalese mannen die tussen de 30 en 40 jaar waren toen ze omkwamen in Qatar. Zij werden bijvoorbeeld dood in bed gevonden nadat ze lange dagen in temperaturen oplopend tot 40°C hadden gewerkt. De mannen hadden geen onderliggende gezondheidsproblemen voordat ze in het land aan de slag gingen. Hun familie kreeg geen autopsie aangeboden en ontving geen compensatie. "Mijn man moest vaak lang in de zon zitten. Ik heb het gevoel dat hij een hartaanval heeft gehad door de droogte en de hitte, want ik heb nooit gehoord dat hij ziek was", aldus een van de weduwen.
Qatar is een van de rijkste landen ter wereld – het kan het zich niet alleen veroorloven om veel beter te doen, het is ook verplicht om dat te doen.
Dringende oproep
Amnesty dringt erop aan dat de autoriteiten in Qatar de wetten voor werknemers aanscherpen en alle sterfgevallen van arbeidsmigranten met een gespecialiseerd team grondig gaan onderzoeken.
"Als werknemers zijn blootgesteld aan gevaarlijke omstandigheden zoals extreme hitte en er geen andere doodsoorzaak kan worden vastgesteld, moet Qatar de families voldoende compensatie bieden en onmiddellijk actie ondernemen om andere werknemers te beschermen", aldus directeur Dagmar Oudshoorn. "Qatar is een van de rijkste landen ter wereld – het kan het zich niet alleen veroorloven om veel beter te doen, het is ook verplicht om dat te doen."
Lees ook
FunX Beseft
Boycot of niet, de (voetbal)wereld moet hoe dan ook leren van WK in QatarVideo
Moet het WK voetbal in Qatar geboycot worden?Up 2 Date
'6500 arbeidsmigranten omgekomen bij voorbereidingen WK 2022 in Qatar'Up 2 Date
Mensenrechtenactivist in Qatar al 3 weken in eenzame opsluiting zonder advocaat