Recordaantal coronabesmettingen in Libanon na explosie
- News
- Recordaantal coronabesmettingen in Libanon na explosie
Na de verwoestende explosie in Beiroet van 4 augustus is er een recordaantal coronabesmettingen gemeld in Libanon. De minister van Volksgezondheid, Hamad Hassan, vindt nu dat er een lockdown moet komen, zo meldt Nu.nl. "We staan allemaal voor een grote uitdaging en de recentste cijfers zijn schokkend."
'Twee weken op slot'
De Wereldgezondheidsorganisatie vreesde al dat het aantal besmetting flink zou toenemen na de explosie. Dat is gebeurd: maandag werden er 456 besmette personen gemeld, het hoogste aantal tot nu toe in het land. In totaal zijn er 9337 besmettingsgevallen en 105 overledenen bekend. "Vanaf vandaag zijn we in staat van alertheid. We hebben een dappere beslissing nodig om het land twee weken op slot te doen", zei minister Hassan op de Libanese radio.
Ziekenhuizen verwoest
Veel ziekenhuizen zijn door de explosie verwoest, waardoor ongeveer de helft van de 55 medische centra in Beiroet niet te gebruiken is. Alle beschikbare ic-bedden zijn nu al bezet. Ali (17) woont in Beiroet en vertelde eerder aan FunX hoe ernstig het er vlak na de explosie op medisch gebied aan toeging:
"Mensen zaten op straat. Operatiekamers waren verwoest, dus operaties werden op straat uitgevoerd. Ze gingen ook niet meer testen op corona, want mensen waren dood aan het gaan. Niemand maakte zich zorgen om iets anders dan zijn of haar familie."
Noodtoestand verlengd
Een dag na de explosie riep de Libanese regering de noodtoestand uit. Die is nu verlengd tot 18 september, zo meldt Al Jazeera. Dat houdt in dat het leger de beveiliging regelt en het voor het zeggen heeft in de hoofdstad. Daar is niet iedereen het mee eens. Sommige groepen maken zich zorgen, omdat ze bang zijn dat er hard zal worden opgetreden tegen de boze bevolking, die hun ontevredenheid over de situatie uit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Situatie in Libanon
De situatie in Libanon was ook voor de explosie niet al te best. Er is al lange tijd sprake van een flinke economische crisis, er is veel werkloosheid en de gezondheidszorg is niet goed. Toen daar ook nog eens de coronacrisis bovenop kwam, had het land grote moeite om dit onder controle te houden. De explosie was daar nog eens een klap bovenop. Naast de minstens 179 doden raakten duizenden mensen gewond en een kwart miljoen mensen dakloos.
GIRO555
Ook jij kan de slachtoffers van de explosie helpen. Via Giro555 kun je doneren. Het geld wordt gebruikt voor medische zorg, reddingswerk, drinkwater, onderdak en psychosociale zorg. Meer verhalen lezen over de situatie in Beiroet? Je kunt ze vinden opFunX.nl/libanon.