Verplicht thuisblijven: wat als je dakloos bent en nergens heen kan?
- News
- Verplicht thuisblijven: wat als je dakloos bent en nergens heen kan?
Leven op straat, bij vrienden en kennissen op de bank slapen en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Het aantal dakloze jongeren is sinds 2009 meer dan verdrievoudigd. Zo schreef VPRO Argos dat meer dan 12.000 jongeren in Nederland geen vast woonverblijf hebben. En deze groep blijft maar groeien... Veel jongeren slapen bij vrienden en vriendinnen om vervolgens weer door te gaan naar een andere locatie. Daardoor lopen jongeren tijdens deze coronacrisis ook meer risico op besmetting.
project Dak- en thuisloze jongeren
In 2009 werd er door André Roevoet, toenmalig minister van Jeugd en Gezin, al gesproken over een manier om dakloze jongeren te helpen en het liefst binnen een tijdsbestek van vier jaar. Binnen de vier jaar wilde Roevoet ''alle zwerfjongeren van de straat.'' Nu, anno 2020 is het aantal dakloze jongeren meer dan verdrievoudigd. Dit zet veel vraagtekens bij de aanpak van elf jaar geleden.
Niet langer dan 3 maanden op straat
Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een nieuw plan opgesteld voor een pilot project dat in 2019 van start is gegaan, genaamd Actieprogramma: Dak- en Thuisloze jongeren. Het doel van het plan is om geen enkele jongere langer dan 3 maanden in een opvang of op straat te laten rondzwerven. Twaalf gemeenten doen mee aan dit programma. Zij krijgen steun vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Algemene Rekenkamer weet niet of de pilot werkt, omdat de gemeentes niet exact weten om hoeveel jongeren het precies gaat. De ene gemeente telt dakloze jongeren in de categorie van 18 tot 23 jaar oud, terwijl de andere gemeente een categorie van 18 tot 25 jaar oud aanhoudt. ''Je kunt een probleem pas aanpakken als je weet hoe groot het is,'' aldus de Rekenkamer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
spookjongeren
Naast het concrete aantal cijfers van de jongeren is ook een groot aantal jongeren niet bekend bij instanties. Dit worden ook wel spookjongeren genoemd. Veel jongeren blijven onvindbaar door schuld of schaamte. Zij praten niet graag over hun dakloosheid, waardoor het moeilijk is om met deze jongeren in contact te komen.
opvangcentra
Er zijn in Nederland verschillende soorten opvangcentra voor jongeren, maar vanwege het coronavirus is het net iets lastiger voor deze jongeren om daar te komen. Voor dakloze jongeren is er in grote steden niet altijd plek. Programmamanager Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren laat in het artikel van Binnenlandsbestuur weten dat ze zich zorgen maakt: ''Deze crisis drukt ons met de neus op de feiten: voor een grote groep is het niet vanzelfsprekend om je thuis terug te kunnen trekken.''
Hulp
De huidige programma's hebben nog weinig effect gehad. Wat moet er gebeuren om deze kwetsbare jongeren te helpen en te beschermen? Veel instanties slaan hun handen bijeen om op te komen voor deze jongeren, zo ook hostel De Mafkees in Rotterdam. Het hostel staat door corona leeg, maar in samenwerking met de gemeente en andere partijen wonen er nu tijdelijk jongeren die nergens anders heen kunnen en anders op straat moeten slapen. In het hostel krijgen jongeren hulp die ze anders niet zouden krijgen. In totaal is er in het hostel plek voor 24 jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zit je zelf in zo'n situatie en wil je je verhaal delen? Neem contact met ons op.