Up 2 Date

"TikTok-bekeerlingen" boos na misleiding EO-programma: “Neergezet als labiele meiden”

foto: TikTok: llaautjee
  1. Newschevron right
  2. "TikTok-bekeerlingen" boos na misleiding EO-programma: “Neergezet als labiele meiden”


Onlangs verscheen er een programma van de EO genaamd Dit is de kwestie. In dit programma werden vrouwen die bekeerd zijn tot de islam geportretteerd. Dit zorgde voor veel boosheid bij de bekeerlingen die meewerkten aan het programma. Volgens deze vrouwen zijn ze onder valse voorwendselen warm gemaakt om mee te doen met het programma.

Bekeerlingen misleid door de EO

In eerste instantie zou de vrouwen verteld zijn dat de EO deze aflevering over bekeerde vrouwen wilde maken vanwege de “onwetendheid in de maatschappij” en de vele vooroordelen over bekeerlingen. Dit stond in een mail van de EO die Laura, een van de deelneemsters, op haar TikTok deelde. In diezelfde mail stond ook dat de vrouwen “trots” mochten vertellen over hun keuze voor de islam. De EO benadrukte daarbij niet op zoek te zijn naar sensatie. Daardoor kregen de vrouwen het gevoel dat ze daadwerkelijk hun oprechte verhaal mochten delen.

Vrouwen zijn slecht neergezet in EO-programma

Volgens de vrouwen is de aflevering genaamd TikTok-bekeerlingen uiteindelijk het tegenovergestelde geworden van wat de EO beloofde. De titel is problematisch en misleidend, zo vindt deelneemster Laura. Dit deelde ze in haar ruim 300.000 keer bekeken video op TikTok. “Ze wilden dit programma maken om bekeerlingen en hun ouders te helpen en dan noemen ze de aflevering ‘TikTok-bekeerlingen’.” Laura benadrukte in haar video dat TikTok niets te maken heeft gehad met haar bekering of met de bekering van de andere deelneemsters. Hierover zei Laura tegen de NOS: "Ze hebben ons neergezet als labiele meiden die zomaar alle trends volgen. Ik ben zo gekwetst." Volgens Laura zouden de makers van het programma sturende vragen hebben gesteld. Hierover zei ze: "Tijdens de opnames voelde het alsof ze pushten over dat bekeren tot de islam een trend of radicaal besluit is." Ook vertelde Laura dat er beelden zijn gebruikt waarvan de vrouwen expliciet hebben gezegd dat die niet in de uitzending mochten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

EO is zich van geen kwaad bewust

Volgens de EO is het programma niet met kwade bedoelingen gemaakt. Naar eigen zeggen heeft de omroep zich aan de afspraken gehouden. Ook stelt de EO dat de aflevering een genuanceerd beeld geeft. Desondanks hebben ze besloten om de beschrijving van de aflevering toch te wijzigen. In die beschrijving werden de vrouwen neergezet als “jonge meiden die niet lekker in hun vel steken en zich bekeren via TikTok”. Nu is dat gewijzigd naar dat er op TikTok steeds vaker video's verschijnen van jonge meiden die zich tot de islam bekeren.

Ster advertentie
Ster advertentie