Up 2 Date

Overheid moet veranderingen maken in herstel Toeslagenschandaal: "Duurt zo nog 15 tot 20 jaar"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Overheid moet veranderingen maken in herstel Toeslagenschandaal: "Duurt zo nog 15 tot 20 jaar"

Het proces om slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen, voldoet niet aan de eisen van een rechtsstaat. Dat blijkt uit het rapport van de Adviescommissie, die waarschuwt dat het nog vijftien tot twintig jaar kan duren voordat de gedupeerden volledig gecompenseerd zijn.

Schade compenseren Toeslagenschandaal

In 2020 beloofde de overheid om de schade van duizenden ouders die getroffen zijn door het Toeslagenschandaal te compenseren. Het kabinet heeft beloofd dat alle ouders die getroffen zijn door het Toeslagenschandaal het eind 2027 volledig gecompenseerd zullen zijn. Maar de commissie waarschuwt dat het herstel veel langer kan duren, misschien wel vijftien tot twintig jaar, als er niets verandert. Tot nu toe zijn ongeveer veertigduizend ouders erkend als gedupeerden.

Meer dan tachtig procent van de ouders die zich hebben aangemeld, heeft inmiddels een beoordeling gehad, maar er zijn nog veel problemen. Vooral de extra schade, de bezwaren en het verkrijgen van documenten zorgen voor vertragingen en complicaties in het proces. Zo zijn mensen arbeidsongeschikt geworden of failliet gegaan, maar zijn ze ook relaties verloren door het schandaal.

Twee routes voor gedupeerden

Volgens de commissie kan de overheid niet beloven de levens van deze ouders volledig te herstellen, omdat dit gewoon niet mogelijk zou zijn. De Adviescommissie zegt daarom dat er drastisch ingegrepen moet worden. Ze vinden dat de overheid te veel heeft beloofd, wat zorgt voor veel teleurstelling bij de gedupeerden. Daarom hebben ze geadviseerd om het herstelproces naar twee routes terug te brengen. Bij de eerste route kunnen gedupeerden terecht voor emotioneel herstel. Bij de tweede route kunnen gedupeerden met behulp van een advocaat hun schade onderzoeken en melden.

Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor ouders die geen macht over hun situatie hebben. Deze mensen zullen een hulpverlener toegewezen krijgen die hen zal helpen bij het het ondervinden van hun schade.

Duizenden bezwaren

Ondertussen zijn er al duizenden bezwaren binnengekomen bij de organisatie die gaat over het herstel van het Toeslagenschandaal. Veel van deze bezwaren gaan erover dat mensen het oneens zijn met de uitkomst van hun beoordeling. Er wordt alleen lange tijd besteed aan het wegwerken van deze beoordelingen, waardoor ouders ook hiervoor compensatie kunnen krijgen. "De afhandeling daarvan gaat ten koste van het behandelen van eerder ingediende aanvragen", schrijft de commissie. Het aantal bezwaren moet daarom verminderd worden volgens de commissie.

De Tweede Kamer en het kabinet mogen nu zelf bepalen of ze dit advies opvolgen.

Ster advertentie
Ster advertentie